helderheid hoogzetten tft -> extreme slijtage?

Ok=E9j, ik dacht iets te modern ;

ok=E9, tis vooral een onstabiele hoogspanning, bij lichte beelden trekt hij soms niet meer met het resultaat een donkerder beeld(helherheid danst op en neer)

Reply to
radioamazing
Loading thread data ...

Ik denk dan meer aan de straalstroombegrenzing.

Bij een instabiele hooogspanning gaat het beeld "pompen". D.w.z. dat bij lichte beelden het beeld groter wordt (hoogspanning zakt door hogere stroom, elektronenstraal laat zich gemakkelijker afbuigen) en bij donkere beelden het beeld krimpt (hoogspanning stijgt door lagere stroom, elektronenstraal laat zich moeilijker afbuigen). Tegenwoordig zie ik nogal eens CRT toestellen die daar erg veel last van hebben.

Reply to
Dombo

Ik heb nog een sony KV-2901D van de vorige eeuw die daar last van heeft. Niet hinderlijk genoeg om 'm af te danken.

Het is vooral zichtbaar wanneer licht en donker beide tegelijkertijd te zien zijn, zoals een donkere weg met een lichte hemel.

Het probleem lijkt niet erger te worden, stabiel instabiel dus ;-)

Reply to
mijn naam

ls

et

n

nk

et

ook

Is daar iets aan te doen?(beveiliging uitschakelen in service menu ofzo?) Of is dit typisch voor goedkope tv's ? helderheidspompen

Reply to
radioamazing

Die begrenzing zit er niet voor niets in en is normaal gesproken niet uitschakelbaar. De oplossing is het contrast en eventueel de helderheid wat terugdraaien. Is ook beter voor de levensduur van de beeldbuis en levert bovendien scherpere plaatjes op.

Zou best kunnen, maar omdat ik TV's niet als lichtbron gebruik is dit mijn nooit zo opgevallen. Van instabiele hoogspanning ("pompend" beeld) heb ik wel de indruk dat moderne toestellen (d.w.z. goedkoper geproduceerd) hier meer last van hebben dan oudere modellen.

Reply to
Dombo

Bij goede tv's levert het idd scherpere plaatjes op. Maar in dit geval niet, deze tv krijgt de kans niet om contrastrijk te zijn(die beveiliging) waardoor het beeld dus ook nauwelijks minder scherp is dan lager contrast. Maar ok=E9, die beveiliging verlagen is ook niet mogelijk?(i.p.v uitetten)

Duid in iedergeval wel op een slecht ontwerp dus.

Op zolder nog een 15 jaar oude philips. Pompen valt wel mee(groter/ kleiner), maar bij veel wit word het beeld aanzienlijk krom, verticale lijnen golven over je beeld, maar contrast stort niet in. Overegens best aardig zuiver beeld nog over scart, beter dan de zooi van tegenwoordig die volgepropt word met allerlei digitale trucskes over je analoge (scart) signaal(100hz, scalers, de-interlancers, pixelmin enz.) Daar zijn kromme lijnen niks bij.

Reply to
radioamazing

Dan mag je nog blij zijn dat niet ook het beeld smaller en breder wordt, of zelfs dat een heldere passage het beeld in de breedte vervormt. Dat zijn ook veel voorkomende symptomen van een slechte hoogspanningsregeling of gebrek aan compensatie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ook. In mijn vorige antwoord omzeilde ik het hele symptoom voor het gemak even.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Vroegere toestellen hadden vaak nog wel wat reserve (ik ken zelfs Grundig modellen die een extra hoogspanningscondensator monteerden tussen de beeldbuis en de lijntrafo), of waren goed gecompenseerd (dit kan via de E/W modulatie).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Verlagen kan wellicht, maar dan moet je de service manual eens doorspitten. Vestel chassis staan vooral bekend om de tientallen afregelmogelijkheden en opties, dus leef je uit zou ik zeggen ;-)

Kromme lijnen kunnen bovendien ook nog komen door wat slechtere elco's in de +B lijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ga eens kijken, je hoort zeker nog van mij. Het chassis is in iedergeval AK37

Bedoel je kromme lijnen enkel bij contrastijke beelden? Dan kan dat goed kloppen, is ook al een oudje ;)

+B is de voedingslijn naar de lijntrafo geloof ik(145 volt)?
Reply to
radioamazing

Een 11AK37, neem ik aan. Dan zou je vast eens op Eserviceinfo kunnen kijken, goeie kans dat daar wel een manual staat.

