CNC styret fræser

Hej! var det ikke her i gruppen, der var nogle selvbygger, der byggede nogle CNC styret fræser bl.a. til fræsning af printplader. Så vil jeg gerne høre nærmere.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730
Loading thread data ...

Jeg har længe haft een på bedding. Ting som egnet software til at styre skidtet, og så det at få fart nok på stepmotorerne har indtil nu stoppet mig. Hardwaren er et mindre problem.

Jeg har "forsket" lidt i at ombygge steppere til linærmotorer. Dette kan feks lade sig gøre ved at bore akslen ud af stepmotoren, og lave et nyt nav til motoren.Dette nav har indvendigt gevind, og man kan så føre en spindel igennem motoren. På den måde har man kun motorens egenenerti at skulle arbejde med, idet motoren skruer sig op og ned af gevindspindlen. Det har virket betydeligt bedre end at skulle dreje en spindel med en fastmonteret motor.

Men som sagt kniber det at få fart nok på stepperne, og softwaren til styringen har jeg ikke så godt styr på, plus der er en million hits på nettet om diverse forskelligt software, så hvad fungerer godt, og hvad fungerer knapt så godt.

Min applikation er nu først og fremmest en CNC styret plasmaskærer, men pcb fræseren er jo meget lig.

Jeg ville rigtigt gerne kunne køre fra feks autocad, men kan ikke lige se løsningen for mig.

Hvad hekser du i?

Mvh Henrik

"EA 2730" skrev i en meddelelse news:4192b95e$0$58328$ snipped-for-privacy@dread15.news.tele.dk...

Reply to
Henrik Mortensen

Hej

Se her:

formatting link
måske I kan bruge noget.

Søren

Reply to
Soren Kjaer Nielsenn

Hmmm Minder mig om en konstruktion fra ELEKTOR. Tror nok den hed(der) noget i retning med Mondian eller lign.

Reply to
Leif

Vi er vist mange der står der! Jeg havde en plan om en embedded styring der kunne modtage HPGL. Så slap man nemlig for en masse driversjov etc. hver gang der kommer nyt styresystem. Alternativt laver man en PC-styring, der modtager et eller andet fornuftigt format...

Mvh. Anders (der ikke har set til sin CNC-maskine (med en latterlig/ubrugelig styring) i ~5år - og frygter den er gået til de evige rustmarker)

Reply to
Anders F

"EA 2730" skrev i en meddelelse news:4192b95e$0$58328$ snipped-for-privacy@dread15.news.tele.dk...

Jeg har købt nogle af disse moduler og har planer om at bygge en CNC fræser når jeg engang får tid.

formatting link
&PageNum=1&Catg=18729

Billigt i forhold til prisen hos Farnell ;-)

formatting link
*200s&newSearch=true&Nto=*-cd200&Nty=1&showImages=true&N=1003990+401&Ntk=gensearch&No=0&showImages=true&viewType=&comSearch=true&manufacturerDisplay=true

Og det er "kun" for powermodulet.

mvh JBH

Reply to
JBH

Anders F skrev i en nyhedsmeddelelse:

styring der

hver

der

Det skulle, efter signe ikke være så svært, at skrive et program til fræseren, så HPGL kan bruges. Det der er mit problem er, at det program jeg tegner i, kan ikke udskrive en borekomando så fræseren kan forstå det. Så der kommer mit problem ind. Det med at fræse selve printbanerne, tror jeg ikke bliver et problem.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

Henrik Mortensen skrev i en nyhedsmeddelels:

styre

stoppet

Det er også lige der, jeg er i dag. Stepmotore kan køre ca. 250 omdrejninger pr. min, så hvis du skal have mere fart på, skal du bruge DC motorer og digitale encoder. Så kan det gå hurtigere

kan

nyt nav

spindel

har

fastmonteret

Hvorfor ikke bare sætte stepmotoren i enden af en gevindstang, det skulle give det samme

men pcb

se

Det er en PCB fræser jeg vil bygge.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

byggede

jeg

Reply to
EA 2730

HPGL har komandoen "pen down" og "pen up"

Forsøk å beskrive nærmere hva som er problemet, jeg øyner at også jeg får samme problemet :-)

HM

Reply to
Harald Mossige

Har du fundet en specifikation på HPGL? Jeg havde tidligere kun planer om fræsning i "2½D" hvor jeg kunne nøjes med at sætte fræsedybder med et pen-nummer. Men hvis man vil mere, kommer man vist til at mangle en Z-parameter?

Under alle omstændigheder er HPGL stadig det mest lovende, jeg er stødt på endnu!

Hørt!

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Harald Mossige skrev i en nyhedsmeddelelse:

Ja det har du helt ret i, men i Protel som jeg tegner mine PCB udlæg i, kan jeg ikke finde den funktion og derfor har jeg et problem med at "udskrive" en borekomando

Reply to
EA 2730

Så må du generere en separat borefil, og lave printet i to omgange. Så er du samtidig ude over problemet med huller i forskellige størrelser, idet disse får forskellige værktøjsnumre.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Nå er jeg ikke overbevist om at du skal bruke et plotteprogram for å bore hull. Jeg reiner med at protell produserer såkalt borefiler. Det er en liste som viser alle koordinater som hver enkelt bor skal bore.

Litt avhengig av hvordan du ordner mekanikken, men boresekvensen bør være: gå til koordinat, senk boren med styrt hastighet til bun, løft boren til topp, neste.

Siden borefilene er en ren tekstfile, er det mulig å redigere filene ved å sette inn en borekomando i slutten av hvær linje eller som ny linje.

Jeg tror ikke at du kan bruke bare "HPGL", fordi du ønsker å kombinere to maskine i ett, både en fresemaskin og en boremaskin.

