spørgsmål om flere lys-dioder parallelt

Kim skriver:

Hvis man har en formodstand på, gør man ikke !

Klaus

-- Modelbane Europas hjemmeside:

formatting link
Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
formatting link

Reply to
Klaus D. Mikkelsen
Loading thread data ...

Hej Kim

Netop sådan en udtalelse viser jo at du åbenbare ingen anelse har om hvad du taler om.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej Kim

Det er ikke bare noget jeg mener, det er fakta at det er forkert.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej Kim,

... og det er dit problem, du mener vel også, at jorden er flad!? Jeg har aldrig set tilfælde, hvor at det er en god idé, at parallelkoble dioder! - Jow, hvis man samtidig laver et diodespændingsfald vha. udkompencering over et effektnetværk af modstande: Netop for at kunne kompencere for de forskellige diodespændingsfald.

det

Fordi at du har i sinde, at parallelkoble dem!

Man ser meget lort igennem tiden og at de kommer på print, det kan ikke længere bringe mit pis i kog, det eneste jeg kan sige er: Det er forkert og noget klyt-design! - Det er det samme, som at sige at en lysdiode skal have

2V for at lyse... og det er løgn, den skal skal have en strøm i omegnen af 10-20 mA!

For den originale skal i begge tilfælde skiftes, da vi enten har et helt andet strømtræk (ved din parallelkobling) som formodstanden skal kunne holde til, eller fordi strømtrækket nedsættes pga. et større diodespændingsfald (pga. seriekoblingen).

Ja, det er når det skal laves korrekt! - Hvis du *absolut* vil lave parallelkoblinger, så laver du dine parallelkoblinger á seriekoblinger af f.eks. 10 ohm modstande, så de indbydes forskeliige diodespændingsfald kan udkompenceres over modstanden over de respektive lysdioder.

Joow, jeg véd det! - Jeg har åbnet mange apperater, hvis design, kvallitets- og komponentvalget stinker, alligevel kan kinadåsen spille og folk er glade og tilfredse. Men som hobby, dér synes jeg godt, at man kan værne lidt om det ordenlige håndværk!

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

Hej Kim!

LOL! - I guder, lån dog en bog om elektronik på bibilioteket! Hint. Der er rent faktisk en ret stor forskel på en glødelampe og en lysdiode!

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

Så er det heller ikke være at koble dem i parallel.

En LTL-307EE (rød LED fra Liteon) lyser mellem 1.6 volt og 2.4 volt. Hvis vi tager området 1.8 volt til 2.4 volt er sammenhængen mellem strøm og spænding linær (fra 5mA til 50mA), det giver en modstand på 13 ohm i lysdioden. Desværre mangler der tolerancer i deres datablad.

Problemerne ved parallel kobling er selvfølgelig:

Dioder med forskellig materiale sammensætning, vil ikke følge samme strøm/spændings kurve og dermed ikke dele strømmen korrekt. Dette kan opstå hvis fabrikken ændre sin process, eller der bruges en anden type lysdioder.

Temperatur forskelle (mellem LED'erne) kan også påvirke strømfordelingen.

Hvis strømfordelingen mellem lysdioderne ikke er korrekt, vil det have betydning for lysudbyttet (de lyser forskelligt) og kan også have betydning for levetiden (For høj strøm ødelægger LED'en).

Jeg bruger altid seriekobling, da jeg så er sikker på korrekt strømfordeling, men hvis man ikke har spænding til det, er rimelig sikker på at få ens lysdioder og ikke tager strømfordelingen så højtideligt, så skulle det kunne virke.

Reply to
HKJ

Er det det bedste du kan komme med? Kig lidt i datablade for LEDs. Se på forskelle i Vf for eksempelvis grønne og røde LEDs og kig da endeligt på spredningen. Vend tilbage til denne NG og kom med et sagligt argument

Jeg venter med spænding :-)

Klaus

Reply to
Klaus Vestergaard Kragelund

Snip....

Man kan i visse tilfælde bruge parallel kobling af dioder. F.eks kan man gøre det med en std diode BAV74 type (dual 1n4148). Den termiske kobling er god pga de sidder på samme "die" og spredningen mellem serier er lille....

Cheers

Klaus

Reply to
Klaus Vestergaard Kragelund

Nej, med strøm! ;-)

Kom til at tænke på de der LCD bagrunds-'lysplader' med LED's, de består ofte af en hel stribe LED's i parallel. Men OK, det er selvfølgelig nok matchet rimelig godt.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Kim wrote in news:d9tf00d53aommpngubdr3nv4dmbmv72h46 @4ax.com:

Jo !

Jo det er, argumenterne herfor har du fået til hudløshed, men vi kan ikke lære de blinde at se (heller ikke om så lysdioder bliver 1'000 gange kraftigere).

Nej, det er samme sag.

Det ville du vide hvis du anede den første ting om hvad du snakker om.

