LPs wassen/reinigen

Ik zie dit item op Amazon-UK:

formatting link

Dat van Conrad zou zijn, maar hoe zou dat noemen in het nederlands op conrad.nl??

--
--
What's on Shortwave guide: choose an hour, go!
http://shortwave.tk
700+ Radio Stations on SW http://swstations.tk
300+ languages on SW http://radiolanguages.tk
Reply to
user
Loading thread data ...

Bedoel je dit ?

formatting link

Wellicht slim om, voordat je met dit apparaat aan de gang gaat, even te googlen op gebruikerservaringen. Er staat me iets bij van: het werkt op zich wel, maar na het gebruik kun je de platen niet meer met goed fatsoen 'droog' afspelen.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Hier dan een gebruikerservaring uit de eerste hand: ik heb zo'n set al jaaaaaren (niet van Conrad, maar het lijkt er als twee druppels water op) en het werkt ronduit grandioos.

Dat is dus echt niet waar. Sterker nog: oude platen die ik in een grijs verleden 'nat' afspeelde en die niet meer droog konden worden afgespeeld vanwege de ruis en spetters, klonken na een wasbeurt weer 'vers van de pers'. Alleen bij een enkele plaat was het zo erg dat 2 wasbeurten nodig waren.

-p

Reply to
Piet Beertema

Paar druppels Dreft afwasmiddel in een teiltje lauw water doet wonderen. En gewoon met een verfkwast afwassen en op een theedoek afdrogen.

Reply to
Bozweb

Dit is nou net het apparaat dat "natgespeelde" (Lenco Clean) platen zondaig reinigt dat ze wel weer droog kunnen worden afgespeeld.

De clou van Lenco Clean was dat er zoveel vocht in de groeven werd gebracht, dat het vuil (stof) er op ging drijven, waardoor de naald door een schone groef liep en er geen tikken door vuil en stof hoorbaar waren. Maar na het afspelen daalde het vuil weer terug in de groef en vochtig geweest zijnde bleef dit nu akelig in de groef plakken, waardoor ook met een droge borstel het vuil niet meer loskwam en de plaat een hoorbaar slecht geluid afleverde. Alleen nat spelen gaf dan weer een prima resultaat. Zo bleef Lenco wel dure flesjes Lencoclean verkopen.

Maar voor wie nog een Lenco Clean gebruikt, een mix van 50-50 gedestilleerd water en alcohol 96% doet het goed.

Ik gebruik de natte methode met een Jordan Watts met de groeven meelopend borsteltje. Moet dan het water/alcohol mengsel wel op de plaat aanbrengen. Het borsteltje heeft, niet zoals de Lenco Clean, een reservoir. Maar het werkt goed.

Bijkomend voordeel, de naald wordt water gekoeld in de groef waardoor er in het plastic minder vervorming optreedt.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Niet aan te raden bij hard water.

-p

Reply to
Piet Beertema

Nou ja, klok, klepel. Er zat in ieder geval een addertje onder de vloeistof :-)

Bedankt voor je heldere beschrijving trouwens.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

"Bozweb" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@bozweb.net...

Gewoon zeiknat afspelen, met 50/50 spiritus/water. Geen kraak te horen evt wat spiritus bij gieten op het end van de disk. Platen wasssen werkt minder, want steeds trekt het stof in de vinylgrooves.

Maurits

Reply to
Maurits

Knosti, of vroeger Knowin. Heel goed overigens, mijn 25 jaar oude lp's zijn nu nog antistatische en schoon, no kidding!

--
groeten,
____________________________Jim©
~ Outlook Express? Internet Explorer? Invite spammers all over the world! ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Dat is niet correct. Wat je _kunt_ meemaken, is dat je de eerste paar keer afspelen wat rommel uit de groeven aan je naald krijgt, maar gaande weg, wordt het steeds beter. Je platen blijven antistatisch(!!) Het spul is zelfs goed na te maken! Zo heb ik LP's van 20, 30 jaar oud, kraakvrij, antistatisch (Nagaoka binnenhoezen) vanwege mijn aloude Knowin Disko Antistat. SOmmige platen zijn mogelijk zo vervuild, dat je je ze 2x moet wassen, maar je moet ze gewoon drogen in het bijgeleverde rekje en dan een paar keer afspelen om achterblijvende rommel uit de groeven te spelen.

