nul en fase omkeren...?

Uit ons stopcontact komt 220V, en als ik me dat goed herinner van de middelbare school is dat een nul- en een fasedraad. Klaar- blijkelijk maakt het voor onze electrische apparaten niet uit of de fase op de ene of op de andere draad staat.

Nu ben ik in de gebruiksaanwijzing van een zelfregelende brander aan het kijken, en daarin staat dat je erop moet letten dat de Nul naar de N van het aansluitblok gaat en de fase naar L1. Een gewone stekker eraan is dus eigenlijk niet mogelijk, omdat je daarmee nooit weet wat wat is.

Twee vragen: hoe belangrijk kan het zijn om beide polen goed om aan te sluiten, en hoe kom je erachter welk van beide draadjes in het normale stopcontact de fase is?

(Ik geloof nooit dat in dit oude huis de kleurcode consequent is toegepast, dus daar vertrouw ik niet op).

Reply to
Hans Paijmans
Loading thread data ...

Met een spanningszoeker. Bij de fasedraad licht het neonlampje duidelijk op, bij de nuldraad niet.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De Nul-draad is de retour geleider, deze kan je (zonder zelf schade te krijgen) vast pakken. Bij het aansluiten van verlichting zal ik hier zeker opletten, aan de buitenzeide moneteren die Nul en de fase aan de binnenkant. Op de Fase staat de 230Volt wisselspanning. De reden dat het niets uitmaakt hoe-om je de Fase en Nul draad aansluit is omdat het wisselspanning is, denk maar aan een + en een - pool. Hier kan de stroom maar 1 kant opvloeien en werkt het apparaat meestal niet meer als je de draden verkeert om aansluit. Met een schroevendraaier spanningszoeker kan je controleren welke de Fase is, hierbij licht het NEON lampje op.

Suc6 met aansluiten..

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:K7_Eb.700$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Reply to
Walter

Ja, dat dacht ik ook.

Maar waarom zouden ze dan in de handleiding nadrukkelijk vermelden dat de polen goed moeten worden aangesloten?

Reply to
Hans Paijmans

"Walter" schreef in bericht news:1071937255.747700@cache1...

Oeps.......dan maar hopen dat niemand per ongeluk bv een zware motor uitschakelt op het moment dat jij de zgn NUL vast hebt.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl nl.test !!
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
www.kabel-inter.net / www.gompy.net
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Misschien ivm vlamdetectie. Daar werd in deze groep al eerder een draadje aan gewijd onder de kop "CV ketel" (15-12):

news:brl4o1$6t$ snipped-for-privacy@reader08.wxs.nl,

Jaap.

Reply to
Jaap

"Walter" schreef in bericht news:1071937255.747700@cache1...

-----8> De Nul-draad is de retour geleider, deze kan je (zonder zelf schade te

binnenkant.

Nuldraad zonder zelfschade te krijgen schade vastpakken ?????

als er spanning op een toestel staat en jij pakt die Nul-draad vast welke van het toestel afkomt. rekenmaar dat je een opduvel krijgt. beetje het zelfde verhaal van de kertboom verlichting 14volt lampjes, maar als je er een lampje uitdraaid meet je mooi 220v in die fitting ( er van uitgaande dat het 220v kerstboomverlichtig is )

--
ascii to ascii     dos to dos


Greetz   Bassie
Reply to
sprokkie

Klinkt goed! Dank je.

Paai

Reply to
Hans Paijmans

Toevallig is daar kort geleden nog een thread over geweest. Vlamdetectie schijnt met een ionisatie-detectie te werken die gevoelig is voor het aardpotentiaal (nuldraad ligt in principe op het aardpotentiaal en wordt misschien wel als referentie gebruikt?)

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Absoluut.

En er zijn nog enkele netten in Nederland waar de nul-draad GEEN 0 V ten opzichte van aarde bezit, maar evenveel als de fase. Tegelijkertijd zijn de beide spanningen (dus de spanning op de nul en op de fase) wel lager dan

230 V maar nog steeds dodelijk.

Dit zijn de netten waar de 230V niet bestaat uit de spanning tussen het sterpunt en de fase uit een

400V-systeem, maar *tussen* de 2 fasen. Deze netten zijn geen 230/400 V maar 133/230 V.

Telefan

Reply to
telefan

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Hoe 't in Nederland is weet ik niet, maar in Belgie heb je 2 soorten netspanning

3x220Volt en 3x380+N

Bij 3x380+N heb je een nulgeleider (blauw) en tussen de nulgeleider en de faze1 tot 3 meet je telkens 220V

Bij 3x220V heb je geen nulgeleider, wanneer je meet tussen de aarding en de fazen meet je 110Volt omdat het sterpunt in de transformatorcabine aan de aarding is aangesloten.

Gilbert

Reply to
Gilbert

"sprokkie" schreef in bericht news:3fe48230$0$186$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

zeker

maar

Ik zou het ook niet met de blote hand durven aanraken, Maar in principe ligt de nulgeleider in de transformatorcabine aangesloten op de aarding, dus de enige spanning die tussen aarding en nulgeleider zou mogen staan is het spanningsverlies veroorzaakt in de leidingen tussen die cabine en jouw huis. Dat zal dus nooit erg hoog oplopen, maar toch, 't idee alleen al, brrrr

Gilbert

Reply to
Gilbert

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:K7_Eb.700$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Lang geleden naar school geweest?? Inmiddels al weer een jaar of wat 230 Volt.

Voor de meeste apparaten maakt dit niet uit.

