Mindre Microcontroller

Hvis man vil plads optimere sit microcontroller design, ved jeg at man kan få microcontrollere med interne RC-oscillatorer så man ikke behøver externe komponenter til at drive klok. Hvor præcise er sådanne RC-oscillatorer?

Kan man også få microcontrollere med interne klok og intern regulator kredsløb? Så man heller ikke behøver et regulator-trin i sit design?

Sidst vil jeg spørge om at jeg kan se at flere microcontrollere har Flash-hukommelse. Kan man også få microcontrollere med PROM program hukommelse, så microcontrolleren kun kan programmeres én gang og så ellers skal udskiftes med ny komponent i sit design hvis man ønsker nye egenskaber for sin mikrocontroller? Hvis ja, nogle eksempler.....?

Mvh. Terry

Reply to
Terry Andersen
Loading thread data ...

externe

Motorola MC68hc908QT - QY series har intern Den kan trimmes til +/- 5%

spændings regualator ? det har jeg ikke set... men hvem ved. ved ikke om den der kan køre 3.3 og 5v kan køre derimellem også

egenskaber

Hvorfor ønskes det ?, hvis det kun er dig der har sourcen og du laver den readproteced, så er det da ligemeget om de programmere den om... for de kunne jo også bare købe en ny prom og ligge deres eget program i hvis det er det de er ude efter

Kasper

Reply to
Repzak

Hej Terry,

Ikke noget der ligner et X-tal, men det er ikke alle apps. der har behov for den store præcision i timingen.

Spændingsregulator ? Nej, ikke mig bekendt - det ville IMO også være tåbeligt at indbygge et "varmeapparat" i en processor ;)

Ja, se efter OTP-udgaver (OTP = One Time Programmable), fx. nogle af de mindre PIC-processorer, er(/var) OTP. Det er bare ikke særlig smart under udvikling, hvis du ikke har en god HW- ICE at simulere på.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Mange tak for svarende begge to. Kan man sige nogle generelle retningslinier for hvor meget mere upræcis en RC-oscillator er i forhold til en krystal-oscillator? Snakker vi et tab på et sekund pr. time eller voldsommere? Og vil denne afvigelse være uregelmæssige eller kan man kompensere for den i software ved blot at f.eks. trække/ligge det ene sekund til efter en time?

Mht. til intern regulator, hvad ville der da ske ved at microcontrolleren blev lidt varmere? Ville der forekomme en degradering i performance hvis vi antager at den holdt sig under sin max. tilladte temperatur? Hvis ja, hvorfor?

Hvad ville der ske med opførelsen af microcontrolleren hvis vi sagde vi ikke havde en regulator til at regulere spændingen. Hvis vi f.eks., rent teoretisk set, siger at vi har en microcontroller der er operationel ved en spænding mellem 4.5V og 6.5V og vi satte fire 1.5V (4*1.5 = 6V) batterier i serie direkte over VCC og ground. Hvorfor ville det være bedre at indsætte et regulator trin, fremfor bare at sætte batteriet direkte på?

Mvh. Terry

Reply to
Terry Andersen

retningslinier

En kalibreret RC oscillator vil måske holde 1-2%, men det afhænger af temperatur og spændings variationer (1% er 36 sekunder på en time).

sekund

Hvis du har stabil temperatur og spænding, så vil nøjagtigheden være nogelunde god, men aldrig i nærheden af et krystal.

vi

Opvarming kommer fra flere kilder, hvis der er en indbygget regulator vil det tilføje en ekstra varmekilde og dermed begrænse hvad de andre varmekilde (f.eks. clock frekvens og udgangsstrøm).

ikke

en

i

Så vil MPU'en køre.

I nogle batteri applicationer er det en fordel at udeladen regulatoren, men der skal tages hensyn til flere ting: RC oscillator ændre frekvens. Max og min spænding fra batterier incl. opladelige. Kan ydre enheder fungere med over hele spændingsområdet. Evt. målekredsløb, hvordan har de det med variabel spænding. Forkert vendt batterier.

En stor fordel ved at udeladen regulatore, er at det lave strømforbrug i nogle MPU'er kan udnyttes.

Reply to
HKJ

Bare lige en idé, hvis du har lidt for høj spænding kan du jo passende sikre at strømmen ikke kan rende den forkerte vej ved at indsætte en diode, og så mister du ~0,7V :)

Brian

Reply to
Brian Lund

Hej HKJ

Jeg syntes at kunne erindre at min gamle elektronik guru fortalte at en såkaldt relaktions (stavning ?) oscillator opbygget med en UJT kunne temperaturkompenseres så den blev "næsten" lige så stabil som en krystaloscillator. Kender du den type oscillatore og evt. et sted hvor man kan finde lidt mere info om dem.

Mvh Max

Reply to
Max

Relaxation, det er den klassiske kobling med en UJT. Google giver en del hit på den (når man staver rigtigt), f.eks.

formatting link

Jeg ved ikke noget om temperaturkompensation på den, men da UJT transistorer nærmest er en uddøende race, så er det heller ikke særlig interessant.

Reply to
HKJ

microcontrolleren

varmekilde

batterier

men

Rigtig mange tak for svaret. Jeg kan godt se at frekvensen, for en RC-Oscillator vil ændre sig hvis forsyningsspændingen ændrer sig da den så ikke skal "lige så højt op i spændingsniveau", dvs. vi får en hurtigere klok-hastighed jo lavere spænding vi får. Ville det være samme tilfælde med en krystal oscillator? Kompenserer krystallet for at spændingen kan ændre sig? Hvordan gør den det?

