Li-ion batterier: overopladning og memory effekt?

Hej -

Jeg har et par spørgsmål vedr. Li-ion batterier:

- det er i princippet ligegyldigt om man aflader et Li-ion batteri helt førend det oplades, da Li-ion ikke har den såkaldte memory effekt, men fungerer det også sådan i praksis?

- tager et (Li-ion) batteri skade af at være tilsluttet en oplader når batteriet er fuldt opladt?

På forhånd tak!

(Hvis mit spørgsmål i virkeligheden hører hjemme i en anden kategori, bed mig da venligst futte derhen..)

--
Mvh. Jonas Delfs
Freelance webprogrammør: http://delfs.dk
Reply to
Jonas Delfs
Loading thread data ...

Ja, det er min erfaring. Jeg bruger dog nogen professionelle videobatterier, der på et display kan fortælle, at de gerne vil have en af- og opladning i laderen. Det beder de om med et par måneders mellemrum. Om det er for kemiens skyld, eller for at den indbyggede 'computer' kan checke kapaciteten, det ved jeg ikke.

Det gør det ikke. Li-ion kræver nemlig en præcis styring under opladningen, ellers kan de i værste fald eksplodere. Derfor kan du være sikker på, at laderen er så 'intelligent', at den afbryder ladningen, når batteriet er fuldt opladt.

--
Kåre
Reply to
Kåre Nejmann

men

r

ori, bed

Hej Jonas

Jeg er af samme overbevisning som K=E5re og JTN - det skal v=E6re en Li-i= on=20 lader, som er designet til netop d=E9t Li-batteri du har. Der findes=20 mindst 2 Li-batteri varianter.

F=E6rdigvarer, med inkluderet Li-batteri, har med sikkerhed en intelligen= t=20 Li-lader - ellers er jeg ret sikker p=E5 at de ikke blev CE-m=E6rket.

Her er du mere supplerende information:

Kig i tr=E5den:

Opladning af batterier [akkumulatorer, ogs=E5 om "memory-effekt"]:

formatting link

-

Her er besl=E6gtede tr=E5de:

batteri oplader:

formatting link

Valg af batteritype til batteri-backup:

formatting link

mvh/Glenn

Reply to
Glenn Møller-Holst

Sidstnævnte er jeg ret overbevist om. Har "reddet" et par Li-Ion batterier der troede de var fuldt opladet ved at forbinde en PSU i parallel (internt i batteriet) og lade "forbrugeren" bruge strøm indtil der blev meldt "low battery" for derefter at oplade med det originale ladekredsløb.

Men det er ikke et eksempel til efterfølgelse hvis man ikke har 100% styr på hvad man gør, samt en regulerbar PSU der kan levere både strøm&spænding i fornuftige kvantiteter!

--
Ole Geisler, fejlfinder af Guds naade 
Aut. baatnakke, flueknepper og universalgeni
 Click to see the full signature
Reply to
Ole Geisler

Tillad mig lige at stille et follow-up spørgsmål for dummys:

Hvordan aflader jeg et (li-ion)-batteri?

Man kan vel bare kortslutte det, eller hva?

Kurt

Reply to
Qrt

"Qrt" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Så skal du lige vente nogle dage til nytårsaften, så du selv kan bidrage med et drøn fra batteriet. Få eventuelt en ædru person til at køre dig på skadestuen bagefter.

/ Hans

Reply to
Hans

Jeg lytter til gode råd, og accepterer hvad jeg får fortalt, men jeg mangler stadig at forstå hvorfor!

Hvorfor sku' der være forskel på om man kortslutter forbindelsen mellem et batteris to poler eller om der er indskudt en modstand i mellem, når formålet er afladning? Det drejer sig vel under alle omstændigheder om at der skal flyttes nogen elektroner?

Kurt

Reply to
Qrt

Qrt skrev :

varmeudviklingen .....