Klop. Gebruik in dat geval geen gewone stekker, maar een speciale, bv een CEE-Form. Misschien wel eens gezien op campings. De genormaliseerde kleur voor 1 fase 230 Volt is Blauw. Deze zijn niet omkeerbaar. Of het toestel vast, dus zonder steker aansluiten. In dat geval moet er wel een werkschakelaar, dubbelpolig, tussen gezet worden.

Dit is afhankleijk van het apparaat. Als het belangrijk is, dan moet het in de gebruiksaanwijzing staan. Er zou dan geen gewone stekker aan het toestel mogen zitten.

en hoe kom je erachter welk van

Alhoewel het ondingen zijn, en levensgevaarlijk kunnen zijn, is er voor een leek hier alleen een spanningszoeker voor. Lampje licht (als het goed is) alleen bij de fase draad op.

De Bruine draad ( vroeger in Nederland de groene) is de fasedraad. Heel goed van je, nooit vertrouwen. Altijd metenb en controleren.

jantje

Reply to
jantje

"Gilbert" schreef in bericht news:bs28ts$1abn$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

In Nederland liggen alle Nul leiders van de openbare elektriciteitsnetten aan Aarde. Dit wil nog niet zeggen dat de spanning Nul Volt is. Door stroom door een geleider ontstaat een spanning. Deze spanning staat op je Nul. In Nederland zal deze niet boven de ca 5 Volt uitkomen. Kontrole: meet met een universeelmeter op een geaard stopkontakt de spanning tussen de Nul en de Aarde. Wel even voorzichtig zijn. 230 Volt kan levensgevaarlijk zijn. Meer netten worden tegenwoordig uitgevoerd als TN-C net. REMU deed het al jaren, Noun (continuon) is er nu ook mee begonnen. De spanning op de aarde is nu nog lager.

Zijn ze er nog? Zo'n 10-15 jaar geleden in Amsterdam nog tegen gekomen. Een draaistroomnet van 127/220 Volt. Hier is alles tussen twee fasen geschakeld, een Nul ontbreekt in deze installaties.

jantje

Reply to
jantje

"jantje" schreef in bericht news:3fe4addb$0$3376$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

---------------8> De Bruine draad ( vroeger in Nederland de groene) is de fasedraad.

Groene draad is toch voor groenestroom ?? . ik had bruin en blauw, en op aanraden van een kennis deze vervangen voor groen en rood ivm de groene stroom

--
ascii to ascii     dos to dos


Greetz   Bassie
Reply to
sprokkie

Nou, als ik jou was, zou ik eerst maar eens een meter in het stopcontact stoppen inplaats van zo hoog van de toren te blazen.

Helemaal mee eens.

Maar dat hoef je dhr. Paijmans niet te vertellen denk ik :)

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Laat jij eerst je ogen maar eens nakijken, of laat je meter dan maar eens kontroleren, of ijken voor je kommentaar levert.

Hans schrijft:

Aangezien we officieel al een jaar of 10 230 Volt hebben, kan ik dus wel konkluderen dat het een jaar of tien geleden moet zijn geweest dat hij in de schoolbanken heeft gezeten.

Jantje .

Reply to
jantje

"jantje" schreef in bericht news:3fe4af6c$0$3379$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

aangesloten

zou

die

Net gemeten met m'n Fluke, en de spanning tussen faze en nul schommelt tussen 2.5 en 3.4Volt (3x380+N) Zoals ik vermoedde dus, dit is spanningsverlies over de leidingen.

Gilbert

Reply to
Gilbert

Nou, ik loop even naar het stopcontact, met mijn standaard gecalibreerde HC506.... 215,5V op dit moment.

Ik zal mezelf nader verklaren. Ik las in je opmerking over de schoolbanken iets betweterigs of belerdends wat me in het verkeerde keelgat schoot. Als jij had geschreven 'officieel al enkele jaren 230V', had ik ook veel netter en feitelijker gereageerd, denk ik.

Ik zal wat achtergrondinformatie over de netspanning geven. Het instellen van een norm van 230V is onder andere gebeurd om de 240V norm van het VK, en de continentale norm van 220V te verenigen. In een Engelstalige nieuwsgroep was enige tijd geleden, na metingen van de diverse mensen, de constatering dat de netspanning in het VK gemiddeld ruim boven de 230V ligt, en op de vaste wal ruim eronder. Dit is goed mogelijk, omdat de norm hier vroeger 220 +/- 10% was (198 tot 242 volt), en tegenwoordig 230 +6%/-10% (207 tot 244 volt). Ik meen dat het in het VK juist andersom is, en dat de spanning daar dus mag varieren van 216 tot 253 volt. Dit biedt dus volop ruimte om pas bij het vervangen of opnieuw inregelen van de diverse apparatuur ueberhaupt iets aan de netspanning te veranderen. Je kan dus met evenveel recht zeggen dat de feitelijke netspanning nog steeds 220V is, hoewel de norm natuurlijk op

230 ligt.

Wat natuurlijk feitelijk zal kloppen, maar op mij op het cruciale moment misschien te onrechte niet beleefd overkwam.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In mijn huis ligt hij meestal ook dichter bij de 220 V dan bij de 230 V, soms zelfs maar net boven de 210 V. Op dit moment 223,5 V.

Mag ik vragen uit welke norm deze waarden komen? In de EN 50160 wordt gesproken over +/- 10% voor 95% van de 10-minuten gemiddelden en

+10/-15% van alle 10-minuten gemiddelden.
--
Maurice                                    mauricej (at) xs4all (dot) nl
Reply to
Maurice Janssen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.