--
groeten,
____________________________Jim©
~ Outlook Express? Internet Explorer? Invite spammers all over the world! ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Niet bij dit systeem.

--
groeten,
____________________________Jim©
~ Outlook Express? Internet Explorer? Invite spammers all over the world! ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Bij de Gamma 1 fles accuwater kopen, is gewoon gedistilleerd water.

Reply to
Bozweb

Dat is geen gedistilleerd, maar gedemineraliseerd water.

-p

Reply to
Piet Beertema

Als de plaat eenmaal gewassen is zal die bij het afspelen wel steeds weer stof aantrekken zelfs met een stofkap over de plaat. Met nat afspelen heb je nooit last van gekraak (zolang de groefwanden onbeschadigd zijn) Daarom ook altijd een (bi) elliptische naald gebruiken. Minder slijtage, zowel aan naald als groef. Het blijft nostalgie, maar sommige ouwe LP's zijn niet op mp3 of CD te krijgen. Dan is even een kopietje trekken van een LP wel mooi.

Maurits

Reply to
Maurits

In de nieuwsgroep muziek en techniek was onlangs een discussie over het schoonmaken van elpees door ze in te smeren met houtlijm.

formatting link
Het schijnt perfect te werken. Pieter

Reply to
pieter

Op iets dergelijks was in de zeventiger jaren ook een bepaald reinigingssysteem gebaseerd. De beide lp kanten werd dan inderdaad ingesmeerd met een houtlijmachige substantie welke na droging als een film over het plaatoppervlak lag. Bij verwijdering van de film nam deze alle in de groeven opgeslagen vullis mee. De plaat was dan inderdaad fabrieksschoon. Het hele gedoe was zeer bewerkelijk.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Maurits, als de plaat schoon gemaakt is met Disco Antistat, dan (althans bij mij al 25 jaar(!!) merk ik niets meer van statische verschijnselen. Ik heb hier dus heel oude behandelde LP's, overigens nooit nat afgespeeld, dan gereinigd en gedroogd. Een heel enkele 2x. Zoals verteld blijf je de eerste paar keer rommel uit de groeven trekken, maar dat houdt op een gegeven moment op en dan is het kwestie van met een fijn platenstoffertje (er zijn verschillende met van die zwarte haartjes), ik heb een heel oude AEC Record Brush (made in England), de groef even van ópvallend stof van de draaitafel vrijmaken en dan heb ik nergens last meer van. Een tik of kraak kán voorkomen, maar je kunt altijd lichte beschadigingen hebben op de LP natuurlijk.

--
groeten,
____________________________Jim©
~ Outlook Express? Internet Explorer? Invite spammers all over the world! ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Ooit gebruikte ik Lencoclean om nat af te spelen, maar daarna was de LP niet meer droog af te spelen. Ik heb hier LP liggen die veel ouder zijn, zelfs nog uit het monotijdperk van rond 1964 en velen zijn kraakvrij te beluisteren, maar alleen nat afgespeeld. Nat afspelen heeft nog een voordeel, de naald wordt gekoeld en het vinyl vervormd minder (slijtage). De zeldzame momenten dat een LP draai, doe ik een flinke scheut spiritus op de plaat, meestal is ie weer droog na zo'n 20 min, dat was zo'n beetje de max. speeltijd van een zijde, toen de variabele snijbreedte werd ingevoerd. (lage tonen= meer uitslag van de snijbeitel). Uiteindelijk pikt een LP toch weer stof op, zodat ik het stofvrij maken en weer afspelen teveel werk vind. Altijd nat afspelen is dan simpeler.

Maurits

Reply to
Maurits

Vervorming wordt veroorzaakt door de druk van de naald en de optredende versnellingskrachten bij het volgen van het in de groef vastgelegde geluidsinformatie. Nat afspelen verandert aan beide exact nul-komma-nul.

-p

Reply to
Piet Beertema

Vloeistof smeert en dempt. Het heeft dus wel degelijk invloed op wat de naald in de groef doet. Er zal minder warmte geproduceerd worden en de warmte die geproduceerd wordt is sneller afgevoerd, daarnaast zal door verdamping van de vloeistof het kunststof iets koeler en daarmee harder zijn dan de omgevingstemperatuur. zowel de tijdelijke (elasticiteitsmodus) als de blijvende (plasticiteit) vervorming van het kunststof zullen bij nat afspelen minder zijn.

Reply to
Gerard

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.