2 Kookgroepen door 1 buis?

Indien alles op 1 fase staat, heb je gelijk.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Het ging om 2 groepen, maar ik had niet meegekregen of het ook 2 fasen zijn in dit geval.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:41c87daf$0$1154$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

koken

twee

grote

te

Oei oei. We praten over een Nederlandse aansluiting van een kooktoestel op een speciale 1 fase kookgroep. Zo'n kookgroep is in feite niet meer dan twee gekoppelde groepen (elk 16 A). Gekoppeld? Bij automaten een extra bruggetje, zodat het ene deel het andere ook uitschakelt. Een kookgroep met zekeringen: met een 4 polige groepsschakelaar. Bij werkzaamheden schakel je dus nooit de helft van het kooktoestel af.

Deze moet je met 2 fase draden, en met 2 Nul draden aansluiten, en natuurlijk ook nog een aarde. Er is in de NEN1010 zelfs een apart stukje aan opgeoffert Zie NEN1010-7:2000 Blz 190 tabel 8.720Y of 3 fase,nul en aarde (hier niet van toeppassing), of twee fasen draden, twee nul draden, en een aarde. De twee fasen zijn de zelfde fase, je hebt immers een enkelfasige aansluiting. Zou (let op zou, doe het dus niet) je de Nul enkel uitvoeren, dan is deze beveiligd met 2x16 Ampere = 32 Ampere. Dat is veel te veel. Dit kan brand veroorzaken!! Aan jou de keus om te zeggen of dat gevaarlijk is of niet.

Kijk ook even in het blad Stroomlijn jaargang 23, nummer 3 op blz 18 ev.. Er zal ook wel een NPR aan gewijd zijn, maar daar beschik ik niet over.

Jantje .

Reply to
Jantje

"Jantje" schreef in bericht news:41c715e8$0$771$ snipped-for-privacy@reader10.nntp.hccnet.nl...

oftewel

Zit nog even de boel na te kijken. De bovengenoemde aansluitingen zijn niet helemaal juist. De twee Blauwe Nul draden komen op de bovenste klemmen avn je Perilex contctdoos, dus de klemmen N en L1 De twee Bruine Fasedraden op de onderste klemmen , dus L2 en L3. En de aarde dus middenin.

Sorry

jantje

Reply to
Jantje

Die slag is jouw. Ik vermoed echter dat het wel twee fasen zullen zijn omdat twee groepen waarvan je van tevoren weet dat ze voluit belast gaan worden wel aanzet tot splitsen over twee fasen. Kan iemand die groepenkast eens openschroeven?

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:41c87daf$0$1154$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

koken

twee

grote

te

Als het op twee fases wordt aangesloten ja.

Klopt. Die op _dezelfde_ fase zitten. Wat is er nu hypothetisch?

Groeten, Rene

Reply to
René

"Jantje" schreef in bericht news:41c885df$0$160$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

twee

geval

Ik weet dus niet of het inderdaad slechts 1 fase betreft. Is dat gewoonte? Ik kook zelf op gas, ha!

A).

andere

Het is inderdaad meer dan 20A. Wat is eigenlijk het wattage van dergelijke kooktoestelen? 7200 watt?

Gelukkig praten we al niet meer over 'levensgevaarlijk'. Als het inderdaad vaststaat dat beide groepen op dezelfde fase staan, zou ik het ook *niet* doen, niet met 1 x 2,5mm dus. Of het gevaarlijk is... ik denk eerlijk gezegd dat het nog wel meevalt. Maar de dikte van 2,5mm voor 16A is natuurlijk niet voor niets zo gekozen, da's ook een gegeven.

Okay, twee blauwe draden dan maar, zolang we niet zeker weten of de groepen op 2 fasen staan.

Tja, die is bij mij ook achter de piano gevallen.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"René" schreef in bericht news:vK%xd.1274$v snipped-for-privacy@fe61.usenetserver.com...

Maar is dat zo? Ik zou die groepenkast weleens open willen schroeven.

Intussen komen er inderdaad wel wat hypotheses bij, incluis die van mezelf ;)

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Ja, zolang de 2 fases door 1 schakelaar worden geschakeld. Voor de zekering automaten die je op DIN rails kunt monteren, zijn spullen leverbaar om de knoppen mechanisch met elkaar door te verbinden.

