Kan een accu een accu opladen?

2 accu's parallell voor meer capaciteit gaat dan misschien ook niet goed, omdat de computer de capaciteit niet kent. Ik zou voorzichtig inschatten dat het gewoon een prutsfiets is en dat je met je portemonnee moet stemmen, de volgende keer.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Dus als de spanning van de fiets gaat is er een megaprobleem ? Lijkt mijn niet hoor;-) Wel een prima manier de goegemeente steeds weer bij de fietsenmaker te krijgen;-)) Een computerprogramma dat "niet goed gaat" bij het wegvallen en terugkomen van de spanning bevat enorme fouten, en ik geloof niet dat dit bij een sparta fiets het geval zal zijn. Bij accu's is er immers nooit een garantie dat de computer altijd spanning krijgt, een accu kan immers leegraken en of stuk gaan ook kunnen er connectorproblemen of kabelproblemen ontstaan. Wanneer een fiets dan onbruikbaar wordt zou dat wel zeer dom zijn. En dus geloof ik daar niets van.

Bijvoorbeeld, mijn Nikon Digicam komt met de waarschuwing dat het gebruik van niet origiele accessoires de camera kan beschadigen. En zeker alternatieve flitsers worden sterk ontraden omdat deze de circuits in de camera kunnen beschadigen. Mijn 25 jaar oude prima staafflitser doet het echter prima met mijn camera, deze mededeling levert Nikon waarschijnlijk geld op omdat lang niet iedereen de ballen heeft het te testen.... Ik bedoel maar;-))

Reply to
droopy

Eh, LiIon accu's kenmerken zich door de elektronika in de accu te hebben, dus het laadcircuit alsook de bewaking temp/laadstroom etc gebeurt door de in de batterijpack aanwezige elektronika en wordt gecommuniceerd naar de HMI waar relevante informatie wordt weergegeven. Ik weiger trouwens te geloven dat het afkoppelen van een accu desastreuze gevolgen zou hebben, daarvoor is de accu een veel te instabiele en onbetrouwbare bron. Die ook nog eens aan slijtage of bij lange periode van onbruik leeg en zelfs defectraken onderavig is. De afhankelijkheid hiervan geeft alleen maar aan dat het om een zeer gebrekkig concept gaat. Dus in geval het verhaal klopt is de Sparta absoluut qua concept geen aanrader.

Reply to
droopy

Oudere typen flitsers kunnen (met de nadruk op kunnen) inderdaad een te hoge spanning op het flitscontact zetten en daarmee de camera vernielen. Zinloos is deze waarschuwing dus niet.

MRe

Reply to
MRe

En precies dat is je reinste nonsens, de triggerspanning van flitsers ligt ergens tussen de 250 en 400 volt. De thyristor in de camera is (moet) daartegen bestand zijn indien niet zou de flitser een afwijkende voet moeten hebben. Immers is de aansluiting van de camera door de jaren ongewijzigd gebleven, alleen dat al suggereert uitwisselbaarheid. Zou mijn 20 jaar oude flitser mijn gloednieuwe dslr opgeblazen hebben had in het uiterste geval mijn rechtsbijstandadvocaat ervoor gezorgd dat Nikon het enige juiste zou doen. De camera onder garantie repareren, en updaten zodat een dergelijk debacle niet meer zou kunnen. Waarom denk je dat er bij verschillende spanningen en toepassingen verschillende stekers horen ? Juist om dergelijke "fouten" te voorkomen. Nikon maakt handig gebruik en speelt in op de angst van de argeloze en niet al te in de wet en mogelijkheden geinteresseerde consument, en zo ook Sparta.

Reply to
droopy

Ik weet niet of het zo simpel is.

Moderne flitsers gebruiken een veel lagere spanning omdat er allerlei electronica in zit die de ontsteking regelt. De kans dat een twintig jaar oude flitser nog zonder electronica is (en dus direct een paar honderd volt op de flitsschoen zet) is niet zo groot. Maar ik sluit niet uit dat er misschien in 1990 nog zo'n archaisch apparaat op de markt was. Ik heb zelf wel wat flitsers die dat doen, maar die zijn veel ouder, uit de jaren 70.

In het algemeen zorgt Nikon er inderdaad voor dat hun camera's die spanningen wel aankunnen. Dus op dat punt worden mensen onnodig bang gemaakt.

Maar er zijn ook verhalen van andere merken camera's die inderdaad wel stuk gaan.

Blijft natuurlijk de vraag of je ook gelijk krijgt van de rechter als fabrikant nadrukkelijk waarschuwt tegen een dergelijk gebruik. Het nu eenmaal zo dat alle moderne flitsers die oude connector gebruiken. Dus een fabrikant heeft niet echt een keuze op dat gebied.

--
That was it. Done. The faulty Monk was turned out into the desert where it
could believe what it liked, including the idea that it had been hard done
by. It was allowed to keep its horse, since horses were so cheap to make.
	-- Douglas Adams in Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Reply to
Philip Homburg

Inzake Sparta Ion heb ik geinformeerd bij mijn fietsenmaker. Een accu gaat volgens hem 5 jaar mee, maar na ca 2 jaar is het al merkbaar dat de capaciteit terug loopt. Het verwisselen van een accu in het frame, duurt ca

1 uur. In het accupack zit een chip met gegevens, zoals data van de fietscomputer en gegevens van de eigenaar. Deze gegevens moeten uitgelezen en in de nieuwe accu opgeslagen worden, waarvoor ze een computerprogramma hebben. Zonder overzetten van deze gegevens, functioneert het ion-systeem niet goed meer, om zo diefstal te ontmoedigen.
Reply to
KE

In jouw optiek misschien, maar de realiteit is anders.

