Complot

Heren en dames forumlezers,

Á priori: ik ben geen vonkentrekker, dus is mijn kennis van electronica beperkt. Neem mij mijn onkundigheid in deze derhalve niet kwalijk maar leer me wat bij.

De diverse postings doorlezend in dit forum en in andere fora over bijvoorbeeld computer hardware, hifi etc. kom ik vaak op de constatering en derhalve tip: de elco's zijn gaar, vervang die maar eens.

De vraag is nu:

  1. zijn er geen elco's met een langere levensduur dan, zeg, zes jaar
  2. zo ja, zijn die veel duurder/groter
  3. indien er inderdaad betere elco's zijn, waarom bouwen de OEM's dan blijkbaar inferieure elco's in? Is dit alleen maar kostenbesparing of doen ze het bewust zodat Jan Onnozel na zes jaar een nieuw apparaat koopt? Het element van kostenbesparing klinkt mij analoog aan het gegeven dat het veel fietsenmakers bestaat om in dure merkfietsen boutjes en moertjes van pisbakkenstaal te gebruiken die dus snel roesten, er niet uitzien en muurvast gaan zitten. Dit terwijl CrNi moertjes de fiets misschien 2 euri duurder maken. Het mogelijke argument van "maar ze kopen er honderduizenden in en dat telt wel aan" slaat, zo zijn jullie hopenlijk met mij eens, natuurlijk nergens op; alles is relatief.
4, Als het inderdaad een COMPLOT is, wat doen we eraan? Alleen maar high end spul kopen dat niet bij de Mediamarkt etc. vandaan komt of doen die fabrikanten mee in het COMPLOT?

Wat is jullie gefundeerde mening in deze?

--
**************************
Martin Borsje
**************************
Reply to
Martin Borsje
Loading thread data ...

Allereerst: elko's zijn de enige componenten die echt 'verslijten', simpelweg omdat ze een vloeistof bevatten, die traag maar zeker verdampt. Het feit dat grote elko's voornamelijk in lekker warme voedingen gebruikt worden, helpt dat verdampingsproces nog een handje.

Het valt me op dat als ik elko's vervang, degenen die ik gekocht heb ALTIJD groter zijn dan degene die in het apparaat zaten, en dat voor dezelfde spanning/capaciteit. Ik vraag me af waar leveranciers zo'n kleine elkootjes vinden. Het lijkt me logisch dat een kleinere elko voor eenzelfde spanning/capaciteit een kortere levensduur heeft dan een wat grotere. Of ze duurder zijn dan de originele, daar kan ik niet op antwoorden. K

Reply to
Kelly De Koninck

Goeie elco's zijn duurder, maar overdimensioneren werkt op zich ook prima.

Ja.

Mee eens, consumentenelectronica is dankzij onze veelgeprezen vrije markt (die kennelijk dus ook een keerzijde heeft), tegenwoordig vrijwel zonder uitzondering budgetspul.

Met een beetje geluk doen die niet altijd mee. Maar pech kan je altijd hebben. Een paar jaar terug was het gebruikte electroliet in bepaalde Taiwanese elco's niet van de juiste chemische samenstelling, en dat is te zien aan het aantal moederborden van computers wat nu nog steeds stukgaat. MSI was als eerste het haasje, die belastte de elco's kennelijk nogal zwaar. De borden die nu nog defect binnenkomen zijn bij mij vooral van Epox, borden die ik uitkoos vanwege hun redelijk degelijke bouw (o.a. meerdere kleine elco's in plaats van een paar grote). Ondanks die degelijkere bouw begeven de slechte elco's het nu alsnog.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Een elco heeft geen levensduur, hooguit een MTBF. Oftewel de gemiddelde levensduur gemeten over zoveel-duizend exemplaren bij bij spanning x en temperatuur y. De levensduur varieert ruwweg tussen de 1000 en 200.000 uur. Overigens telt dat vanaf productiedatum - dus inclusief de tijd dat het ding op voorraad gelegen heeft.

Ja er bestaan exemplaren voor een hogere temperatuur en/of hogere spanning. En die zijn duurder en groter. Bij dezelfde spanning cq temperatuur hebben ze een langere (maar nog steeds eindige) levensduur.

Kosten en plaats besparing. Ieder ontwerp en product is een compromis.

Bij deze. Niet van toepassing.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
Reply to
Joop van der Velden

"Martin Borsje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@titan.nl...

