Byggesæt

Da jeg var yngre byggede jeg diverse velleman, brick osv. byggesæt på den lokale ungdomskole,og nu kunne jeg godt tænke mig at komme i gang igen :)

Er der nogen af jer der har nogen gode råd til indkøb af udstyr og bare i det hele taget?

Mvh. J-man

Reply to
J-man
Loading thread data ...

Hej J-man

Det er da bare at starte. Brinck Elektronik eksisterer da stadig væk, så du kan jo starte med et par byggesæt for at få rutinen tilbage :-) Ellers så er mange ting blevet billigere idag. Et brugbart digital mulltimeter kan fås til kr. 39,- idag i enhvert byggemarked, og tænger osv. handles til en brøkdel af de priser vi tog for dem, da jeg i gamle dage arbejdede hos Brinck.

hilsen Kim Olsen

Reply to
Kim Olsen

For at finde forretninger kan du kigge her:

formatting link

Reply to
HKJ

Lyder jo godt, det jeg leder efter er nogen konkrete anbefalinger og ideer til hvad jeg skal have købt, det jeg selv har tænkt på er:

Lodekolbe Loddetin Bidetang Tinsuger af en eller anden art, hvis man laver fejl.

Evt en boremaskine og andet til printfremstilling.

Kan være der er også er nogen erferinger med bestemte mærker eller ligende.

Mvh. J-man

Reply to
J-man

Hej!

J-man wrote: ...

De andre ting kan den anden Kim fortælle om, men lov mig, at du finder en tinsuger med silikonespids. Den er nemlig blød og omkranser lodningen perfekt! Har selv en med stiv spids hjemme (har ikke fået købt en ordentlig), men den bløde spids er uundværlig på arbejdet. Og som ekstra plus smelter silikonen ikke, så den holder "evigt".

Køb også noget sugetråd (f.eks. 2mm bred) som supplement til tinsugningen.

--
Mvh, Kim Voss Schrader
Reply to
Kim Voss Schrader

Der er sandelig sket noget siden sidst jeg købte tinsugere! Kender jo godt silicone men har aldrig set det på tinsugerspidser. De plejer at være lavet af teflon ell lign. Det lyder da ellers som en god ide. I de sidste mange år har jeg dog mest brugt sugetråd til mine elektronikopgaver.

MVH Lars Arup

"Kim Voss Schrader" skrev i en meddelelse news:4794ea94$0$90268$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Reply to
Lars Arup

J-man skrev:

Prøv at se ALDI's ugeavis. De har et lille slibe-/boresæt på tilbud til ca DKK 170,-. De tilhørende bor er sikkert ikke mere værd end et murbor af plastic, men resten ser da anvendeligt ud.

JEM & FIX har små loddekolber på en 25 - 30W til en yderst overkommelig pris. De er ganske udmærkede til at starte med. Jeg brugte dem selv en overgang, hvor en ledning med et krokodillenæb i hver ende blev brugt til at forbinde loddekolbens metaldel (nærmest skaftet) til den nærmeste radiator / sikkerhedsjord. Således en potentialefri loddekolbe.

Til udlodning / fjernelse af tin foretrækker jeg selv loddelitze (tinsugetråd), da traditionelle tinsugere har det med at danne en rekyl, der spreder rester af loddetin ud over printet.

Hvis du skal igang med SMD-komponenter er en luplampe og en pincet et must. I stedet for en luplampe foretrækker nogle at anvende en urmagerlup (x5). De fås hos de fleste urmagere til en 40 - 60 kr.

Og endelig et absolut must: et digitalt universalmeter samt en variabel spændingsforsyning. 0 - 30VDC (gerne 2 x 30V) og 2-3 amperer kommer man langt med - med mindre det første projekt drejer sig om en laserkanon eller et HiFi-udstyr til Rådhuspladsen.

Mvh. Bjarne.

Reply to
BjarneL

Hej!

Lars Arup wrote: >

Samme her. Opdagede først dens fortræffeligheder på arbejdet :)

Og _det_ er det :)

Samme her. Måske fordi jeg endnu ikke har fået købt sådan en suger. Det minder mig om, at jeg også skal have købt et ESD-sikret underlag + armbånd...

--
Mvh, Kim Voss Schrader
Reply to
Kim Voss Schrader

Hej Kim

Jeg troede egentlig ikke man brugte en tinsuger på værkstedet mere, man kan jo får en SugEllen der slår alt.

formatting link

--
Mvh Max
Reply to
Max

Hej!

Max wrote: ...

Værkstedet? Arbejder til daglig med udvikling af elektronik/software/hardware :)

Reparation er kun i fritiden (efterhånden). Og når et eller andet vitalt elektronik stiller træskoene i firmaet. F.eks. når nogen kobler for høj spænding til mikroskopkameraet og/eller en turbopumpe controller slipper røgen ud. Havde også fingrene i en fladskærm fra en produktionspc'er... Det er jo altid rart at holde evnerne ved lige.

