Magnetron levensduur

hallo

Ik heb een simpele Samsung magnetron van 800W (geen combi) van +/- 12 jaar oud, hij doet het nog prima, maar vraag me af hoe lang zo'n ding gemiddeld meegaat?

groetjes Henk

Reply to
~PCfreak~
Loading thread data ...

~PCfreak~ formuleerde op woensdag :

Is daar wat zinnigs over te zeggen?

Reply to
Poecilia

Jazeker, die magnetron zal minstens een jaar of 12 meegaan...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Op 12/21/2016 om 06:20 PM schreef ~PCfreak~:

Geen idee. Die van ons (spotgoedkope Whirlpool) zit tegen de 18 jaar aan met dagelijks gebruik. Ik heb een jaar geleden een nieuwe gekocht mocht de huidige stuk gaan.

Reply to
N. Coesel

Daar is weinig zinnigs over te zeggen. Het hangt er ook vanaf of je de *technische* levensduur bedoelt of de *economische*. Een zo oude magnetron is gewoonlijk eenvoudig van bouw, zonder een hele bak elektronische toeters en bellen die stuk voor stuk kapot kunnen gaan. Dat ding kan misschien nog wel 10 jaar mee, dus technisch is hij nog niet afgeschreven; maar economisch is dat allang het geval. Volgens:

formatting link
is de afschrijftermijn van een magnetron 8 jaar.

Zelf heb ik een eenvoudige Panasonic 500W magnetron gehad die het 30 jaar (!) heeft uitgehouden. Door een niet repareerbaar mechanisch defect kon ik hem niet meer gebruiken, hoewel het eletrische gedeelte, inclusief de magnetron, nog prima was.

Daarna heeft een veel duurdere Neff combimagnetron binnen

8 jaar tweemaal een defect gehad. De tweede reparatie, die ook honderden euro's zou kosten, was economisch niet meer verantwoord.

-p

Reply to
Piet

Ik heb het even gechecked maar mijn Philips magnetron is nu 27.5 jaar oud. Die kostte indertijd volgens het bonnetje 1249 gulden dus wellicht worden ze tegenwoordig niet meer zo degelijk gemaakt...

Reply to
Rob

Dat kan heel goed, met koelkasten is dat ook zo. Ik heb de mijne vernieuwd omdat het oude beestje mechanische gebreken kreeg, maar hij koelde nog als de beste. Ik kreeg hem +/- 20 jaar geleden als 2e hands.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
 Click to see the full signature
Reply to
BugHunter

Heel verstandig of ontzettend voorbarig, geen idee.

--
AA
Reply to
AA

Op 21 Dec 2016 21:20:46 GMT, schreef Rob het volgende.

Of de mijne dat gaat halen weet ik natuurlijk niet, maar wat ik al vermoedde is dat er weinig zinnigs over te zeggen is. Verder allen bedankt voor het reageren.

groetjes Henk

Reply to
~PCfreak~

Bij koelkasten speelt er nog dat de moderne kasten milieuvriendelijker gemaakt worden en daardoor korter meegaan en vaker problemen krijgen. Ik vraag me altijd af of dat korter meegaan niet nadeliger voor het milieu is dan het aan het eind van de veel langere levensduur in het milieu komen van een ongunstiger kast (maar wel veel minder vaak natuurlijk), maar dit soort beslissingen wordt genomen door politici met allerlei onzichtbare belangen die vaak niet direct de zaak dienen.

Reply to
Rob

Zou iets voor KASSA zijn, het zou best eens mee kunnen vallen met de milieulast van die oude beestjes. Wel is het ook zo dat het stroomverbruik ervan een stuk hoger ligt. Maar ik zou ook niet weten wat wijsheid is.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
 Click to see the full signature
Reply to
BugHunter

Dit raakt ook aan een groter probleem: "planned obsolescencse". Dat fabrikanten bewust de producten niet zo goed maken, zodat ze eerder kapot gaan. Vervolgens is het arbeidsloon voor reparatie zo hoog in combinatie met slechte of dure beschikbaarheid van onderdelen, dat de consument een nieuw apparaat koopt.

En ik vrees dat veel consumenten dat ook niet zo erg vinden: best leuk om elke 5 jaar weer het nieuwste type tv in huis te halen, is toch een cadeautje aan je zelf. Maar of het milieuvriendelijk / duurzaam is? Denk het niet...

Misschien ligt dat met een koelkast wat anders, is toch een wat minder 'sexy' apparaat. Die zou de gemiddelde consument toch wel 20 of 30 jaar zonder problemen in zijn keuken willen laten staan.

Reply to
Ano

Vergeet niet dat de EU zoals we die kennen, en zeker de regelgevende tak op het gebied van producten, voornamelijk een belangenvereniging van de handel en industrie is.

