Reperation af bærbar (Uniwill N341C2)

Hejsa

Min kones computer er g=E5et i stykker. Den vil ikke l=E6ngere lade eller k=F8re p=E5 str=F8m. Jeg har m=E5lt p=E5 str=F8mforsynignen med et multimet= er som siger at den spytter 30V ud. Derefter har jeg splittet maskinen ad og tjekket at der ikke er en l=F8s forbindelse i stikket. Dvs. der er 30V mellem forbindelsen p=E5 motherboardet og stellet (metal stel som alt er monteret p=E5 indvendig). Jeg har ikke det store h=E5b om at reparere ladekreds eller lign (elektronik analfabet). I stedet overvejede jeg om jeg kunne erstatte batteriet med en passende str=F8mforsyning. Jeg har m=E5lt p=E5 de 6 ben der g=E5r fra batteriet n=E5r det er sat til og der ikke er str=F8m p=E5 og det ser s=E5ledes ud BEN

1 2 3 4 5 6
Reply to
davidalberg
Loading thread data ...

eter som

der

et

Ups kom til at trykke enter lidt for tidligt. BEN 1 er 0 Sp=E6nding mellem BEN 1 og

2 15V 3 15V 4 20V 5 20V 6 20V

Kan jeg "bare" s=E6tte en 15-20V str=F8mforsyning p=E5 de respektive ben? Kan jeg p=E5 en eller anden m=E5de bruge den eksisterende str=F8mforsyning? Den str=F8mforsyning der f=F8lger med st=E5r der 20V, 3.5A p=E5 men tilsyneladende leverer den 30V...

Andre ideer til en "nem" m=E5de at fikse det p=E5? Batteriet er d=F8dt alligevel (holder maks 10 min) s=E5 det g=F8r ikke noget hvis den skal sidde i str=F8m hele tiden.

mvh

David

Reply to
davidalberg

Hej,

Måske det bare er fordi batteriet er defekt, at den ikke vil lade? - det sker nemlig..

Var den ubrugt et stykke tid da det skete? (Batteri fladt)

-- Med Venlig Hilsen Johannes

Reply to
Johannes

snipped-for-privacy@gmail.com skrev:

Hvis opladeren spytter 30 volt ud, så er den defekt! - så meget overspænding kan der ikke være på en elektronisk strømforsyning uden belastning.

Der kan være brændt meget af så, det er noget af en overspænding der vil noget.

Der sidder tit en lille overflademonteret sikring på printet ved stikket. er den intakt ?

// Per.

Reply to
Per Jensen

Nej den har ville koere lidt paa batteri siden... Den vil heller ikke koere paa stroem uden at der er et batteri i :-(

Reply to
davidalberg

den

der vil

Ok men den ville s=E5 k=F8re p=E5 batteri... S=E5 tror du det ville v=E6re muligt at hooke noget str=F8m op af den vej?

Tilsyneladende sidder der ikke nogen :-(

mvh

David

Reply to
davidalberg

snipped-for-privacy@gmail.com skrev:

Jeg har før lavet tricket på en gammel IBM.

Husk på at denne sikring ikke behøver at ligne en sikring - den kan have et sært udseende.

Uanset HVAD du gør, så lad endelig være med at sætte den strømforsyning du har, til mere, det ødelægger bare mere end hvad der er godt!

Det er muligt at computeren simpelthen bare cutter strømmen hvis der er overspænding. Prøv med en lader der virker først.

Lyser der en lysdiode på computeren der indikerer at der er sat netstrøm på (med en fungerende lader) ?

Det _ER_ i nogen tilfælde muligt at smide en strømforsyning på, hvor batteriet sidder, men så har du ikke længere mulighed for at bruge batteriet.

Du må _IKKE_ parallelkoble batteri og strømforsyning, der skal lade-elektronik til at lade batteriet.

// Per.

Reply to
Per Jensen

ave

OK jeg kigger igen.

orsyning

Jeg tror vi har en lab str=F8mforsyning p=E5 arbejdet. Kan jo lige pr=F8ve den f=F8rst.

=F8m

Den lyser i hvert fald ikke med den eksisterende lader. Jeg tjekker med en lab forsyning p=E5 mandag.

Det ville v=E6re helt ok. Batteriet er lige til udsmidning. Holder med lidt held 10 min ;-) Ville det kr=E6ve b=E5de 15 og 20 V str=F8mforsyning eller tror du den ville kunne klare 20V p=E5 15V benene?