KLopt, en klopt. Als de elco's trouwens erg slecht worden gaat bij bepaalde modellen het beeld ook golven aan de zijkanten als er geen contrastrijke beelden zin.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Is uiteindelijk niet gelukt, straalstroom begrenzing is niet instelbaar, hele service menu doorgespit. Wel de kleuren en de geometrie wat mooier afgesteld. Blijkt overegens normaal te zijn voor budget tv's, helderheidspompen. Beetje zoeken leverde op dat meerdere no-name tv's dit hebben(waaronder ook de 11ak37) en daar niet veel aan te doen valt. Oorzaak ligt aan een bijzonder brak ontwerp. Iedergeval dat heb ik kunnen vinden. Laat het er verder bij, is toch een goedkope tv, verder is het beeld toch gewoon prima(over scart dan). Wel opmerkelijk is dat via scart minder last lijkt te hebben van deze fout.

Verder wat me opviel in de service manual is dat RGB scart eerst omgezet worden in YUV(component) en dan weer via RGB naar de buis gaan. Waar is dit voor nodig? in een 50hz tv kun je toch direct de signalen naar de kleurversterkers sturen?

Reply to
radioamazing

Dat hangt van de architectuur van de chipset af. Wellicht doen ze het om problemen met teletext te voorkomen, of is de chip ooit gedacht voor een markt waar men niet aan RGB doet (alles buiten Europa).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zit een thomson chipset in, met een STV2247C/STV2248C videoprocessor. Is overegens niet te zien, de rgb-yuv omzetting. Het is een multistandaard tv, met ntsc enzovoort. Beeldbuis is overegens ook van thomson(black-matrix?), dus dat zit ook wel mee.

Reply to
radioamazing

In Philips TV's van pakweg 20 jaar terug gebeurde dat ook al. Een reden zou kunnen zijn dat je op die manier ook bij RGB input nog steeds de kleurverzadiging kan regelen, iets wat niet mogelijk is als het RGB ingangssignaal direct naar de eindtrappen gestuurd wordt.

Reply to
Dombo

et

heid

en

al

Ok=E9, dus zowat alle 50hz tv's doen dat wel? Gelukkig maar, lijkt mij erg irritant als je om de kleur af te regelen in het service menu steeds de kathode spanningen moet aanpassenzo inplaats van simpel de colour meter. Is toch niet te zien aan het beeld deze bewerking.

Reply to
radioamazing

Ook een goede manier om te weten of een 50hz tv het RGB signaal netjes afwerkt, is door naar de scherpte instelling te kijken. Werkt die niet heb je een (vrij) directe aansturing. Werkt die wel heb je een aansturing waar waarschijnlijke diverse trucs mee worden gedaan, vaak word het signaal dan zelf weer S-video. Is ook aan het beeld te zien.

Reply to
radioamazing

Een TV die intern RGB omzet naar S-Video ben ik nog niet tegengekomen. Lijkt me ook een relatief dure oplossing.

RGB naar YUV omzetting is vrij eenvoudig, veel meer dan een paar weerstanden en transistoren heb je niet nodig, en gaat (nagenoeg) zonder kwaliteitsverlies. RGB naar S-Video is een complexer omdat naast de YUV conversie, die je ook hier nodig hebt, de kleurcomponenten ook nog eens PAL of NTSC gemoduleerd moeten worden, wat aanzienlijk lastiger is en met kwaliteitsverlies gepaard gaat.

Reply to
Dombo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.