Althans in jouw optiek.

Althans in jouw optiek.

Juist - of mede - daarom wordt er gewaarschuwd.

Tuurlijk... Alleen zou die advocaat je gelijk vertellen dat hij niet begint aan een bij voorbaat verloren zaak. Maar goed, het staat je vrij om dromen te koesteren.

-p

Reply to
Piet Beertema

Bij de oudere (>25 jr) die ik open heb gehad zat er een ontsteektrafo , die via de geleidende buitenkant van de buis het xenon ontstak. Die hadden al een fotodiode om de lichthoeveelheid te meten. Maar de camera zelf had een flitskontakt waar geen hoge spanning opstond. De flitselco was wel dik, vaak iets van 500 uF 450V. Raar dat een moderne camera geen oudere flitsers verdraagt, als dat zo is zou de fabrikant daarvoor ernstig moeten waarschuwen! Eventueel met een sticker op de flitsschoen.

Maurits

Reply to
Maurits

Ik heb zat oude elektronenflitsers gekend waar wel degelijk de volle spanning over het cameracontact stond. Daar heeft een mechanisch contact geen enkele moeite mee, een moderne camera met elektronica overleeft het niet.

Dat is niet gezegd. Ze leggen alleen het loodje bij de echt oude types met een fikse spanning over het contact.

Er wordt wel degelijk gewaarschuwd. Dat de fabrikant om voor de hand liggende redenen kiest voor een formulering die wat ruimer is dan sommigen lief is doet er verder niet toe. Als je gaat stoeien met andere spullen, oud of nieuw, waarvoor de fabrikant geen verantwoordelijkheid neemt, dan ligt het risico per definitie bij jou. Advocaten en rechtsbijstand veranderen niets aan dat gegeven.

-p

Reply to
Piet Beertema

Een mechanisch contact kan ook flink vonken trekken en slijten of vastbakken...

Niet dat ik je uitspraak betwijfel, ik heb vaker gehoord dat er problemen ontstonden tussen camera's en flitsers.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Waarschijnlijk zijn er betere modellen waarbij het flitskontakt galvanisch is gescheiden dmv een optocoupler of relais. Ik zie dit als een ontwerpfout, een universele flitsschoen moet elk type flitser verdragen zonder dat de camera kapot gaat.

Maurits

Reply to
Maurits

Die dingen zijn zo antiek dat je ze alleen op een fotograficabeurs nog tegenkomt. Waarom zou je daar extra onderdelen aan verspillen?

Verder wil je helemaal niet knoeien met een apparaat dat een paar honderd volt op je camera zet. Daar is die flitsschoen ook duidelijk niet voor ontworpen (zomaar een paar honderd volt op een uitstekende contactpin is niet normaal). Nikon had voor de F zelfs speciale afdekplaatjes om te voorkomen dat je een schok kreeg als je de fliter via het flitscontact aansloot.

Dus als je nog zo'n fliter hebt, vooral in een vitrine zetten zonder batterijen.

--
That was it. Done. The faulty Monk was turned out into the desert where it
could believe what it liked, including the idea that it had been hard done
by. It was allowed to keep its horse, since horses were so cheap to make.
	-- Douglas Adams in Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Reply to
Philip Homburg

Het ging om een maak-contact. Dat vonkt niet echt. En bij het weer verbreken was de spanning al weg. Slijten kan inderdaad, maar dat gebeurde zelden. En voor vastbakken zijn hogere stromen nodig dan die voor het ontsteken van de flitser. Merk op dat het X-contact al gebruikt werd bij antieke flitsers die nog met een flitslamp, condensator en 22,5 V batterij werkten. Daarbij kregen ze echt een fikse stroompiek te verwerken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Uhhmm, dat was dan wel het M-contact, een X-contact werkt niet goed met lampjes vanwege de synchonisatie die anders is.

--
Kees van der Meij
Reply to
Kees van der Meij

Baarlijke nonsens, minuscule thyristoren kunnen zomaar 1000v of maar schakelen hoor.

:-) Jongens als jij, daar is de handel pas blij mee;-)

Reply to
droopy

Doet het ook.

Reply to
droopy

Koop gewoon een aggrgaatje bij de kijkshop en zet die achterop de bagagedrager , heb je altijd stroom , kun je ook je mobieltje opladen etc

Reply to
hansn

"hansn" schreef in bericht news:4bfb960d$0$14125$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Bij de kijkshop niets gevonden. Bij Conrad wel:

formatting link

265 euro en 25 kg.

Ik vind hem te groot en te zwaar. Is er niet een handzamer formaatje? Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter

Deze dan:

formatting link

Weegt al minder dan de helft! Jammer dat Honda de nog kleinere EX350 niet meer maakt.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

In the first place, God made idiots; this was for practice; then he made
school boards.
		-- Mark Twain
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.