Det bedste er, at folk der ikke reparerer ting ofte synes man er gud når man "lige fikser" et eller andet :o)

Ser fin ud! Men er nok en anelse overkill til "J-Man" ;o)

PS: Tror iøvrigt jeg kender hende der trunten der har øgenavnet "SugEllen" ;-)))

--
Mvh, Kim Voss Schrader
Reply to
Kim Voss Schrader

Enig - men så heller ikke mere. En rigtigt termostatstyret loddestation er altså en rar tíng :-)

Omkring tinsugere, må jeg indrømme, at jeg aldrig har "set lyset" - Jeg har altid brugt sugetråden.

Vigtigst redskaber efter loddekolben er to ordentlige tænger. Hhv. en lille bidetang og en fladtang. De behøver ikke at være særligt dyre, sålænge man kun bruger dem til komponentben. Skal man klippe trådhegn og netledning, så brug en anden tang. :-) for det holder de lidt billigere altså ikke til.

Printfremstilling - ja der er jo nok grundlæggende to løsninger, når printet ER tegnet eller fotografisk overført. Den "miljørigtige" løsning med Jernklorid (det tager en halv krig, men er nemt at styre) Den "farlige" 1/3 del HCL(saltsyre) 1/3 del H2O2 (brintoverilte) 1/3 del H2O (vand) (det går hurtigt, og lugter rigtigt skidt. (og jo det ER nok giftigt!! jeg gør det altid udendørs)

Til boring af print, får du brug for en borestander - ellers knækker du alt for mange bor.

På mit arbejdsbord står også en lille "holder" med tung fod og to krokodillenæb. Den er god til at holde print, ledninger mv. mens man lodder.

Når du kommer godt i gang, får du sikkert også behov for prøveledninger med dillenæb, en LAB strømforsyning og meget andet, afhængigt af, hvad du bygger....

god fornøjelse

Kim Olsen

Reply to
Kim Olsen

Hej J-man.

pr=F8v at kigge dette link igennem, der har de stort set ogs=E5 alle de bygges=E6t som der findes andre steder, og du kan ogs=E5 k=F8be det tilbeh= =F8r du skal bruge:

formatting link

Mvh Kevin Henningsen

Reply to
nowack7

Hej!

Det er sådan en fætter her:

<
formatting link
>

Genial... Man kan bruge den medfølgende pind til at rense spidsen med, eller bare stikke loddekolben op og smelte proppen :)

--
Mvh, Kim Voss Schrader
Reply to
Kim Voss Schrader

Hej Kim

Ja, men der har i vel også et værksted ?

Jeg gad godt have en herhjemme, men kan heldigvis tage en med hjem når der er brug for det.

Ja, det er en søster til Grethe. :)

--
Mvh Max
Reply to
Max

Ja, men der er file/save osv. Der er et par servicefolk, men jeg er dem overlegen mht. elektronik reparation ;o)

Eller bruge den på arbejdet. Det er ihvertfald ofte jeg tager ting med derud istedet for at rode hjemme. Såsom mit projekt "red en bærbar når teknikeren har skruet ned i CPUen" ;-)

--
Mvh, Kim Voss Schrader
Reply to
Kim Voss Schrader

Hvis man har Q-lodde-kursus anvender man _kun_ sugetråd. Tinsugere er bandlyst i produktionsvirksomheder med respekt for sig selv, da de slår øerne af.

Den-On'en er naturligvis ok, ligesom Weller's sugere.

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

BjarneL skrev:

Og skal der rodes med LF konstruktioner: et oscilloskop. Kan man nøjes med frekvensområdet 20-20kHz kan man lave en forsats til ens PCs lydkort og så bruge PCen som oscilloscop. Der er masser af den slags konstruktioner med tilhørende software på nettet.... (masser betyder jeg kender 3 gratis af slagsen !)

Reply to
John Jensen

Hvad er Q-lodde-kursus? Hvad er Den-On'en?

/Bo.

--
Som gerne vil lære mere (om muligt) om lodning.
Reply to
Bo Braendstrup

Termostatstyret kolbe er lige til en blomstergave. Lad være med at købe en udlæs-med-en-tiendedel-grad-digital- programmerbar-kan-lave-kaffe model. Den gamle Weller med magnestatspidser er faktisk stadig rigtig gode. (Jeg har en TCP-S. 24V/50W)

Multicore no-clean er den eneste der duer. Varenummer i morgen.

Fire tænger. En fladtang, en spidstang (begge uden "riller"), en bide-pianotråd-over bidetang og en kan-kun-bide-blød-kobberledning- under-0,5mm2-over bidetang med flush-cut på undersiden. Altså ikke en >< -tang. Undersiden af ">

Reply to
Bo Braendstrup

Det er et kursus der tages på teknisk skole for at kunne leve op til de strengeste loddekrav i industrien.

formatting link

Har du læst Max' første indlæg i tråden?

formatting link

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.