Elektronisk stetoskop med "støjniveauindikering", tanker og ideer.

Overskriften mere end antyder jo hvad jeg vil, men for lige at uddybe det lidt:

Jeg vil kunne lytte til mekanisk støj, transmitteret igennem metal, til en påboltet piezoelektrisk sensor.

Jeg skal kun lytte i området 5-12kHz. Andet må gerne kunne vælges fra. Rart med en option så man kan fravælge et filter, så man kan lytte filtreret og uden filter.

Jeg skal kunne "se" niveauet på signalet fra sensoren.

Jeg skal kunne trække et par ørepropper(med ledning selvf.!)

Jeg vil gerne kunne drive det med et 9voltsbatteri.evt 8*1,5AA celle.

Tankerne er som følger: Jeg får jo et signal ud af sensoren der varierer voldsomt i både frekvens og peak-peak niveau, og der skal et filter på der kan sortere lidt i støjen. Det interessante jeg lytter efter, er nogle peaks omkring 7kHz, der er markant kraftigere end det generelle støjniveau.Det er disse peaks jeg vil have et niveau ud på.(sandsynligvist er det passende hvis jeg får niveauet på området 5-12kHz)

Jeg vil enten klippe de negative halvdele af signalet fra, eller ensrette signalet. Ensretning kan måske være en dårlig løsning da jeg måske får en pulserende "jævnspænding" ud af det, som kan blive svær at filtrere på(måske). Klipper jeg halvdelen væk så stryger muligheden for at bruge "jævnspændingen" til at danne grundlag for et LED array til visualisering af niveauet.(måske)

En passende opamp i indgangen som voltage follower, så jeg ikke belaster sensoren unødigt. Så et filter af en art. Overvejer et aktivt filter, men kender ikke meget til filterteknik, måske nøjes med et RC led af samme grund. Herfra i en ny opamp, hvor jeg kan justere gain, så jeg kan trimme på niveauet jeg "ser" på LED arrayet. Der skal nok et par kondensatorer på hist og pist.

Efter filteret vil jeg snuppe signalet til mine høretlf. og lave en lille audioforstærker(bare en helt simpel model).

En komperator funktion der trigger et alarmniveau indikeret ved en rød LED skal tilføjes, men det burde være til at fikse, så en tilstrækkelig høj peak trigger en R-S funktion. En slags sladrehank om at niveauet har været over max.

Bemærk, jeg er på småtynd is her, så jeg ved ikke helt 110% hvad jeg laver, og hvordan jeg vil opnå det ønskede resultat.

Kommentarer og forslag vil være yderst velkomne.

Mvh Henrik

Reply to
Henrik Mortensen
Loading thread data ...

Hej Henrik,

Et båndpasfilter med variabelt Q er nok det bedste.

Hvorfor ? Kør det dog som AC hele vejen.

En LM3915 på et passende sted i _AC_ kæden.

En god måde at lære på :)

Det kunne også vises på LM3915 ved at skifte fra dot- til bar-mode, blinke med det eller lignende.

Det er _ikke_ en grund til at skøjte for let hen over det ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

[KLIPPET.......]

Når du skal lytte efter om nogen "banker på" ;o) kunne du passende bruge :

formatting link
Hvis du er lige så doven som jeg, kan man også bare designe sit eget filter med :
formatting link

Jeg gætter på, at det er nok at filtrere & forstærke, men har aldrig prøvet at bygge min egen....... Hvis du vil have et par hurtige svar skal jeg gerne lave et par analyser af nogle wav-filer for dig. Det kræver, at du optager to sekvenser : En med "bankelyden" & en uden....... Så kan vi prøve at køre forskellige typer filtrering på (digitalt) og finde frem til, hvad der burde virke i 1. hug.

Husk at komme forbi næste gang du er i "Kjøwenhawn"......... Jeg går og roder i noget andet, som også kunne have interesse.....

Mvh. Mikael Kristiansen

Reply to
Mikael Kristiansen

Humm....det skal jeg lige ha kigget lidt nærmere på. Variabelt Q lyder smart nok, men nettet er ikke oversået med fine eksempler. biblioteket kan måske hjælpe.

Altså blot forstærke det igennem en "audio" egnet forstærker tilpasset det interessante frekvensområde....

Hehe....jo, men det skal jo også virke ;-) Jeg har allerede surfet lidt rundt og kigget lidt på båndpass filteret med opamp, og der ser rimeligt ud som om det er til at gå til. Lige hvordan man lave Q variabel ser dog lidt mystisk ud.

God ide. Det har jeg jo før hekset med, og burde ha tænkt tanken.

Nope, men det skal hellerikke være umuligt at få til at virke. Jeg plejer at være så stædig at jeg "holder gas på" indtil det virker, så projektet skal ikke være alt for voldsomt, ellers laver jeg ikke andet.

Mvh Henrik

Reply to
Henrik Mortensen

Hej Henrik,

Søg evt på: ""state variable filter" schematics" Eller ""inverted notch filter" schematics" (De inderste citationstegn skal med).

Jeps.

Det skal nok komme til at virke :)

Du kan evt. lave det med et "Switched Capacitor Filter". Fx. Maximss MAX26x der indeholder 2 filtre der hver giver et variabelt Q på 1 til 64. De to filtre kan let kaskades så du har mulighed for et Q på op til 128 ! (Centerfrekvensen ændres ved at ændre frekvensen på det tilførte clocksignal).

Og det er en af dem der kan "samples" gratis :)

Og kæresten er nok ikke alt for begejstret for den deraf afledte manglende opmærksomhed ;) Så prøv MAX26x, det burde virke i første hug.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Henrik

Hvis du vil lytte på f.eks. 7KHz som du siger kan du anvende et knivskarpt Twin Notch filter med f.eks. en LM358 og nogle eksterne komponenter ... søg på nettet efter T-Notch mener jeg det hedder ... den tager _kun_ den frekvens den er afstemt til ... så kunne du tilføje en aktiv komponent til at flytte frekvensen med f.eks, en DC styret J-FET ...

/Madsen

"Henrik Mortensen" skrev i en meddelelse news:cbpvsl$2tfd$ snipped-for-privacy@news.cybercity.dk...

filtreret

og

af

hist

peak

laver,

Reply to
Lasse Madsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.