Kun få år mindre end mig ?? Det tvivler jeg på, når du kan lukke så meget vrøvl ud om hvordan de benyttes. Skulle det være sandt, ville du også vide hvordan forskelle i strøm vil påvirke parallelkoblede LED's krystaller - og det lyder det ikke rigtig til. (Men selvfølgelig... At "arbejde med LED's" kan jo være at sidde ved et samlebånd og lodde dem fast, eller at lægge dem i poser hos en forhandler og det lærer man vel ikke nødvendigvis noget af).

Hmmm... Du tolker åbenbart smileys med nogenlunde samme konduite som du omgås LED's ;-/

Eller troller du bare ?

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Ulrik,

*Host* afmonteret => blinket med korte pulser *host* ;)

Det er de næppe, på en lille LED-tester (bare til kontrol) jeg har lavet, sidder der i øjeblikket både en hvid og en grøn LED parallelt. Den hvide (der er på mange Cd) lyser meget svagt, mens den grønne (30..40 mCd vil jeg tro) også dæmpes en del, men det hænger nok sammen med, at det er en switcher der giver nogle forholdsvis høje peaks, som den grønne LED ikke når at dæmpe spidserne før de har nået den hvides "overslagsspænding".

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Enig. Det fungerer fint her.

--
Kim
Reply to
Kim

Nej, det er intet problem for mig. Jeg reagerer blot, når der påstås at det ikke er muligt at forbinde ( ens ) LED´s parallelt og opnå et brugbart resultat.

Nej.

Det har jeg.

Det har du lov til at mene. Jeg har dog anvendt ovenstående printplader i mere end 8 år med et ( stadigt ) godt resultat.

Det påstår jeg heller ikke.

Enig. De ( i mit tilfælde ) ens anvendte LED forbruger netop ca. 15 mA / stk ved en spænding på 2 V.

Helt i orden, men jeg bekymrer mig ikke om det, når det blot fungerer efter hensigten.

Det vil jeg, i nogle tilfælde.

Nej, det gør jeg ikke og jeg har heller ikke tænkt mig at lave om på det m.h.t. den ovennævnte konstruktion.

Netop.

Al respekt for det !

Men hvis jeg kan benytte mig af devisen "keep it simple ... " og derved undgå at skulle bruge / montere 6-10 modstande og samtidigt få en tilfredsstillende, anvendelig og langtidsholdbar konstruktion, så er jeg glad og tilfreds.

--
Kim
Reply to
Kim

Jeg har ikke i sinde at parallel-forbinde forskellige typer LED´s.

F.eks. den simple montering / konstruktion, som jeg har redegjort for i et andet indlæg.

Det gør jeg ikke. Mine LED´s er tilsluttet og fungerer tilfredsstillende :-)

--
Kim
Reply to
Kim

De er sandelig også koblet i parallel i min cykellygte.

--
Kim
Reply to
Kim

grønne

Checkede du databladet eller kan du bare ikke læse sådan et?

Den her samtale minder mig om at diskutere med et barn, der ikke vil forstå. Ok, nu har jeg fornærmet dig nok, sorry for det. Men du er røget i min KillFile fra nu af....

mvh

Klaus

PS KillFile = funktion i newsprogram, der gør jeg aldrig vil se dine meddelelser her længere

Reply to
Klaus Vestergaard Kragelund

Hej Kim!

Jeg siger vistnok ikke, at det det ikke er muligt, jeg siger såmænd blot, at det er forkert!

Okay, nu nærmer vi måske en konklusion! ;-)

... og nu kaster du rundt med alle de fede argumenter og eksempler! ;-)

Jow, som Klaus vistnok skrev. Jeg er da også kommet i tanker om, at man jo også bruger parallelkoblinger af diode(strækninger), når man vil lave et strømspejl eller skal termisk udkompencere uønskede diodestrækninger (f.eks, som i en klasse AB-forstærker). Jeg vil godt medgive, at det er dét man gør, hvis man har en begrænset forsyningsspænding og hvis dioderne er matchede... men eller har det alle ulemperne!

og

Jajaja, men jeg skriver jo også:

kvallitets-

glade

lyse...

Det gør du, idet du gerne vil parallelkoble dem: Det er strømmen igennem den, som giver lysændringen og ikke spændingenfaldet.

Hvorved en ændring af hver enkelt lysdiodes diodespændingsfald vil påvirke denne cirka-strømværdi og derved ændre lys-udbyttet.

Jojo... nu har vi fat i noget! ;-) Jeg bekymre mig ikke over, om det virker efter hensigten, men at det bliver gjort korrekt!

Det må du selv om, jeg skal ikke bruge noget af dit design alligevel! ;-)

Dig om dét! ;-)

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

Jeg lovede at vende tilbage herom, når jeg havde prøvet mig frem. Det har jeg nu.

Jeg fik ikke lys i dioderne, når jeg forbandt dem i serie ligegyldigt, hvordan jeg vendte dem.

Ved at forbinde dem paralelt har jeg nu fået fint lys i min HD-led - det ser ikke ud til at gå ud over lysstyrken. Men min power-on diode lyser alt for svagt, så her duede det ikke at sætte dem parallelt. Men det er jo heldigvis til at løse ved at sætte dioden (med en formodstand) direkte på et 12 V kabel.

VH Jakob

Reply to
Jakob Aagaard Harder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.