Magnetron levensduur

Tja, die is niet te geven. Maar met alle input denk ik zomaar dat het apparaat nog wel een jaartje of 7 meegaat.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
           /   \              Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter
Loading thread data ...

Dan kannie zelf het gemiddelde wel uitrekenen?

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Dan zou het een domme vraag zijn, dan zou OP veronderstellen dat 1 van ons een kristallen bol heeft

Reply to
Poecilia

Ik je dat eerder opgevallen dat sommigen dat denken? Hoewel het in de computergerelateerde nieuwsgroepen vaker lijkt voor te komen. Er schijnen wel wat mensen te zijn die er een hebben, maar die is meestal kapot ;-)

Reply to
Ano

Een kristalontvanger!

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

"Er zijn geen domme vragen, alleen domme antwoorden"

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Er zijn alleen domme mensen...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Die domme vragen stellen en van andere domme mensen domme antwoorden krijgen.

Reply to
O. Udeman

Dat wilde ik zeggen.

12 jaar is toch niet stokoud? Ik heb ook al zo'n 25 jaar een magnetron.

Waarom zou er een economische afschrijvingstermijn voor een magnetron bestaan? Het ding wordt toch maar een paar minuten per dag gebruikt? En die gebruiksduur verschilt per huishouden, dus het afschrijvings rekensommetje verschilt ook per huishouden.

Rink

Reply to
Rink

*Elk* apparaat heeft een economische afschrijvingstermijn. In het algemeen: hoe nieuwer en complexer, des te korter de afschrijvingstermijn. En ja, ook magnetrons gaan kapot, mechanisch, elektrisch of elektronisch. Op het moment dat de reparatie duurder is dan de nog te verwachten levensduur van het apparaat is het economisch afgeschreven. Er bestaat helaas geen kristallen bol waarin je kunt zien wanneer een apparaat de geest geeft.

Er zijn ook mensen die niet smartphoneverslaafd zijn, maar wel zo'n ding hebben en het heel weinig gebruiken. Ook zij hebben te maken met een economische afschrijvingstermijn.

Bij de een wel, bij de ander niet. Zeker als het een combi is zal hij veel vaker en langer worden gebruikt, terwijl de thermische belasting ook nog eens veel hoger is.

-p

Reply to
Piet

Dit laatste soort apparaten zijn geen gebruiks-, maar verbruiksartikelen en worden meestal niet afgedankt omdat er iets aan mankeert maar omdat de fabrikanten nieuwere producten op de markt brengen die de klant hebberig maken en daarom wil hebben.

Het rekenen met afschrijvingstermijnen is alleen bedoeld om een vervangingswaarde te bepalen, b.v. bij verlies of diefstal of om te bepalen of reparatie nog lonend is. Bepaling van een te verwachten levensduur staat daar helemaal los van, daarvoor zul je naar technische gegevens moeten kijken die voor de gebruiker meestal niet beschikbaar zijn. Bovendien spelen daar de gebruiksomstandigheden een grote rol zodat je er eigenlijk niks zinnigs over kunt zeggen.

Reply to
O. Udeman

Dat is geen economische afschrijvingstermijn. De economische afschrijvingstermijn is de termijn, waarna je een nog perfect werkend apparaat moet vervangen, omdat de aanschaf van een nieuw apparaat de gebruikskosten (dat is afschrijving plus energiekosten plus alle andere kosten) verlaagd. Dan doe je dus een perfect werkend apparaat weg.

Ook dat is geen economische afschrijvingstermijn. Want de gebruikskosten zijn voor deze mensen zo laag, dat het vele jaren duurt, voordat een nieuwe smartphone wordt terugverdiend. Meestal wordt een smartphone vervangen, omdat er een nieuwe op de markt komt (de verslaafden), of omdat de oude begint te haperen, of slooom wordt (de niet verslaafden).

Reply to
Rink

Ik heb dat wel gemeten, gedurende een week in een najaar; ik zal het nog eens herhalen in de zomer. Verbruik van de 2-deurs koel/vriescombinatie was 0.85kWh/L/jaar . Opgave van kWh zonder te zeggen hoeveel inhoud de koelkast heeft is niet nuttig, lijkt me.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Nee maar als kWh/L ook niet want het is vast niet lineair afhankelijk van de inhoud. "zoveel kWh voor een zoveel L kast" lijkt me beter.

Reply to
Rob

De verliezen schalen met het oppervlak, niet met het volume. Bepalend is bovendien vooral de isolatiedikte, die ook al onafhankelijk is van het volume. Kortom, het volume zegt niet zoveel,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ik heb ooit mijn diepvrieskast een dag gemeten om te zien of de vermelding op het typeplaatje klopte. Dat was zo.

Maar verder zegt het aantal kWh/L/jaar weinig of niets: Omgevingstemperatuur speelt mee, dus in wat voor ruimte staat hij opgesteld? Hoe vaak doe je hem open? Hoe vaak ontdooi je hem of ontdooit hij zichzef? Hoe vaak vries je iets in en in welke hoeveelheden? Enz. enz.

-p

Reply to
Piet

Ja daar zouden "Standaards" voor moeten zijn en dan niet van die belachelijke standaards zoals bijvoorbeeld bij brandstofverbruik van auto's, maar realistische standaards voor thuisgebruik.

Reply to
Rob

Allemaal niet zo relevant, want het warmtelek domineert alle andere factoren. (tenzij je heel gekke dingen gaat doen) Ze meten dat vast wel bij 20 graden.

kWh/dag of jaar is een goede maat voor vrgelijking,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ik heb het over het inwendige volume, want dat gebruik je. Isolatie heeft uiteraard invloed, maar niet alleen dikte. Moderne koel/vrieskasten hebben betere isolatie dan oude.

Ik vind de opgave van de inhoud (in L) essentieel. kWh/jaar zegt niets. Een klein tafelkoelkastje zal vast minder kWh/jaar gebruiken dan een 2 meter hoge koel/vries combinatie, maar als je een flink gezin hebt is de kleine niet handig.

Alleen als je vergelijkbare koelkasten hebt zegt kWh/jaar wat.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Dat kan je hopen, maar het is niet altijd het geval.

Het is een onzinnige maat, want het verbruik schaalt niet lineair met het volume. Net zo onzinnig als bijvoorbeeld het verbruik van je auto opgeven in liter per 100km per kubieke meter binnenruimte.

Niets van enige importantie, alleen wil je vriendelijke GEB die kWh aan het eind van het jaar wel afgerekend zien.

Je behoeften bepalen je gebruik, als je je verstand gebruikt. Een normaal mens zegt echt niet: ik neem maar een twee keer zo grote koelkast want die is per liter voordeliger.

Je kan alle koelkasten vergelijken,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.