Als je last hebt van complot-theorieën kun je de vraag beter stellen in psychologisch.nl

Reply to
Rob

Ik kan dit bevestiggen en niet alleen voor normale elco's (condensator is dacht ik met een C en de correcte schrijfwijze lijkt mij dus elco?) maar ook voor tantaal elco's die in schakelende voedingen veel ellende kunnen veroorzaken !!!

--
Groeten 
Robert Oor
registred linuxuser 361161
Reply to
Robert

Tantaalelco's maken graag kortsluiting en ontploffen vervolgens. In schakelende voedingen heb ik ze gelukkig nooit gezien (ik denk dat de brandverzekering moeilijk deed bij de fabrikanten ofzo? ;-) In audiotoepassingen ben ik ze al ruisend en rommelend tegengekomen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Toen mijn Epox-MB enkele maanden geleden de geest gaf, merkte ik dat aardig wat elco's ietwat bol stonden. Het eerste waar ik aan dacht, was overspanning; maar ik heb verder niet de moeite gedaan het te onderzoeken en meteen een nieuw (MSI) MB gekocht. Nu maar hopen dat er fatsoenlijke elco's inzitten...

Vriendelijke GNUtjes, Pros

Reply to
Pros Robaer

Overdimensioneren is m.i. een uitstekend middel. Het is onder andere vanwege deze aanpak heel goed mogelijk om een apparaat met elco's te bouwen dat het na 25 jaar nog steeds vlekkeloos doet (veel eigen ervaring).

Verder moet men erop letten dat een elco niet alleen een capaciteit en een maximum toegelaten spanning en temperatuur heeft, maar ook grenzen kent voor de wisselstroom die erdoorheen loopt. Bijvoorbeeld.

Het is daarom wel eens aardig om de uitgebreide specs van Philips te lezen over dit soort dingen.

===

Waarom heeft iedereen het tegenwoordig over complotten?? :-)) Was er onlangs een TV-programma over of zo?

Wat er gebeurt is gewone marktwerking, en af en toe stapt er een fabrikant over de erg dunne grenzen heen, en dan gaat het mis (zoals bij die elcootjes op de moederborden).

Tegelijkertijd houden alle fabrikanten elkaar natuurlijk goed in de gaten, maar dat is geen complot.

T
Reply to
Telcofan
[..]

Ik heb ook zulke borden (andere merken).

Ik neem aan dat je het volledige verhaal kent over die elcootjes? Zoals het sterke vermoeden (feit?) dat er sprake was van de diefstal van gegevens over een bepaald elektroliet, waarna het daarmee gemaakte product zo enorm slecht was?

Zie o.a. de links:

formatting link
en
formatting link

T.

Reply to
Telcofan

"Martin Borsje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@titan.nl...

Elektronici geven rooksignalen, Energietechnici zijn de vonkentrekkers.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

De laatste is van een reparatiesite.

De volgende waarschijnlijk ook, maar minder opvallend, en erg interessant:

formatting link

Reply to
Telcofan

Het zijn meestal de kleine elco'tjes die niet goed meer zijn (spreek uit eigen ervaring, dus kan vertekend zijn).

Is het inderdaad zo dat de kleine elco'tjes een grotere kans hebben om stuk te gaan dan de grotere (kleiner dus minder marge?). En/of is de impact meestal groter dan bij een grote elco die iets afwijkt?

Bram

Reply to
Bram

Grote vette elco's worden vaker gebruikt als afvlak-elco. Daar is de daadwerkelijke capaciteit niet zo heel erg belangrijk (Zolang het maar groot is). Kleine elco's worden vaker gebruikt in RC-kringen, filters en ontkoppelcircuits - daar boeit de daadwerkelijke capaciteit inderdaad meer.

--
    Martijn van Buul - pino@dohd.org - http://www.stack.nl/~martijnb/
	 Geek code: G--  - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333
 The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new
discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny ...' Isaac Asimov
Reply to
Martijn van Buul

Met overdimensioneren bedoel ik dat je de spanning van de elco minstens tweemaal zo groot kiest als de werkelijk aangelegde spanning. Dus zeker niet eentje van 16 V nemen als er straks 14 V op komt te staan. Dan neem ik liever eentje van 40V als de levensduur belangrijk is.

