Digitale camera gekukeld ...

Tja, ongelukjes gebeuren, en zo ook alhier. Tijdens een feestje heeft onze fijne digitale camera (Konica Minolta Dimage Z2) een aardige smak gemaakt, en nu zijn de opnamen niet meer om aan te zien:

formatting link

De camera ziet er van buiten compleet ongeschonden uit, lijkt alles nog te doen, de 'preview' op het display is ook prima, maar de eigenlijke foto dus niet.

Ik heb 'm al helemaal uit elkaar gehad, maar van enige zichtbare schade is geen spoor. Ik had eigenlijk gedacht dat met name de mechanische delen kapot zouden gaan bij dergelijke ongelukjes, maar die lijken het allemaal overleefd te hebben - er is iets met de elektronica grondig mis, zo te zien op CCD-niveau.

Nu zal dit vermoedelijk niet door een simpele knutselaar te herstellen zijn (althans niet zonder de CCD-print en eventueel de processorprint te vervangen), maar ik vraag het hier toch maar even - niet geschoten is altijd mis. Bovendien ben ik als techneut erg benieuwd naar de oorzaak van dit beroerde beeld; alleen al een verklaring daarvoor zou een aardige troost zijn :-)

Alvast mijn dank, groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

Ik zou zeggen dat je de helft van je beeldlijnen mist. Ik denk alleen groen en blauw te zien, en een poging van je camera tot nabewerking van het beeld. Als je kijkt naar een plaatje van een bayer-filter

formatting link
zie je wat ik bedoel. Dat kun je verder testen als je camera een RAW-mogelijkheid heeft. Dan krijg je onbewerkte output van je sensor in een bestand en kun je op pixel-niveau zien wat er op je CCD gebeurt.

Als die theorie klopt heb je waarschijnlijk niet meer dan een losse verbinding tussen de CCD en de image-processor.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Op Sun, 22 Apr 2007 10:49:27 +0000, schreef Ruben van der Leij:

formatting link

Hm, ik had de genoemde verbindingen dacht ik al goed bekeken, maar ik zal er toch nog eens "op z'n tandarts" mee aan de slag gaan - echt even met een haakje duwen en trekken om te zien of ze echt allemaal vastzitten.

Maar ik zal allereerst eens even de handleiding opduikelen om te zien of er een RAW-uitvoer mogelijk is. Zal wel niet, want het is toch vooral een consumentencamera van een wat minder prijzige klasse, maar je weet maar nooit.

In ieder geval dank voor de bemoedigende woorden, ik heb weer wat onverwacht knutselplezier voor de boeg :-/

Groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Heb je niks beters te doen ? :-)

Google: Konica Minolta Dimage Z2 Raw.

De eerste hit vertelt je: "The bad: Doesn't save raw or TIFF files" Maar die van jou slaat inmiddels wel 'raw pictures' op :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Op Sun, 22 Apr 2007 17:22:08 +0000, schreef Gerard Bok:

Ach, was slechts een kwestie van 'locate Z2' op mijn servertje om de PDF terug te vinden ...

Inderdaad, tot die conclusie was ik ook al gekomen. En ik had ook niet anders verwacht.

Het doet inderdaad bijna zeer aan je ogen ... ik zal 'm morgen denk ik nog eens uitgebreid onder de loep nemen - letterlijk.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Op Sun, 22 Apr 2007 10:49:27 +0000, schreef Ruben van der Leij:

formatting link

Mnou, ik heb eindelijk de tijd gevonden om de camera nog een uitvoerig te bekijken, maar helaas pindakaas - er is geen enkele losse verbinding te vinden. En ook nadat ik voor de zekerheid de pennen van de CCD-chip een keer had overgesoldeerd, was er geen enkele verbetering opgetreden - eerder nog een verslechtering.

Wel viel me op dat een halve centimeter vóór de CCD-chip een soort filterglas zit, dat kennelijk iets doet met RGB-filtering, en ook duidelijk van kleur verschiet als je er onder verschillende hoeken licht op laat vallen. Dit glaasje zat met een soort zachte rubber afstandsrand vóór de CCD-chip in een soort vatting. Zou de exacte positie van de CCD ten opzichte van dit glaasje iets uitmaken? Want ik kan me goed voorstellen dat deze positionering iets is veranderd door de klap. Maar ja, zelfs al zou dit de oorzaak zijn, dan nog zou ik de positionering met geen mogelijkheid goed kunnen krijgen ...

En laten repareren is ook geen optie: alleen al zes tientjes onderzoekskosten, en pas vanaf 200 euro geschatte reparatiekosten wordt een prijsopgave gedaan; daaronder wordt 'gewoon' gerepareerd. En aangezien Konica Minolta tegenwoordig is overgenomen door Sony, en ik weet wat er vaak bij dergelijke overnames gebeurt (ontmanteling van bestaande servicediensten, teloorgang van expertise), weet ik wel bijna zeker dat de rekening veel hoger zal uitvallen dan de prijs van een nieuwe camera.

Kortom: helaas dus toch een total loss. Jammer.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Zou een soort prisma kunnen zijn. Dat, afhankelijk van de kleur, het beeld naar een specifieke pixel van de opnemer dirigeert.

Dat zou best nog wel eens mee kunnen vallen :-) Veel camera's kunnen ook als webcam worden ingezet. En als je met dat onderdeeltje kunt pielen terwijl je op een PC-scherm kunt zien 'wat je doet'......

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.