ghosting= slechte deinterlacing?

Hoe komt het toch dat aan de randen van objecten vaak zo'n extra rand is te zien, men noemt het dacht ik 'ghosting'. Meestal bij donkere objecten tegen een lichtere achtergond. Je zou kunnen denken aan onvolkomen deinterlacing (blending), maar het verschijnsel doet zich ook voor bij stilstaande objecten! Van de week in de winkel zag ik één LCD-tv die het verschijnsel niet had: een Sharp, alle andere merken hadden het wel (Philips, Sony, Samsung, etc). Welk probleem speelt hier? Frits

Reply to
fritz
Loading thread data ...

Op Thu, 12 Apr 2007 12:22:38 +0200, schreef fritz:

Het verschijnsel van slechte impedantie-aanpassing in hoogfrequente signaallijnen, dan wel overshoot (ook wel met 'ringing' aangeduid) bij het versterken van scherpe overgangen.

Het eerste is vaak goed te zien als je bijvoorbeeld een pc-monitor met een (slechte) verlengkabel of schakeldoos aansluit; het beeldsignaal loopt gladjes door de coaxdraad, maar ondervindt een impedantie-'hobbel' bij de plug - en deze hobbel zorgt ervoor dat het signaal deels wordt teruggekaatst. Als dit ook gebeurt aan het andere uiteinde, komt één signaal dus uiteindelijk met meerdere echo's aan in de monitor. Dit kan echter ook optreden bij SCART-aansluitingen en antennecoax - en dit is waarschijnlijk wat er in de TV-zaak speelt. Meestal is het over zodra het toestel met een goede, niet te lange kabel op een goede signaalbron wordt aangesloten.

Overshoot is, zoals de naam al aangeeft, het doorschieten van het signaal. Een scherpe overgang van bijvoorbeeld een hoge naar een lage spanning eindigt niet meteen netjes op de lage spanning, maar slingert nog een paar keer uit - zeg maar als een liniaal die je op de tafelrand laat neerkomen. Dit geeft ook een soort echorandjes - al zullen deze doorgaans een veel hogere frequentie hebben dan impedantie-echo's, en dus veel dichter tegen de overgang aanzitten. Overshoot is een ontwerpprobleem dat in het toestel zelf speelt, en doorgaans niet eenvoudig te verhelpen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Het vervelendste is, dat dit schijnbaar een bijverschijnsel is van zaken als Scavem en CTI die juist bedoeld zijn om het beeld te verbeteren. Althans, dat heb ik menen te concluderen door naar CRT-toestellen met vergelijkbare klachten te kijken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Bedankt voor je reactie. Je zou haast gaan denken dat zo'n overgang beinvloed wordt door de kwaliteit van de liquid crystals zelf. Ik blijf het raar vinden dat uitgerekend de Sharp tv (nu niet direct de top) het verschijnsel niet vertoonde. Zijn alle LCD tv's tegenwoordig TFT overigens? F.

Reply to
fritz

"fritz" schreef in bericht news:6224a$461e0867$d55dc09f$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

te

tegen

Het kan een "contour" funktie zijn, dat is een trukje om het beeld scherper te doen lijken. Aan het einde van de overgang van licht naar donker wordt er een naaldje op het signaal gezet, waardoor het beeld scherper lijkt. Dit is een funktie die geld kost, zal dus wel niet in de goedkopere sharp zitten. Geen idee trouwens of dit ook in een lcd tv zit.

Ben (die zowizo geen lcd/ plasma / 100Hz tv wil omdat het beeld er alleen maar slechter op wordt)

Reply to
BenDeGek

Dat zou kunnen overeenkomen met de CTI functie die ik al verdacht..