En als je kunt kiezen tussen twee soorten met dezelfde eigenschappen, maar de ene is wat groter qua afmetingen dan de andere, dan kun je beter de grotere nemen. Want het streven naar een miniatuur elcootje gaat m.i. ten koste van andere eigenschappen. Een miniatuur exemplaar is mooi voor de fabriek en het vervoer, maar niet voor de kwaliteit.

Als je kunt kiezen tussen Philips/Siemens enz of een of ander raar merk, dan neem ik in zulke gevallen de Philips/Siemens.

Als je het op deze manier aanpakt, dan zullen ook elco's met een lage waarde erg lang meegaan en niet snel verlopen.

Voor voedingselco's geldt overigens hetzelfde, plus dat je de piekstromen door een voedingselco of een ander soort bufferelco beter wat kunt verlagen door er een klein serieweerstandje voor te zetten. Dat is beter voor de elco, zowel bij het aanzetten als tijdens het bedrijf, en ook om andere redenen is het een verbetering (verlagen van piekstromen door de trafo, door de bedrading in de rest van het circuit enz.).

Telcofanaat

Reply to
Telcofan

Ja maar die zijn over het algemeen stervensduur. Moet je denken aan 5x zo duur of soms wel enkele tientjes per stuk.

Omdat de prijs dan veels te hoog zou worden. Of de winst van de fabrikant zou verdwijnen als sneeuw voor de zon.

geen complot. Gewoon marktwerking. Maar ik geef je dat fabrikanten door wat meer geld aan de voediing te besteden TV's e.d. aanzienlijk betrouwbaarder kunnen maken.

Reply to
Henk Boonsma

Ik herinner me iets van een incompleet recept inderdaad...

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Natuurlijk wel. Ik heb hier nog werkende buizenradios's met een elko. Moet als hij jaren uit heeft gestaan wel even formatteren.

Nee, ze zijn beter., en duurder.

Kwaliteitsbewustzijn van 0,0. Ik doe al enige jaren zaken met China. Hun werkmethode: in de datasheet staat een max spec, die mogen we dan ook gebruiken. Dat de levensduur daarbij 1000 uren is interesseert ze niet. De belangrijkste uitspraak is: "het werkt toch?"

Maar het werkt blijkbaar wel die methode, want de economie groeit daar behoorlijk.

zes jaar een nieuw apparaat

Kostenbesparing. Planning is redelijk korte termijn. En als jouw apparaat kapot is koop je toch een ander merk. Knap trouwens als je tegenwoordig nog een DVD speler kunt kopen die 6 jaar meegaat. Ten eerste veranderen de standaarden veel te snel, en verder gaan ze gerwoon niet zolang meer mee. Mijn advies is gewoon de goedkoopste "bak" te kopen (spelen vaak nog echt alle standaarden af), en om de 2 jaar te vervangen.

Maar wat verwacht je dan als jij een DVD speler van 50 Euro wil kopen?

Dus afwezig zijn van kwaliteitsbewustzijn.

wel aan"

relatief.

Maar wel waar. De producenten draaien daar tientallen miljoenen borden. En dan maakt een paar cent ineens heel veel uit.

Dus echt geen complot. Er wordt gewoon rommel gebruikt ivm prijs.

Enige tijd terug kwam er apparatuur op de markt waarvan de elko's al na een paar maanden het begaven. Wat bleek? Het waren Chinese elko's, ze hadden bedrijfsspionage gepleegd. Maar ze hadden de formules niet goed overgeschreven...

Gewoon rommel kopen, 2 jaar gebruiken en wegpleuren. Of anders veel geld uitgeven aan een apparaat dat niet alles kan (mag!) afspelen, en dat je na 4 jaar toch weggooit omdat het de nieuwste dingen niet aankan.

Echt goede audioapparatuur etc bevat trouwens echt wel goede elko's.

Pieter

Reply to
Pi

Ik heb eens een tantaaltje (die ik wel misbruikte) langzaam zien ontploffen, siste, parts en toen:. er kwam een mooie zwarte paddestoelwolk uit, net als bij een mini-atoombompje. Ik heb toch maar even gelucht ivm de dampen.

Pieter

Reply to
Pi

Je moet zeker ook naar de rimpelstroom kijken, vooral als je schakelt.

Ik ook.

En een marge inbouwen zodat je bij capaciteit of ESR verlies niet meteen in de problemen komt.

Groetjes, Pieter

Reply to
Pi

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.