L-meter

Heeft er nog iemand een (link naar) een zelfbouwontwerp van een L meter? Ben dat gedoe met toonfiets, scooop en f coutner wat zat...

Reply to
Marco
Loading thread data ...

"Marco" schreef in bericht news:de74$41ef6b0a$513b1ae6$ snipped-for-privacy@news3.versatel.nl...

Kijk eens hier

formatting link

MRe

Reply to
MRe

Ik gebruik zelf al jarenlang deze:

formatting link
Dat is een analoge en dat vind ik in veel gevallen prettiger, bijvoorbeeld als je even wil kijken wat het bereik is van een spoeltje met een regelkerntje. Ik heb hem in een kastje gebouwd samen met een eveneens lineaire capaciteitsmeter volgens:
formatting link
. Daarbij heb ik een metertje toegepast van 50 micro-ampère, zodat het volle-schaalbereik 0,5 uH resp 50 pF is. Met een schakelaartje kan ik een weerstandje in serie zetten, zodat ook een fsd van 1 uH resp 100 pF mogelijk is. Daarnaast gebruik ik voor hele kleine spoelen (< 500nH) een zelfinductiemetertje volgens LA8AK:
formatting link
, nr. 1.10. Dit is een fantastisch handig dingetje, ook als het om spoeltjes gaat van bijv. 30 nH voor 2 meter of zo. Op dezelfde pagina staan ook nog een paar eenvoudige Q-metertjes. De site van LA8AK biedt trouwens een schat aan informatie over zelf te bouwen en professionele meetinstrumenten. Met vriendelijke groet, Jelle Aarnoudse PE1EAM

Reply to
Jelle Aarnoudse

Gening ding.. Helaas doet-ie maar tot 100mH (officieel). Houd 'm wel even in gedachten.

Reply to
Marco

Die site moet ik maar eens uit spitten. Schema ziet er niet zo spannend uit. Ook hier eens kijken wat de specificaties zijn...

Reply to
Marco

bijvoorbeeld

.

een

mogelijk

,

spoeltjes

nog

schat

Niet zo spannend?? Eindelijk een schema zonder een processor en zelf te schrijven firmware /software.

Reply to
Jopie

meter?

formatting link

formatting link

Ha! Eindelijk iemand die praktisch denkt!

Reply to
Jelle Aarnoudse

Vaak ben ik dat wel met je eens... Maar voor dit soort toepassingen kan ik een uC wel waarderen... Helaas zijn er inmiddels hele volksstammen die niets meer zonder kunnen :-(

Reply to
Marco

meter?

Ik verafschuw de uC niet hoor ,ik zou graag er wat meer van leren. Alleen wat is het beste leer processor en wat de beste leerstof ?

Jopie

Reply to
Jopie

"Jelle Aarnoudse" schreef in bericht news:cso1fu$ico$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

Die L-meter komt zover ik weet oorspronkelijk uit een Duits blad. Ik heb hem ooit gebouwd maar ben nooit erg tevreden geweest over de resultaten. Het begon al met het stuk blik dat ik tussen de bereikschakelaar en de print moest aanbrengen om een min of meer stabiele uitlezing te krijgen. De reproduceerbaarheid van de meetresultaten bleef ook dan nog slecht. Misschien als het geheel in een metalen kast wordt gestopt? Daar ben ik nooit aan begonnen.

Van de C-meter is een verbeterde versie gemaakt met twee stuks 555. Die heb ik ook gebouwd en die werkt naar behoren.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Gewoon doen Jopie... Ik ben bij Atmel geland, enige wat ik tegen PICs heb is dat ik ze niet ken. Verder heb ik natuurlijk met uPs het nodige gedaan, 6502, 8086 etc. Wordt wel makkelijker dan :)

Reply to
Marco

Losse C meter heb ik al. Gewoon commercieel exemplaar. Ooit eens op de kop getikt... Nou de L-meter nog :)

Reply to
Marco

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.