Blauw beeld!

Hallo techneuten.

Ik heb een Telefunken Pal Color S590 kleurentelevisiemet icc10 chassis die een blauw beeld geeft met terugslaglijnen.Al diverse dingen gedaan zoals G2 terug gedraaid, soldeerverbindingen gecontroleerd maar kon niets vinden.wie kan er iets meer vertellen over dit apparaat en de omschreven klacht. Lijntrafo defect? Beeldbuis defect?

Groeten Ton

Reply to
A. Vermeer
Loading thread data ...

"A. Vermeer" schreef in bericht news:dihb0k$lo8$ snipped-for-privacy@news6.zwoll.ov.home.nl...

De lijntrafo zal niet kapot zijn want er is hoogspanning, je ziet immers een raster? Je kan de BB testen door in de ingangen van de RGB versterkers zeer kortstondig aan massa te leggen. Die moet dan fel oplichten in de betreffende kleur. Soms is een sluiting in de bb weg te branden met een opgeladen elco. Succes met de reparatie.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:434c31a3$0$753$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Mmm foutje, niet de ingang van de versterker maar het kanon aan aarde leggen. Wel eerst loskoppelen van de RGB endamp en kort ff met massa aantippen.

Reply to
Maurits

De G2 spanning en de +200 komen ook uit de lijntrafo... Indien de

200V te laag is, of de G2 spanning te hoog, krijg je ook fel oplichtende terugslaglijnen.

Dat deed hij al... Betere tip is om de aansluitingen van 2 kleuren direct aan de beeldbuisvoet om te wisselen, hiermee kan je betrouwbaar vaststellen of het probleem in de beeldbuis of in de aansturing zit.

Daar sluit ik me wel volledig bij aan.

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Is tie soms windows aangestuurd ;-))))

--
Groeten 
Robert Oor
registred linuxuser 361161
Reply to
Robert

Waarschijnlijk is de drivertransistor voor het blauwe kanon defect of een weerstand vanaf de +200V onderbroken. meestal 8K2 of 10K 5W. als de tor sluiting heeft is deze weerstand heet. (spanning op het kanon laag (kathode)) als ie onderbroken is blijft ie koud. De spanning op de kathode ligt met zwart beeld op ongeveer 150 tot 180V Even vergelijken met rood of groen. Als het de transistor is dan vervangen. hij zal waarschijnlijk goed doormeten. maar is toch stuk. igv ic eindtrap voor drie kannonen na controleren van metingen, dan is de blauw uitgang defect. succes

Reply to
Ratticus

PS na reparatie, in duistere kamer een zwart beeld opzetten bv extern1 zonder signaal en dan G2 afregelen bij normaal contrast en helderheid op net niet oplichten vh scherm.

Reply to
Ratticus

Ok heren.

Ik heb weer wat informatie waar ik iets mee kan. Bedankt iedereen.

m.vr.gr.A.Vermeer "Ratticus" schreef in bericht news:dik5se$1irk$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
A. Vermeer

Hoi Ton,

"A. Vermeer" wrote:

Als je na genoemde aanwijzingen de beeldbuis na testen verdenkt (met oa. de tip, even de blauw en rood-aansluiting van de buisvoet omwisselen) , dan zal het waarschijnlijk een ESF(-variant) beeldbuis zijn uit de periode met fabricagefout (weet de data/codes zo niet), die kan je ook nog eens een maand op de kop (onderkant TV boven) laten staan zodat ie misschien zichzelf herstelt/terugzakt en de (bijna) sluiting in blauw weer weg gaat (hoewel alle 3 kanonnen voor R, G en B electrisch identiek zijn, krijgt de blauwe vaak het snelst last van het probleem/de verzakking), dan kan je de beeldbuis omgekeerd en met de H en V spoel omgepoold weer in de TV zetten, heb ik al eens met succes gedaan (en loopt na bijna een jaar nog steeds prima bij huiskamergebruik, kortgeleden nog van gehoord, deze was wel nog een deel van de tijd (kort) goed werkend toen ik hem kreeg), zodra ie ook werkt gaat het terugzakken van wat verzakte onderdelen wat het toch (mede) vrijwel zeker moet zijn sneller door de hitte van de aangestuurde gloeidraden. Nu ingeschakeld laten daarvoor raad ik af vanwege inbranden blauwe fosfors en oa. mogelijke oververhitting/opblazen blauwdriver als de beeldbuis deze door het defect te zwaar belast. Maar een maandje passieve omgekeerde opslag kan mogelijk ook al helpen (niet te koud opslaan natuurlijk), als je hem maar weer zo goed werkend krijgt kan het snel beter gaan met aangestuurde beeldbuis.

succes, groeten van Bart

PS: Als je daarna weer in de buurt gaat komen van het aantal draaiuren voor het beeldbuisprobleem kan je nadenken over preventie om te voorkomen dat ie weer te ver naar de andere kant doorzakt (kort door de bocht zal de zaak dan weer rond de uitgangspositie na fabricage hangen)......., een heel zacht draaiende 8*8 fan uit een oude PC-voeding op het elektronenkanon richten oid. voor extra koeling, of eventuele dikke plastic printplaatklemmen om de nek verwijderen, dat kan de koeling ook verbeteren (maar wel dus pas doen na behoorlijk gebruik omdat de beeldbuis na omdraaien juist door die hitte weer steeds betrouwbaarder zal worden (en minder aantik/klopgevoelig, ook hier al eens voorbij horen komen maar nu mogelijk nog niet getest: wat doet de tv als je voorzichtig tegen de kast klopt ?, uiteraard pas doen als er geen slechte/losse contacten meer in de tv kunnen zitten, na voorgaande uitleg bij voorkeur/meeste kans bij testen met omgekeerde tv (onderkant boven)

Reply to
Bart Jorritsma

Dag Bart.

Je vraagt of dat ik resultaat krijg wanneer ik zachtjes tegen de kast tik? Ik heb hem op zijn sodemieter gegeven op allerlei plekken incl.de beeldbuis en zijn nek.Jammer genoeg zonder enkel resultaat.Wat ik ga proberen is die tip van de tv een maand op zijn kop plaatsen en daarna hoor je weer van me. Nogmaals Bart, bedankt voor de tip!

Met vriendelijke groet, Ton Vermeer "Bart Jorritsma" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@student.utwente.nl...

Reply to
A. Vermeer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.