Lynnedslag?

Hej

I går havde vi en hel del torden og det var lige henover hovedet på os. Telefon-forbindelsen røg og der gik lidt inden den kom tilbage.

Da vi et par timer senere skulle i gang med maden, opdagede vi at kogepladerne ikke virkede. Helt dødt - ingen power overhovedet. Vi tjekkede straks sikringerne ude i "kosteskabet" og alt så fint ud her. På samme 16A kreds kører ovnen og opvaskemaskinen og begge dele virker fint, det er kun indbygningskogepladerne der er døde.

Er lynnedslag sandsynligt eller er det en tilfældighed at de ikke virker? Jeg undrer mig lidt over det, for hvis lynet slog ned skulle sikringerne/HFI-relæet så ikke slå fra? Ville de andre ting (komfur + opvaskemaskine) ikke også være døde så?

Selve kogepladerne er indbygningsplader af mærket Blomberg. Jeg ved ikke om der kan sidde en ekstra sikring inde i det modul, men jeg er ikke meget for at pille ved det :(

Hilsen Jesper

Reply to
Jesper Mehlsen
Loading thread data ...

Noget faldt ud på telefoncentralen!

øv

Der er ingen "regler" for hvad der sker ifb. med lyn. Det kan være alt fra at hfirelæ falder, til at ledninger popper ud af væggen (har set det 2 gange)

Der er stor sansynlighed for at det er ifb. med lynnedslag. Idag er det så heldigt at DMI registrerer alle lyn i DK, og rapporten anvendes af de fleste forsikringsselskaber. Hvis du skriver en skadesrapport med tidspunkt og observationer til dit forsikringsselskab, er der (iflg. min erfaring) stor sansynlighed for at de vil dække skade på pladerne, evt. sammen med en skadesrapport fra reparatøren.

Reply to
jos

En anden ting du skal være opmærksom på er at de andre ting også kan have taget skade, men først dør helt om 2-3 måneder.

Jeg har selv oplevet det med en computer, hvor tingene inden i stod af efter ca. 3 måneder, og det blev af fagfolk konkluderet til at være skader fra et lyn, da jeg måtte skifte skilfilter til ADSL og Netkort i computeren da lynet havde dræbt noget på den central jeg er koblet op til.

Hygsom Leo

Reply to
Leo

Mest ment som info.

Med hensyn til dit HFI/HPFI så slår det fra ved tab af strøm i kredsløbet.

formatting link

Sikringen "springer" hvis du vil trække/bruge mere end 16A

formatting link

Så som sådan behøver ingen af dem at slå fra, eller brænde over ved lyn.

Og efter som du ikke selv vil pille ved det er det jo bare at ringe til el-montøren.

Hygsom Leo

Reply to
Leo

Tak for dine informationer. Jeg vil kontakte forsikringsselskabet og se hvad de siger til det. Jeg håber dog ikke at der kommer en "Domino-effekt" af andre maskiner i de kommende måneder, for det ville godt nok være surt.

Hilsen Jesper

Reply to
Jesper Mehlsen

Hej Jeg har pr=F8vet n=F8jagtig det samme, computeren r=F8g p=E5 netv=E6rks indgangen, min telefoncentral, og parabolrecieveren, og nogle telefoner, i k=F8kkenet virkede de keramiske kogeplader ikke, men ovn og opvaskemaskinen fejlede ingenting. Jeg skiftede den elektroniske styring i kogepladerne ( ca. 2000 kr. ) dem betalte forsikringen, men s=E5 gik der 3 m=E5neder, s=E5 gik varmluft varmelegemet i ovnen, og den slog HPFI rel=E6et fra, da jeg fik det ud kunne jeg se et lille fint hul ud gennem jernet, s=E5 den har ogs=E5 v=E6re= t skadet af lynet, men kom s=E5 f=F8rst de 3 m=E5neder senere =F8v =F8v, men = jeg har v=E6ret det igennem 2 gange nu, s=E5 jeg har k=F8bt et dyrt transient beskyttelse og sat p=E5 str=F8mtilgangen af huset, og det samme p=E5 telefon indgangen, s= =E5 jeg h=E5ber ikke jeg skal opleve det b=F8vl mere, det er godtnok med forsikringen, men n=E5r ens computer skal v=E6re p=E5 v=E6rksted i 3 m=E5ne= der, og kommer tilbage med et ringere bundkort end det man havde, og alle drivere mangler, og intet er som det skal v=E6re, s=E5 er man helst fri og vil klare det selv............. =20 Mvh: Mpc

Reply to
MPC

s.

r
+
e

Vores kunne heller ikke t=E6nde, jeg slukkede og t=E6ndte for gruppen og s=E5 virkede de igen.

-- Christian

Reply to
Christian B. Andresen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.