Prøv at kortslutte et bilbatteri ;)

--
jan@stevns.net - "There is no replacement for displacement..!"
Besøg Dk.Fritid.Bil's hjemmesider på http://www.dkfritidbil.dk
Reply to
jan

med

Der er en væsentlig forskel: Når du aflader igennem en modstand, bliver strømmen begrænset, men aflader du med en direkte kortslutning bliver strømmen så stor at varmeudviklingen sansynligvis vil få batteriet til at eksplodere.

/ hans

Reply to
Hans

Det er der heller ikke. Bare kortslut.

Første forsøg bør være en fornuftig blyakku, fx. den i din bil. Kortslut den med et kraftigt stykke ledning.

Skriv om dine erfaringer hvis du overlever.

Alternativt kan der eksperimenteres med papirclips og stikkontakter, et passende antal clips giver god varme.

--
Ole Geisler, fejlfinder af Guds naade 
Aut. baatnakke, flueknepper og universalgeni
 Click to see the full signature
Reply to
Ole Geisler

Det vil ikke virke efter hensigten. Nogen (store?) li-ion batterier har indbygget 'computer' med sikring mod alverdens former for misbrug. Sådan et ville blot afbryde forbindelsen indtil computeren bliver 'genstartet'.

Hvis batteriet ikke har den form for beskyttelse, vil det sansynligvis dø meget hurtigt - eventuelt med et ordentligt brag. Og selv hvis du aflader over en modstand af en slags, kan du snildt ødelægge batteriet. Det har nemlig ikke godt af at blive tømt helt - også dét kan vist medføre eksplosion.

Så den rette måde at gøre det på (hvis det er nødvendigt), er enten med en lader, der har en afladefunktion til li-ion - eller i det apperat, batteriet bruges i.

--
Kåre
Reply to
Kåre Nejmann

Ole Geisler skrev:

He, pas nu på med de selvmordsplaner for spørgeren.

En kammerat lagde engang en kæmpestor svensknøgle fra sig, lige henover polerne på en blyakku fra en bil. Sekunder senere kogte syren, men han fik vabler på hænderne da han ville tage den varme svensknøgle væk. Den var nu svejset fast til polerne. Inden han greb en hammer fra arbejdsbordet og fik hamret nøglen væk, var den store svensknøgle rød/orange-glødende. Hele forestillingen varede mindre end 10 sekunder.

Han slap med vablerne og et par ugers stuearrest.

Egnen erfaring med bilakku og 3 meter 1,5 mm2 kabel fik blot isoleringen til at forkulle og ledningen brændte over (biluheld).

m.v.h. Emil

Reply to
Emil

Hmm - det kan være jeg skal prøve det med mit Dell batteri, der har givet op (øv!) stort set uden at ha' været brugt (dvs. ikke været tilsluttet en lader)... Det burde dog være lettere at resette "energimåleren" via. den serielle kanal - men det kræver selvfølgelig at nogen har skrevet software til det...

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Hej Ole,

Erfaring ? Jeg troede at en god Bourgogne gav tilstrækkelig varme i sig selv ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Der er ingen memoryeffekt - det synes alle autoritative kilder enige om.

Det kommer an på om opladeren er hensigtsmæssigt konstrueret.

Li-ion celler tåler ikke overladning. Ej heller med ganske svag strøm (såkaldt "trickle charging") sådan som NiMH-opladere ofte anvender, når den egentlige opladning er afsluttet.

Et par andre facts om Li-ion batterier (omtrentlige, der er flere typer):

1) regn med livstid på ca. 300-500 op/afladninger 2) efter 500 op/afladninger er kapaciteten faldet til ca. 50% 3) de bliver ringere med alderen - også selv om de ikke bruges. Et to år gammelt batteri er ofte allerede aldrende. 4) batterierne indholder ofte indbygget elektronik der gør dem uegnet til alle former for køkkenbordsfuskerier :-(

formatting link

Alex

Reply to
Alex

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.