Forsøk å skriv ut alle de filene som f.eks. ELPRINT eller OMLIX krever for å produsere ferdige print, og se på filene. Slik jeg har tenkt meg løsningen ser jeg ikke de store problemene, men så bruker jeg EAGLE :-)

HM

Reply to
Harald Mossige

Protel kan da lave borefiler i Excellon eller Sieb&Maier format. Det gamle Autotrax kunne ihvertfald. Da jeg var på Grundfos for ...åhja, længe siden....havde vi en praktikant der skrev en konverter fra HPGL og Excellon til en styring fra Dyrbæk teknologi. Lidt langsom fræser, men det var en fed fornemmelse at få forplader med fræsede huller der passede og graveret tekst....

Gad vide om man kunne finde det igen :o> ?

Reply to
Poul Bundgaard

Bo Braendstrup skrev i en nyhedsmeddelelse:

i,

Det har jeg også tænkt mig, for jeg tror ikke, at fræseren også kan bore huller. Protel kan lave det der hedder NCdrill filer (3 stk.) den ene er en drl fil den anden er en drr som er en report fil og den tredie er en klar txt fil. Alle tre kan ses i Notesblok. Der er helt sikkert en sammenhæng mellem de filer, jeg skal bare finde ud af hvad og hvordan. Jeg har også en plan om, at snyde den lidt, men det vil jeg muligvis komme tilbage med, på et senere tidspunkt.

størrelser,

Jeg vil nu gerne have glæde af huller i forskellige størrelser.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

Her er en bid af en borefil i excellon format:

T6 X02721Y00979 X02854 X053Y009 X054 X055

T7 X075Y016 X076Y017 X075Y018 X077 Y016

T6 betyder: Skift til tool nummer 6 (En borestørrelse) X02721Y00979 betyder: Gå til denne koordinat. X02854 betyder: Hold Y-position, flyt til ny X-position. T7 betyder: Skift til tool nummer 7 (ny borestørrelse). Du kan fortælle Protel hvordan borefilen skal genereres, om der skal benyttes absolutte eller relative koordinater, i mill eller mm og meget mere.

Jo-jo! Jeg mente at du netop kan lave forskellige størrelser huller efter en borefil, hvilket (måske) ikke er muligt med en plotterfil. Du skal jo kunne specificere toolnummer (eller penfarve/tykkelse) for at lave forskellige størrelser, og disse er inkluderet i en borefil.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Bo Braendstrup skrev i en nyhedsmeddelelse:

Den tekst kan jeg godt li' for det er det der står i min txt fil. Så er det bare lige, hvor kommer excellon så ind fra? Er det et progran, jeg skal ud og købe eller ??? Jeg havde forestillet mig, at der kunne skrives til en pic, i fræseren, så jeg kunne udskrive direkte fra Protel eller Notesblok.

meget mere.

Det er nu ikke helt så nemt i min gamle udgave (Protel for Windows 1,5) som jeg er meget glad for. Jeg kan under menuen "file" vælge "NCdrill" her har jeg kun den mulighed, at give filerne et navn og ikke noget andet. ;-( Jeg har derimod den mulighed, at når jeg tegner, så kan jeg bestemme, om jeg vil tegne i mm. eller i mill.

efter

jo

forskellige

Ja! toolnummerne, de kommer helt af sig selv, når der er defineret flere forskellige hulstørrelser i printudlæget.

Mine store spørgsmål er: ??? Hvad er det lige en plotter gør?? Den tegner den printbane og loddeø du "skal" bruge.

Og ??? Hvad er det lige fræseren skal?? Den skulle gerne "fjerne" det kobber du "ikke" skal bruge.

Det vil sige, at fræseren skal fræse rundt om dine prinpbaner og loddeøer. ??? Hvilken fil(e) skal Protel så generer for, at lave dette lille nummer. Jeg syntes godt nok det ser svært ud.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

Nej, nej, bare rolig. Excellon er et boremaskinefabrikat, og en excellon- fil er bare skrevet i deres "sprog", lige som HPGL er HP's "sprog".

Det må være noget med at generere en fil, og derefter sende den til CNC-maskinen der dekoder kommandoerne til mekaniske bevægelser.

Er der ikke noget opsætning? F.eks. kan man i gerbergeneratoren vælge hvilken aperturtabel der skal anvendes.

Det svære i øvelsen er netop dette med at fræse konturen. Prøv at kigge hos

formatting link
De har en plotter der kan, og en PC der kan oversætte.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Det er vist

formatting link
;o)

Og nej, det er ikke nogen fra familien.

Jeg mener Eagle CAD

formatting link
har et ULP-script der kan generere en bortfræsningsfil fra et Eagle-layout.

Reply to
Poul Bundgaard

Bo Braendstrup skrev i en nyhedsmeddelelse:

Det er ikke usandsynligt, at det kan lade sig gøre, jeg er bare ikke sikker på hvordan.

Min opfattelse af en aperturtabel er, at den fortæller hvor stor og hvilken form en loddeø er og jeg tror også at den definerer hvor brede mine printbaner er, så her er nok noget af forklaringen, jeg tror nok snart det hænger sammen.

Med hensyn til formatet er jeg i tvivl, der kan vælges mellem 2:3, 2:4 eller 2:5 og det kan jeg ikke finde ud af.

Du mener nok

formatting link
for den anden er noget med golf. Jo! den kender jeg godt en CCD med ATC ville være så ringe, der er bare ingen fiduser, at hente. Der er også lidt, at savle over på
formatting link
formatting link
Her skulle også være lidt inspiration til hjemmebyg, jeg er bare ikke så god, når de ikke sætter bogstaverne i den rigtige rækkefølge.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.