Hvis ovenstående antagelser er rigtigt, kan man jo sige at man har et slags trade-off i forhold til plads-forbrug mellem at hvis man ønsker en stabil-klok skal man have regulator-trinnet hvis man anvender RC-Oscillatorer. Anvender man krystallet kan man undlade regulator-trinnet, men skal så have krystal-opbygningen (krystal, kondensatorer og så'n), ikke?

Terry.

Reply to
Terry Andersen

Følsomhed for ændringer i forsyningsspændingen afhænger af hvordan oscillatoren er designet. Prøv at se en 555, den er ikke følsom for ændringer i forsyningsspændingen. Med AVR MPU'ernes RC-oscillator er de forøvrigt en højere frekvens med stigende spænding.

Et krystal er fysisk bygget til at svinge på en bestemt frekvens* og vil derfor ikke ændre frekvens med forsyningsspændingen.

*Mere korrekt: To frekvenser (serial og parallel resonans), samt diverse overtoner.

slags

Selv med regulator får du ikke en stabil clock, ihvertfald ikke god nok til et ur, men kan være god nok til baudrate generation.

ikke?

En mellemting er en keramisk resonator, den virker (cirka) som et krystal, men er ikke så nøjagtig. Den kan fås med indbyggede kondensatorer, hvilket giver en meget kompakt opbygning. (Se

formatting link

Reply to
HKJ

Hej HKJ

Tak for info.

transistorer

Ja, jeg har bemærket at den som tunneldioden er ved at dø, udvalget er efterhånden stærkt begrænset, men har du nogen anelse hvorfor ?

Mvh Max

Reply to
Max

Mon ikke det hænger sammen med at ingen bruger den mere? ;-) Mange kredsløb er flyttet fra diskrete løsninger til IC løsninger og så er oscillatoren selvfølgelig indbygget i IC'en.

Reply to
HKJ

Hej HKJ

Det må naturlig vis være grunden, der er ikke så meget design mere med enkelt aktive komponenter. Jeg har gennem årene været meget glad for UJT'en, sammen med en SCR er den perfekt til at lave forsinket indkobling med i relæsammenhæng.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej Max,

Mit gæt: Der er ikke ret mange der forstår lige netop de to komponenter (sikkert pga. termen "negativ modstand") og følgelig bliver der ikke designet så meget med dem - derfor bliver der heller ikke brugt så mange - supporten fra fremstillerne falder - endnu færre lærer om dem etc. etc. - Den klassiske onde cirkel.

Jeg har selv ledt, om ikke helhjertet, så dog on/off gennem over 10 år efter tunneldioder i bare en eller anden udgave uden held, så de er altså noget sværere at få fingre i end UJT'en (der fås hos enhver komponentpusher med respekt for sig selv).

En Relax.. har i øvrigt sit navn fra funktionen opladning => "afslapning" (afladning af kondensatoren), og gælder uanset hvilke aktive komponenter der bruges (UJT, BJT, FET, 555, etc.).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"HKJ" wrote in news:bng7n6$1pce$ snipped-for-privacy@news.cybercity.dk:

Hmmm.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Søren

Du kan nok have ret i disse betragtninger, jeg lærte at bruge dem af min gamle læremester, som ud over at være meget praktisk begavet også var imponerende når det kom til den teoretiske del af konstruktionen. Den er som sagt perfekt til f.eks. forsinket indkobling af relæer da man kan sætte det kredsløb jeg bruger direkte i serie med spolen og dermed øges antallet af ledninger ikke.

Du kan da købe en 1N2929 hos

formatting link

Forøvrigt er det eneste sted jeg har set tunnel dioden anvendt i kommersiel udstyr hos Heathkit som lavede et gitterdykmeter med en.

Med hensyn til UJT'en er 2N4871 da heldigvis stadigvæk tilgængelig.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej Max,

Ja, det går desværre ned ad bakke med det brede kendskab til alle de små nyttige koblinger der egentlig burde være basisstof.

Var det ikke noget du kunne skitsere i en af slottets haller ? ;)

Billigt... Og leveringen er sikkert også "næsten gratis" og inkluderer det nødvendige datablad ;) Naah, jeg kan få _mange_ RF-transistorer for den hund (ex. levering) og med SMD kan det blive næsten lige så småt udlagt.

Men det kunne nu være flabet en dag at skubbe til Osaki-san til han går i selvsving ;)

Ja, det har vist altid været mere en "sjov" ting at lege med, end en direkte anvendelig erstatning for aktive komponenter i masseprod.

Den har jo heller ikke så mange år på bagen endda - noget af en døgnflue.

Ja, der er vist endda stadigvæk en 2..3 typer der sælges "alle steder".

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Der findes også en PUT - Programmable Unijunction Transistor - f.eks.:

formatting link

Og der findes en del forskelligt i denne søgning:

formatting link

--
  Med venlig hilsen,    Ove Kjeldgaard,    nospam AT privat DOT dk
  Natur og Friluftsliv:
Reply to
Ove Kjeldgaard

Ok: Princippet, som en 555 virker efter, er ikke afhængig af forsyningsspændingen (eller temperaturen), men i praksis så er timingen på en 555 også afhængig af forsyningsspændingen (og temperaturen).

Reply to
HKJ

Hej Søren

Den ligger nu på

formatting link

C1 vælges så den lige akurat sørger for at relæet trækker uden at brumme, hvis den bliver for stor falder relæet ikke hurtigt nok når strømmen afbryden og opladningen bliiver ikke retrigget.

R1 og D2 kan fint udelades, hvis de bruges vælges R1 så D2 lige lyser.

Forsinkelsen bestemmes af R2 og C2.

D4 PO102 er en SCR i TO92 hus og klare uden problemer 1A, anden type er f.eks. 2N5061.

Mvh Max

Reply to
Max

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.