lave strøm med peltier element ?

jeg læste at et peltier element kan lave strøm hvis man varmer det op på den ene side og køler den anden side. men hvor meget strøm kan de lave. feks har jeg en køletaske med peltier element på 12 volt 35watt. hvor meget strøm kunne den så give fra sig ?

mvh klaus nielsen

Reply to
Klaus Nielsen
Loading thread data ...

okay.. tak for det.. nysgerrig er man jo

hilsen klaus

Reply to
Klaus Nielsen

Klaus Nielsen skrev:

Ja den kan tvinges til at lave en lille spænding. Hvor meget kommer anpå hvor stor temperatur forskellen er. Men virkningsgraden er meget elendig = kan ikke rigtigt bruges til meget.

--
Hilsen Mikkel Lund
"Sund fornuft, har aldrig stoppet en tosse"
 Click to see the full signature
Reply to
Mikkel Lund

Jeg lavede engang et simplet forsøg med isvand i rustfri skål og så på varmeplade på komfur, fik godt nok en lommelygtepære til at lyse. Men tænkte så på virkningsgrad...............................men så løber det ud i sandet. Med mindre du har nok varme og nok kulde og mangler en anelse strøm....

Torben

Reply to
2

Hmm, sætte en peltier imellem CPU og køleplade i en PC, og lade den trække CPU-blæseren. Så kører den hurtigere jo varmere CPU'en er... og kører så endnu hurtigere fordi den så køler kølepladen endnu mere. Og jo mere strøm der trækkes, jo bedre leder den varmen... ;-)

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Tanken er bedre end virkningsgraden ;-)

Til Ulrik fra tidligere indlæg med loddepistol, jeg fik lavet en ny loddespids/bøjle af en 4 mm kobbertråd, og slibet den tyndere på midten til ca Ø2 mm men så kunne loddepistol/spolen ikke trække den. Så sleb jeg tyndere til ca Ø1 mm og nu virkede den fint, hurtig varm. Men den holdt kun til få gange. Så den originale bøjle må da være af andet materiale end kobber for den tidligere holdt i flere år.

Torben

Reply to
2

Hehe, ja det var bare sådan en brainstorm der lige slog ned i mig. Jeg har en stor slambert af en peltier-køler, hvor der sidder 8 elementer. Den prøvede jeg engang at sætte til en vibrator-motor fra en telefon, og puste lidt på den ene side af køleren med en varmekanon. Så kørte motoren nok så lystigt. :-) 2kW varmekanon til at få en 100mW motor til at køre, whee, virkningsgrad, LOL!

Ja, det kender jeg. Det originale spids til min er uopslidelig. Men bare brug 1mm tråd og skift når de er 'spist op', så bliver de heller ikke alt for varme når hele tråden kun er 1mm. Hvis der er 4mm forbindelse ud til et lille stykke på 1mm i spidsen, bliver det stykke nok rødglødende pænt hurtigt... Man skal bare lige ha' lavet et par 'muffer' der kan spænde om en

1mm tråd.
--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.