Nej jeg ville pille batteriet helt af.

mvh

David

Reply to
davidalberg

snipped-for-privacy@gmail.com skrev:

Der er kun een spænding ud af dit batteri, og det er den højeste på terminalerne. 20 volt lyder af rigtig meget da 14,8 V er normalen for dit batteri, og den kan være steget når batteriet er træt (de stiger i spænding, når den indre modstand stiger)

De ben der er en lavere spænding på er til temperatursensor og datakommunikation med batteriets computer. de behøves som regel ikke forbundet.

Hvis du er heldig så står der på batteriet hvad der er + og minus ud for to af terminalerne.

Hvis ikke, find ud af hvilken af terminalerne der er stel (ohm med multimetret imellem benene og maskinens chassis)

og + vil så være det ben fra batteriet hvor det har den højeste spænding på.

// Per.

Reply to
Per Jensen

Kan jeg "bare" sætte en 15-20V strømforsyning på de respektive ben? Kan jeg på en eller anden måde bruge den eksisterende strømforsyning? Den strømforsyning der følger med står der 20V, 3.5A på men tilsyneladende leverer den 30V...

Formoder de 30 volt er ubelastet?

Hvis ja, så få fingrene i en 24 volt pærer eller 2, og mål så spændingen når PSU'en er belastet.

Mange netdele giver en langt større spænding fra sig ubelastet, da de er speciel konstrueret til en bestemt enhed og går ned til den ønskede spænding, når de 3½A bliver trukket.

PeterB

Reply to
Preben

Preben skrev:

Korrekt Preben, men her er tale om en elektronisk Switchmode strømforsyning, den har måske allerhøjst 0,5V overspænding ubelastet, men det er også et særsyn.

En overspænding på 10V er simpelthen umulig, så er den stået af i styringen, og futter computeren mere eller mindre af.

David skal bare prøve med en anden strømforsyning, så tager vi den derfra.

// Per.

Reply to
Per Jensen

ville

r i

S=E5 lykkedes det at f=E5 den med p=E5 arbejde... Jeg m=E5lte p=E5 selve batteriet (kr=E6vede lidt vold) i stedet for at m=E5le p=E5 comp med batteri sat i. De eneste ben der var sp=E6nding p=E5 var de to yderste og multimeteret p=E5 arbejdet siger at der er 15 V imellem dem (med mere eller mindre fladt batteri).

=E6nding p=E5. Jep det virkede.

Jeg har nu pr=F8vet at s=E6tte en lab str=F8mforsyning til det oprindelige str=F8mstik men comp ville ikke t=E6nde der. S=E5 pr=F8vede jeg at forbinde lab forsyningen til de to ben jeg fandt med Pers metode. N=E5r jeg s=E6tter str=F8mforsyningen til 15V giver comp nu et lille blib og jeg kan se at ampmeteret p=E5 lab forsyningen sl=E5r ud. Samtidig lyser en r=F8d lampe p=E5 lab forsyningen som formentlig betyder at str=F8mforsyningen er overbelastet (g=E5r =E5benbart kun til 1A). Jeg pr=F8vede derfor med to lab str=F8mforsyninger i parallel (dvs. 2A) og der lyser advarsellampen p=E5 lab forsyningerne ikke men comp t=E6nder desv=E6rre heller ikke...

Jeg er lidt ked af at k=F8be en ny str=F8mforsyning (dem jeg har set koster 500+) n=E5r jeg ikke er mere sikker p=E5 at det vil hj=E6lpe. Men er der mere jeg kan g=F8re uden at investere i en anden str=F8mforsyning? Jeg pr=F8vede for sjov med en PC str=F8mforsyning ogs=E5 (12V, 5A) men der skete absolut intet.

Tak for hj=E6lpen alle sammen ;-)

mvh

David

Reply to
davidalberg

snipped-for-privacy@gmail.com skrev:

Hej David.

Du kan sansynligvis ikke slippe afsted med at smide 12V ind hvor batteriet sidder, der forventer den altså de 14,4V. Et batteri af Li-Ion typen holder en ret konstant spænding, så indgangen dér er ikke konstrueret til at korrigere for for lav spænding.

Få fat i en ordentlig lab. forsyning og prøv igen. Hvis ikke det kan få liv i maskinen må du nok indse, at løbet er kørt.

// Per.

Reply to
Per Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.