JVC RX250 receiver - tuner onvangt nauwelijks nog iets

Iemand ervaring met en een oplossing voor het volgende probleem:

Mijn JVC RX250 receiver is volgens mij de laatste tijd steeds slechter gaan ontvangen. Laats probeerde ik de tuner te gebruiken en deze vindt zelf helemaal geen zenders meer bij automatisch zoeken. Met handmatig zoeken valt nog iets te bereiken (heel veel ruis, mono)...

Draad naar kabelantenne vervangen; los draadje dat bij de tuner werd geleverd geprobeerd, maar zonder resultaat. Kabelradio op mijn PCTV kaatr agesloten en deze ontvangt prima: kabel en kabelantenne dus ok.

Receiver open gemaakt en antenne aansluitingen naar de print bekeken, ziet er prima uit. Het kan zijn dat iemand de tuner zeer langdurig heeft aan laten staan een paar weken geleden (misschien wel 2 weken non stop). Daarnma is ie weer weken niet gebruikt. Ik luister niet superveel naar de radio, maar me viel al enige tijd op dat lang niet alle zender werden ontvangen; nu heeft een en ander dus dramatische vormen aagenomen.

George

Reply to
George
Loading thread data ...

Op Thu, 24 Mar 2005 04:53:06 -0800, schreef George:

Er is in dit soort gevallen vaak een spoeltje (afgestemde kring) verlopen in de MF-detector, vermoedelijk in de buurt van een Sanyo-chip, mogelijk een LA1265, LA1266 of LA3401. Het gaat meestal om een koperkleurig blokje met een kleine ferrietkern.

Weet wat je doet als je aan spoeltjes gaat draaien:

- Fotografeer of markeer de uitgangspositie van de kern, en houd goed bij hoeveel graden/slagen je een kern verdraait. Wanneer draaien aan een bepaalde kern weinig of niets doet, herstel dan onmiddellijk de uitgangspositie alvorens een andere te proberen. Als je de goede spoel te pakken hebt, moet er binnen een halve slag flinke verbetering optreden.

- Gebruik bij voorkeur niet te hard kunststof gereedschap om de kernen heel te houden.

Succes ermee.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Spoeltjes verlopen niet zomaar, en zijn meestal ook geborgd met was of lak. Ik zou het eerder zoeken in de elco's en of andere c's in de tuner, vooral na de situatie die je beschreef over langdurig aan gestaan hebben en dan weer langere tijd uitgeschakeld geweest zijn.

Groeten,

Eric PE7EB

Reply to
Eric, PE7EB

Op Fri, 25 Mar 2005 15:59:13 -0800, schreef Eric, PE7EB:

Een spoeltje verloopt inderdaad niet, maar wel de condensator die samen met de spoel een afgestemde kring vormt - en die vaak in het spoelblikje zit ingebouwd. Ik krijg jaarlijks toch wel een handvol tuners waarbij dit aan de hand is. Ditzelfde is ook een beruchte oorzaak voor een falende afstemming in diverse oudere series Philips-TV's, waarbij het

90-graden-circuit van de MF niet meer goed werkt. Die condensator is (was?) een buisvormig keramisch type met opgedampt zilver, dat op den duur kan migreren, met alle gevolgen van dien. In ieder geval is het bijtrimmen van het spoeltje dan vaak de simpelste oplossing.

Elco's zijn inderdaad ook een veel voorkomende oorzaak van problemen, maar ik zie dit toch maar zelden bij radiotuners. Evengoed is het de moeite waard om daar ook naar te kijken.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.