Ik kijk ook nog steeds met plezier naar mijn high-end Grundig 50Hz TV van

1991.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"BenDeGek" schreef in bericht news:461e6a52$0$324$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Ik had ook zo mijn reserves maar als je eenmaal LCD gewend bent wil je niet meer terug naar CRT: niet meer die rare interlacing lijnen, rustiger beeld (50fps), kleuren veel realistischer. Breedbeeld in groot formaat ziet er nu gewoon beter uit door lijn en pixel-interpolatie. De bewering dat 'het beeld er alleen maar slechter op wordt' is dus gewoon niet waar en hoort thuis in de categorie: 'wat de boer niet kent, eet hij niet'. En straks wordt het helemaal prima met HDTV.

Reply to
fritz

Heb je de Pioneer PDP427XD plasma al gezien op een goede signaalbron? Ik denk dat de Grundig zijn meerdere moet erkennen kwa beeld.

FISH

Reply to
FISH

Ook een (CRT) computermonitor geeft al beter (scherper) beeld dan deze Grundig, maar voor een 66cm CRT TV is het denk ik wel een van de beste. Dat plasmaschermen heel mooi beeld kunnen geven, is me ook bekend. Echter vanwege financiele beperkingen, omdat ze flinke RF storing veroorzaken en omdat ik zo ook wel tevreden ben, voorlopig voor mij nog niet :-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"fritz" schreef in bericht news:bf67c$461e6ef3$d55dc09f$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Nou, ik weet heus wel waar ik over praat hoor, in het dagelijks leven produceer ik namelijk broadcast camera's. En jazeker, HDTV

En reken er maar niet op dat we hier in NL binnenkort hdtv hebben, we mogen al blij zijn dat ze op breedbeeld over beginnen te gaan..... Overigens is de kwaliteit van de beschikbare hdtv zenders op de kabel bedroevend van kwaliteit. Ik weet heus wel dat een plasmascherm op een goede signaalbron (dvd of hdtv) een goed beeld kan geven, maar op de kabel is het bedroevend slecht. En al die digitale fratsen heb ik niet nodig op mijn 4:3 50Hz toestel, ik heb namelijk haarscherp beeld (ook bij snelle bewegende beelden)

Ben

Reply to
BenDeGek

Zo ver is DVB-T al ongeveer afgeknepen, heb ik helaas vastgesteld :( Toen "Lopik" nog in de lucht was, had ik tenminste scherp beeld.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"BenDeGek" schreef in bericht news:461ea5c5$0$325$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

mogen

hdtv)

je lult uit je nek

Reply to
fritz

En heb je nog argumenten voor je jezelf definitief afserveert?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De waarheid ligt in het midden. De fabrikanten proberen ons belachelijk grote LCD-schermen aan te smeren. Met een resolutie van 576 beeldlijnen is dit inderdaad niet om aan te zien, wat ook zou gelden voor een CRT breedbeeld in dit formaat. Een goed LCD- formaat is 82 cm, de artefacten van deinterlacing vallen dan niet zo op, je hebt geen last meer van scanlijnen, het beeld is nu 50 beeldjes/sec, veel rustiger en de kleuren zijn veel minder schreeuwend dan op CRT. Een kleiner formaat CRT, 60cm bijv. is best wel mooi, als je de hoofdpijn verwekkende interlacing op de koop toe neemt.

Reply to
aliaz

Gelukkig ben ik niet gevoelig voor het knipperen, voor de rest blijf ik erbij dat het signaal op een CRT momenteel nog beter weer te geven is, in elk geval over een veel groter bereik in te stellen en sowieso meer contrast als je dat zou willen. Dat schreeuwerige is ook een kwestie van instellen (ik heb hem zelf redelijk flets staan), ik vind het bij een LCD juist hinderlijk dat de kleurweergave onder andere afhankelijk is van de kijkhoek en meestal toch niet zo natuurlijk. Kennelijk ieder z'n eigen smaak.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

toe neemt.

Die kijkhoek is inderdaad een heel zwak punt, plasma is wellicht beter wat dat betreft, maar dan zit je toch weer vast aan grotere formaten, met alle nadelige gevolgen vandien. Wat je zegt: smaken verschillen Aliaz (Fritz)

Reply to
aliaz

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.