Love og regler ved produktudvikling

Hej NG,

Der er garanteret nogle her, der er kloge på CE mærkning og direktiver og som kan svare mig på følgende problemstilling :

Forleden havde jeg en snak med en ven, der er musiker, der spurgte til om man ikke "bare selv" kan lave noget musik-grej og sælge videre. Specifikt var der tale om effektpedaler til guitar ( dvs. små batteri eller 9V DC forsynede enhedder ).

Jeg kunne kun komme i tanke om, at produktet selvfølgelig skal CE mærkes ... men udfra hvilke normer? Den falder vel udenfor Lavspændingsdirektivet pga. den lave forsyningspænding? - Men jeg går ikke udfra der er en harmoniseret standard for guitar pedaler ;-)

Findes der andre regler der skal overholdes ifbm. produktion af elektronik? ROHS..?

Jeg er klar over, at man kan betale sig fra meget - men nu blev jeg selv nysgerrig, og det generede mig, at jeg ikke kunne svare :-D

Mvh Martin Petersen

Reply to
Martin Petersen
Loading thread data ...

"Martin Petersen" skrev i en meddelelse news:47ee4044$0$90267$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Betingelsen for markedsføringen i EU er at produktet, instructionen el. emballagen skal være forsynet med CE mærkning. Kravene til CE mærkning er at produktet skal opfylde såvel lavspændingsdirektivet som svagstrømsdirektivet. Og endelig skal der foreligge en test der bekræfter dette. Konstruktionstegninger stykliste m.m. skal foreligge indtil 20 år efter at produktet er udgået af produktion. Som du ser er det ikke nogen let sag at starte en produktion op, sådan i det små.

Børge

Reply to
Børge Larsen

Hej Børge

Ikke når udstyret er batteridrevet.

--
Mvh Max
Reply to
Max

"Max" skrev i en meddelelse news:47ee50da$0$15876$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Den kommentar kan godt misforståes (jeg er klar over hvad du mener). Produktet skal CE-mærkes, men lavspændingsdirektivet og svagstrømsdirektivet er ikke relevant. Det er bl.a. EMC-direktivet man skal have fat i.

Og ja, Martin kommer ikke uden om ROHS også.

Reply to
Allan Soerensen

Ja, det er med at finde de relevante direktiver. Jeg har forøvrigt også hørt fra Demko at batteridrevet udstyr ikke dækkes af EMC direktivet.

Og hvis det ikke ligefrem er medisinsk udstyr har du nok ret med Rohs.

--
Mvh Max
Reply to
Max

"Max" skrev i en meddelelse news:47ee7611$0$15876$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Det er i hvert fald ikke rigtigt. Eksempelvis udstrålingen, som kan forstyrre andre apparater som f.eks. en pacemaker i værste fald, er ikke afhængig af om udstyret forsynes fra batteri eller lysnettet. Et batteridrevet apparat har ligeledes også brug for en hvis immunitet overfor radiostøj og ESD.

... eller en af de andre undtagelser. Musik-grej kan helt klart ikke placeres i nogen af de grupper, som er undtaget fra ROHS-direktivet.

Reply to
Allan Soerensen

Hej Allan

Det er ihvertfald noget der bør undersøges. Man kan f.eks. læse omkring direktivet at:

Noget udstyr er fritaget Udstyr, der ikke kan frembringe eller bidrage til forstyrrelser af radio- og telekommunikationsudstyr, og som har en iboende immunitet over for elektromagnetiske forstyrrelser, er ikke længere omfattet af EMC-direktivet. Quartz ure er et eksempel.

Det i sig selv er jo sjovt når man påtænker at et Quartz ur jo indeholder en radiosender.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Jeg vil nok ikke kalde en 32kHz oscillator i uW klassen for en "radiosender",

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej Bo

Hvis jeg kan høre den på radioen, er det så ikke en radiosender ? :)

--
Mvh Max
Reply to
Max

Er det så producenten der vurderer om ovenstående er opfyldt? Har du evt. en kildehenvisning til ovenstående?

Mvh Martin

Reply to
Martin Petersen

Ved du, om man skal have et akkrediteret prøvningsinstitut til at foretage EMC målingerne - eller kan producenten gøre det selv?

Mvh Martin

Reply to
Martin Petersen

Jo, såmænd så :-)

Men det er ikke ofte jeg har hørt mit armbåndsur i radioen...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hvad hvis det sælges som samlesæt ? Altså så man selv skal lodde det sammen ? Er det så ikke noget med at det er op til forbrugeren selv ?

Reply to
Fidolinux.dk

Det er dig selv som producent/forhandler, der skal CE mærke udstyret. Det afhænger af om det er elektromedicinsk udstyr eller mere "ufarligt" om der skal foreligge en test fra et godkent lab, eller du selv udfører målingerne. Husk på: det er først når der er problemer efterfølgende, at du skal bevise at grejet overholder kravene...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Fidolinux.dk skrev:

Jamen de enkelte komponenter er jo testet af producenterne ? Hvad er problemet så ? Du skal så bare sikre dig at plasticposen og byggeanvisningen overholder gældende regler :) Så byggesæt er en god ide.....hvis du kan klare alt det brok fra kunderne der ikke kan få det til at virke.....

Reply to
Jan Erik Hansen

---eller simpelthen tage det tilbage og holde kunden skadesløs.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd
Så søg det lette - og gør det svært (piet Hein)
Reply to
Karsten (7870)

Hej Jan

Ja det er sgu surt at de prøver at leve af at lave noget der til forveksling ligner en stor bunke ærligt arbejde.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Hej Jan

Ja, men det har jo intet med de nævnte firmaer at gøre, det er jo ikke dem der har valgt hvilke direktiver der skal være gældene.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Max skrev:

Ærligt ? Ja ok arbejde i alle de tilfælde hvor udstyret faktisk kan genere nogen (EMC) eller udgøre en potentiel fare (tilslutning til lysnettet). Batteridrevet udstyr der ikke udsender radiostråling, som ikke anvendes til medicinske formål og som ikke tjener andre livsvigtige funktioner, f.eks. en masse konsumelektronik, er det overkill at teste....
Reply to
Jan Erik Hansen

Heller ikke jeg! Hvad mon det er for en gude-følsom radio Max bruger??? Uden at kunne huske radiobåndende er 32khz vist også længere end langbølge?

/A

Reply to
Anders F.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.