Lidt spørgsmål omkring operationsforstærkere og filter

Hej

Jeg har lige lidt spørgsmål jeg håber i kan hjælpe med at svare på. Da vi lavede et sallen-key filter fik vi at vide af vores lære(som har sagt hans job op :( ) at Q (godhedsfaktoren) ikke måtte overstige 10 - 15 stykker ved brug af en enkel operationsforstærker nogle der kan svare på hvorfor?

Mit andet spørgsmål, vores signal skulle forstærkes 1000 og til det fik vi at vide at det var bedst at dele det op så forstærkning skete over 2 gange dvs. først 20 derefter 50. Men nu har vi så fået at vide fra en anden lære at han ikke kunne se noget problem i at forstærkningen skete over en enkel omgang.

Det kan lige næves at det er en TL084 kreds der er brugt. Håber i kan give mig nogle svar på disse spørgsmål.

På forhånd tak Mvh Nikolaj Vestergaard

Reply to
Nikolaj Vestergaard
Loading thread data ...

Hvis du prøver at lave 1000 gg forstærkning med een sektion af TL084, skal du være heldig, hvis det går godt. Den kan i flg. databladet have en offset på 15mV. Gang det med 1000, og du vil opdage, at din forsyningsspænding ikke rækker til :-)

Derfor kan man opdele det, så man har f.x. 33gg pr trin, og så AC koble det.

Alternativet er at bruge præcisionsforstærkere, der typisk koster lidt mere, men som er lasertrimmede til en offset på f.x. 10uV.

TL084 var moderene engang i starten af 1980'erne, og den lever i bedste velgående stadig, fordi man får 4 forstærkere for ca 2kr. Billigere kan det nok ikke gøres.

Jeg bygger selv systemer med mere end 100.000 ganges DC koblet forstærkning, men det lader sig kun gøre, når men løbende justerer offset. Det sker ca hvert minut med en mikroprocessor, der måler offset og herefter justerer den til 0.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Risiko for selvsving bl.a. - me det kommer an på det specifikke kredsløb.

Hvis vi taler om meget lave frekvenser er 1000x ikke noget "problem" som sådan, men du vil uvægerligt få problemer med 60dB gain hvis det f.x. er audio vi taler om.

formatting link
kan du jo downloade og se om 60dB i eet hug ser sjovt ud ;-)

--
Jeg kan virkelig ikke se, hvad det skulle betyde, at forbinde en 0,1 mm X 1
mm tin-fyldt kobberbane i ét apparat med en anden 0,1 mm X 1 mm tinfyldt
 Click to see the full signature
Reply to
Ole Geisler

Mange tak for svaret. Vil dog gerne lige have bekræftet om det er rigtig forstået, Jeg har mit signal og i stedet for at gange det med 1000 ganger jeg det med 20 f.eks. da offset derfor vil have mindre betydning. Derefter ganger jeg det så med 50 der kommer så et nyt offset? (er lidt usikker på om det er et offset per OPAMP eller per kreds?) som så vil have langt mindre betydning for signalet da det allerede er blevet ganget op med 20.

Håber i forstår spørgsmålet.

Mvh Nikolaj Vestergaard

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:42b54114$0$31806$ snipped-for-privacy@nntp06.dk.telia.net...

Reply to
Nikolaj Vestergaard

een forstærner (uanset om der bor 1, 2 eller 4 i samme pakke) har en offsetspænding, der altid relateres til indgangen.

TL084 må have op til 15mV. Hvis du har en forstærkning på 100 gange, kas du altså ricikere, at med jordet indgang, ligger der 100x15mV=1.5V på udgangen.

Hvis du nu AC kobler den næste forstærker, er du sluppet af med de 1.5V, og kan "starte på en frisk". Næste forstærker trin sætter du nu til 10 gange (idet 10x100=1000 gange). Denne forstærker kan herefter ikke levere mere dend 10x15mV=150mV i DC fejl på udgangen.

Der er natudligvis også mulighed for at bruge et trimmepotmeter, til at justere offsetfejlen væk. Det vil man gerne udgå i praksis, fordi det er dyrt at justere, og den slags komponenter ikke er videre stabile.

Derfor bruger man hellere en bedre forstærker.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Offset's er pr amp og IKKE pr chip.

Hov hov Bo, ikke fornægte TL08x'erne :-), de skam gode til lidt hjemmefusk.

Mvh Klavs.

Reply to
Klavs Rommedahl

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.