Die hele Brussel toko draait om de handel en de belanghebbenden daarin hebben zich uitgebreid vertegenwoordigd door lobbyisten. De zogenaamde politici die er rondlopen hebben vaak op dat moment al eigen belangen, maar houden er zeker ook rekening mee dat ze aan het eind van hun politieke carriere willen doorstromen naar commissariaten in het bedrijfsleven.

Neutrale vertegenwoordiging van het algemeen belang is er niet.

Reply to
Rob

Voorbarig en onverstandig. Als het ding al 18 jaar meegaat zal het nog wel een paar jaar langer meegaan. Ovens van over een paar jaar kunnen heel goed nieuwe technologie hebben en ook nog eens goedkoper zijn. En een magnetron kun je binnen 1 dag kopen en plaatsen. Ben benieuwd of N.C. ook alvast een nieuwe auto heeft gekocht voor het geval zijn huidige over een paar jaar kapot gaat.

-p

Reply to
Piet

Uiteraard. Ook met wat meer stroomverbruik (als het al waar is, niemand zet een verbruiksmeter tussen zijn koelkast en het stopcontact om het daadwerkelijke verbruik van het ding te meten, laat staan twee keer,

maar op zijn blauwe ogen geloven als hij beweert dat zijn nieuwe product zuiniger is geworden.

Overigens heb ik hier een keuken die 23 jaar oud is en de toen geplaatste koelvriescombinatie, oven en magnetron zijn nog niet vervangen. De prestaties van de koelkast worden nu echter wel minder en dat is reden om vervanging te overwegen.

Reply to
O. Udeman

Het is wellicht interessant te weten dat er tegenwoordig halfgeleider alternatieven zijn voor de laatste electronenbuis die nog in gebruik is, de magnetron. Op dit moment economisch nog niet interessant maar inderdaad dat kan de komende jaren best veranderen. Je "magnetron oven" wordt dan een "power mos-fet oven".

(wel aardig dat de naam "magnetron", afgeleid van de buis die dit apparaat laat werken, in de meeste andere talen/gebieden niet voor dit soort ovens gebruikt wordt. men noemt het daar meestal een "microwave")

Wat je wel al ziet is dat de in oude ovens (zoals de mijne) gebruikte zware transformator voor het opwekken van de hoogspanning in moderne ovens vervangen is door een switchmode voeding met hoge schakelfrewkwentie en daardoor veel kleinere en lichtere trafo. Dat betekent dat de oven lichter is en er geen kans is op "brom" geluid tijdens het gebruik, maar hij zal in de praktijk ook korter meegaan.

Reply to
Rob

Het eigenlijke magnetron deel gaat maar zelden kapot. Dat was oorspronkelijk opgebouwd met oerdegelijk Mil Spec componenten, en misschien is dat nog wel zo.

Wat kapot gaat is de zooi eromheen. De enige magnetron de ik ooit gerepareerd heb had een doorgebrande soldeerverbinding op de printplaat, dat was dus even het relais hersolderen.

Dat is trouwens met veel apparaten een geheide bron van ellende. Vermogen en printplaten gaat slecht samen.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ja, maar dat helpt weinig als je eten in de magnetron staat. Dat is namelijk het moment dat je merkt dat 'ie stuk is.

Reply to
N. Coesel

Ik denk dat je hierop doelt:

formatting link
Wel interessant: "30V operational voltage improves safety and replaces the magnetron?s 4 kV power supply".

Dat is zo onuitspreekbaar dat de aanduiding geheid "magnetron" blijft. En zelfs bij de zware verengelsing van het Nederlands zie ik de term "microwave" geen Nederlands spraakgebruik worden.

Naar ik begrepen heb gebruiken de landen om ons heen een "eigentalige"

Doel je nu op de inverter? Groot voordeel is dat die echt met lagere vermogens kan werken i.p.v. met gepulst aan/uit. Alleen heeft Panasonic daar een patent op, en vermoedelijk is een licentie flink aan de prijs of geven ze die nauwelijks, waardoor slechts een paar merken met zo'n inverter werken, en zeker niet in de budget-modellen.

Waarom dat? De enige reden die ik kan bedenken is dat de elektronica in de inverter korter meegaat. Maar juist dat heb ik niet meegemaakt: het waren lullige mechanische dingetjes die kapot gingen, maar die vervanging van een complete (dure!) print noodzakelijk maakten.

-p

Reply to
Piet

En dan? Dan moet je dagen lopen naar de dichtstbijzijnde bakker? In tussentijd bezwijken vrouw en kinderen aan het gemis van een opgewarmde prak?

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.