Dat ligt aan het totaal vermogen. Op 1 groep kun je maximaal 3500W aan apparatuur aansluiten. Je moet ook kijken of je de apparaten tegelijkertijd gebruikt.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

En wat maakt het nou uit of het twee groep zijn die alleen maar via die hefboom over de twee schakel knoppen tegelijk ingeschakeld kunnen worden, op een of twee fasen zijn aangesloten Maarten? Er zal toch altijd maar EEN nul onder op de hoofd aansluiting zitten.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

Als er een een fase meter geplaatst is, dan hoef je helemaal niets open te maken ;)

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

hefboom

of twee

de

Het verschil tussen 1 fase en twee verschillende fasen is dat de stroom door de nul uiteindelijk lager is. Door de verschuiving van de onderlinge fases met 120 graden, is te zien dat de stromen elkaar deels opheffen. Een drie-fasen kooktoestel, mits het verbruik op alle drie fasen gelijk is, heeft helemaal geen stroom door de nul lopen.

Het maakt dus wel uit of de twee groepen aan een en dezelfde fase hangen of aan twee verschillende.

Ik heb inmiddels begrepen dat het niet ongebruikelijk is dat ze aan een en dezelfde fase hangen, die kooktoestellen op twee groepen. Dan gaat er totaal max. 32A door de nul, en zou ik er ook liever twee draden voor gebruiken. Als ik het zelf zou aanleggen, zou ik in de meterkast proberen twee verschillende fases voor die groepen te nemen.

Je kunt eventueel eens twee sinussen (stromen) over elkaar heen kunnen tekenen, met 120 graden verschil. Probeer dan een derde te tekenen, die de optelling is van de eerste twee. Die valt dan tussen de twee sinussen die je eerst tekende, en is qua grootte gelijk.

Als het niet duidelijk is, kan ik evt. proberen een plaatje voor je te tekenen.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Natuurlijk niet, want die kookplaten eten dat vermogen toch wel allemaal op ;) Die 16 A gaat alleen maar door de fase naar de kookplaat toe.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

onderlinge

op ;)

Ja, dat is waar. Ik ga gelijk alle nuldraden uit mijn huis verwijderen. Nergens voor nodig, en koperdraad is geld waard.

Of is er toch een probleem. Was het niet ene Kirchoff die al weer een tijdje geleden er achter kwam dat:

"De totale stroom is gelijk aan de som der deelstromen".

Of woorden van die strekking. M.a.w. wat erin gaat moet er ook weer uit. Omgedraaid, als er niks uit kan, kan er ook niks in. Jakkes, nu moeten alle nuldraden er weer in. Anders worden de piepers niet gaar, zitten we in het donker, loopt het ijs uit de koelkast, kun je alleen nog maar vegen met je stofzuiger, gaat het beeld van je TV op zwart, de radio zwijgt...

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:41c984c4$0$155$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Jongens jongens nog aan toe. Is er nou nooit iemand die echt weet hoe het inelkaar zit.

We dwalen wel af van de vraag van de OP. maar ik moet hierop reageren. In Nederland heb je twee mogelijkheden voor de aansluiting van een fornuis. De keuze maak je niet zelf, die maakt het energieleverende bedrijf. A) Heb je een drie fasen aansluiting in je huis dan maak je bij je fornuis ook een drie-fasen aansluiting. Je zou wel gek zijn om het anders te doen. B) je hebt een een-fase aansluiting in huis (zoals bij de moeder. van de OP.) En hierover gaat het verhaal verder. Je moet dan een speciale kookgroep hebben. Het wordt, zeer ten onrechte, wel een twee fasen aansluiting genoemd. Waarom? Omdat je twee zekeringen, of een twee automaten (gekoppeld) heb. Toch heb je maar een een fase aansluiting. Een andere fase ontbreekt gewoon in huis. Die heb je niet gekregen. De bedrading moet uitgevoerd zijn met 5 aders. Neem je draad in buis, dan moet je 2,5 qmm nemen. neem 2x de bruine, 2 x de blauwe, en 1x groen/geel. Bij gebruik van kabel kun je, afhankelijk van de omstandigheden, soms met

1,5 q mm uit de voeten. Dus de fase twee maal, de Nul twee maal, en een maal de aarde. Elke andere oplossing is niet toegestaan, dus verboden. Ook de Nul niet enkel nemen. In de Nul gaat dezelfde stroom als door de fase. De twee fase draden zijn helemaal niet in fase verschoven, zoals bij een draaistroomnet, dus ook geen vermindering van de doorsnede van de Nul. Doe je het toch?? Dan kan het brand veroorzaken. Volgens sommigge hier in de groep niet gevaarlijk, maar volgens mij hoogst ongemakkelijk.

Jantje

Reply to
Jantje

"Jantje" schreef in bericht news:41c9bbfe$0$155$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

fornuis.

wel

Ja, dat is lekker, om dat een 2-fasen aansluiting te noemen. Wie heeft dat nou weer bedacht... Noem het dan een twee groepen aansluting, zou ik denken. Maar okay, men noemt het dus een 2-fase aansluting, waarbij de fasen dus dezelfde zijn, niet verschoven, over twee groepen. Duidelijk.

gewoon

Nu was het huis van de OP (of zijn schoonmoeder) 3 jaar oud. Is het dan niet zo dat er 3 fasen beschikbaar zijn? Alles wat tamelijk nieuw is heeft toch

3 fasen aansluiting? Mijn huis is 12 jaar oud, en heeft 3 fasen.

Brand is altijd ongemakkelijk ;) Je krijgt er zoveel onverwachte visite mee over de vloer, mannen in zwarte pakken ;)

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:41c9e2b0$0$154$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Wie?? Er staat zoals zo vaak weer geen naam bij. Een twee groepen aansluiting, die benaming is nog meer verkeerd, daar de kookgroep als een enkele groep gezien wordt, en dus ook met 1 schakelaar spanningsloos gemaakt kan worden. Juiste benaming een 1 fase kookgroep, of fornuisgroep. En een 3 fase kook of fornuisgroep, maar dat hebben we hier nu even niet.

Een twee groeps.... dat zie ik toch meer als twee afzonderlijke groepen, en dat is het dus niet.. Laten we een prijsvraag uitschrijven voor een mooie, maar vooral juiste benaming.

En als ze op tijd klaar zijn met het werk kost het je zo een krat of twee bier, en een fles jenever...... Maar het wordt dan echt wel weer gezellig.

Jantje

Reply to
Jantje

"bausie." schreef in bericht news:cq8t9n$21e8$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net... [knip]

Indien er sprake is van een 3-fase aansluiting zit er dus verschil in het tijdstip waarop de spanning op een fasedraad het hoogst is (er is wisselspanning), daardoor kan er nooit 3 x 16 = 48A door die nuldraad lopen, wanneer er 2 zekeringen achter dezelfde fase zitten, is het dus mogelijk dat er 2 x 16 = 32A loopt, en zijn

2 nuldraden absoluut nodig.

mvg, Wouter

Reply to
Wouter

OK. Nu denk ik dat ik het snap. De electronen gaan door de fasedraad naar de kookplaat. Daar gaan ze als warmte de pan in. En als de pan vol met elektronen zit, dan wassen we die af, en verdwijnen de elektronen gewoon in de gootsteen. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie vissen ze die weer uit het water en stoppen ze in een grote tankwagen. Die rijden ze naar de elektriciteitsinstallatie. Daar pompen ze de elektronen weer in het draadje en de cirkel is rond.

Zou kunnen, maar voor de zekerheid heb ik toch maar twee nuldraadjes naar mijn kookplaat gelegd, misschien dat er hier en daar toch nog wel een verdwaald elektron door het draadje terug wil naar de centrale. Is niet zo'n omweg...

André-Hessel

--
Antispam: Remember to remove the 'y' character from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma').
Reply to
André-Hessel Jensma

OK Jantje, duidelijk verhaal. Maar toch klopt het niet helemaal. Mijn Siemens inductiekookplaat kan nl. op twee verschillende manieren worden aangesloten, nl. eenfasig (zoals jouw optie B.) en twee fasig. En dat heb ik gedaan. Ik krijg drie fasen binnen en de twee delen van mijn kookplaat hangen beide op een verschillende fase. In theorie heb ik dan inderdaad aan in enkele nuldraad genoeg, maar omdat de kabel toch die 5e ader had, en het in de meterkast eenvoudig is om de twee fasedraden naar de kookplaat op de zelfde fase aan te sluiten, heb ik toch maar twee nuldraden aangesloten.

Werkt goed en veilig.

André-Hessel

--
Antispam: Remember to remove the 'y' character from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma').
Reply to
André-Hessel Jensma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.