Bliver dioder slidt?

Hej jeg har en strømforsyning 0-30 V DC og 0-3 A som har virket i ca 3 år. Men imorges sendte den røg op, det var en diode IN5400 som var blevet overvarm, der sidder 4 dioder i en brokobling. Dioderne sidder ellers 5-6 mm op over printet for bedre køling, samt kobberbaner er der kommet ekstra loddetid på, og en ekstra ledning ud over printbane, og i kabinet er der også luft huller til køling. Og har altså virket perfekt i ca 3 år.

Bliver dioder så slidt, og trætte efterhånden, så de bliver som en modstand istedet for, for dioden har været temmelig varm, da den har smeltet loddetin på den ene pol.

Jeg ved ikke lige hvad transformator giver i AC men nok ca 40-45 V, er det for tæt på grænsen til diode IN5400 som er angivet til 50 V?

Torben

Reply to
2
Loading thread data ...

Hej Torben

Normalt betragter man ikke dioder som noget der bliver slidt eller træt, men halvledere har en fjende der er langt farligere for dem end tiden, og det er varmen, varmen er den absolutte hyppigste dødsårsag for halvledere. Det behøver ikke være direkte varmen dræber, det kan også være indirekte. Det der kan være sket i dit tilfælde er måske at varmen har forårsaget små mikroskopiske revner i den plastmasse dioden er støbt ind i, disse revner udvides med tiden og så begynder der at slippe ilt ind til metaldelene inde i halvlederen, ilten forårsager at metallet får en pestform, dette kan så igen give anledning til et øget spændingsfald over dioden, den bliver ringere, det øgede spændingsfald giver mere varme og vi har gang i en process der kun har en uundgåelig slutning, nemlig at komponenten forlader stedet i form som røg og vandre til de evige halvledermarker hvor den mødes med andre gamle krigere fra andre slag i andre strømforsyninger.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Hej!

2 wrote: ...

...

Dioder kan gå istykker som så mange andre halvledere. Men jeg ville under alle omstændigheder fejlfinde på strømforsyningen inden jeg "kritikløst" iloddede en ny diode og tændte for strømforsyningen igen.

Den kan iøvrigt ikke være specielt hensigtsmæssigt designet hvis dioden kan lodde sig selv ud, uden en sikring sætter en stopper for det forinden.

--
Mvh, Kim Voss Schrader
Reply to
Kim Voss Schrader

Hvis trafoen er 40VAC ser dioden potentielt over 56V - så ja, det er for tæt på grænsen ;-)

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Nej "normalt" regner man ikke halvledere for at blive trætte, men ikke des mindre har jeg nyligen igen et typisk småsignaltransistor tilfælde, hvor ca. 25 år, og mange timers drift pludseligt giver anledning til hvidstøj i konstruktionen. Set flere gange i effektforstærkere, og nu i et aktivt delefilter. Så halvledere slides/ældes, og varme gør det ikke bedre. Og jeg vil da slet ikke afvise fugtindtrængen langs tilledninger.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Uden at grave i dybden: overspænding ? eller måsle en kondensatan efter diodebroen, der er blevet "tør" og derfor kortslutter ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej Orla

Jeg tror nærmere du skal overveje siliciumspest, noget der sker når ilt kommer i kontakt med materialet gennem mikroskopiske revner i plasten.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Det ku' måske også være så simpelt at den lodning der var smeltet ved det ene ben, var blevet halvdårlig, og varmede pga. dårlig forbindelse.

Jeg syn's dælme der er sjældent man ser fejl i småsignaltransistorer, men jeg har da oplevet det med støj fra en transistor i en gammel forstærker. Det var dog periodisk og kom med måneders mellemrum, og var mere skrattende og 'løs forbindelse'-agtigt. På jobbet havde vi lige noget sjovt omkring transistorstøj forleden. En transistorbaseret støjgenerator støjede 10dB for lidt, det var den støjgenerende transistor der var usædvanlig støjsvag. Vi havde fejlen på flere print, og det viste sig at transistorene var fra samme batch. Så dem har jeg gemt, de virker OK, så jeg skal ha' prøvet om de også støjer 10dB mindre når de arbejder normalt, og ikke i 'omvendt basis-emitter-mode'. ;-) Det er bare helt almindelige BC547A'er.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Hvis den bliver varm på grund af for stor indre modstand i lodningen eller inden i dioden som nogen har nævnt, er det da svært at få en sikring til at reagere på det. Eller hva??

MVH Lars Arup

Reply to
Lars Arup

Hej Lars

Det er helt korrekt, sikringen i apparatet er jo heller ikke anbragt der for at beskytte komponenterne, sikringer bruger man for at prøv at beskytte omverdenen mod eventuelle fejl i ens produkt.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Tak for jeres gode svar, det var bedre end forventet. Her er lidt mere info.

Jeg har 3 ens strømforsyninger af denne slags, og stammer fra et "prof" byggesæt på en teknisk skole. Den ene strømforsyning har jeg haft i ca 12 år, og de 2 andre så ca 3 år. De er bygget i alu kabinet, og med køleprofil på 2N3055, men alligevel synes jeg at de sådan bliver godt lune og varme, og oprindelig er de næsten termisk lukkede. Så derfor har jeg boret kølehuller, og forbedret ved dioderne, med ekstra ledninger så der vel kunne klares 10-12 A vedvarende ved de 3 A dioder. Så det er derfor det undrer mig at netop en diode fejler, og i den grad så den har nået faktisk at lodde sig fri i den ene ende på printet, men ikke kunne komme ud pga benet bukket før lodning. Den anden ende har også været meget varm, men der var en smule mere loddetin på, som den altså ikke nåede at varme nok op. Og det er kun den ene IN5400 som har fejlet, og på en måde har bestemst sig for at blive nær en kortslutningsmodstand.

Strømforsyningen har jeg brugt nogle timer hver dag i et års tid, med

5 V og ca 400 mA til at trække switch i PC netværk. Og havde lige tændt PC og så efter ca 2-3 min så kom der røg, og jeg slukkede på strømskinnen og slukkede alt. Og der sidder en sikring i på primær side af transformator 250 V 1A, den kunne godt have været på 2A som standard, men var altså bare 1A i denne. Sikring er 2 A i de andre 2 strømforsyninger. Og selvom dioden nåede at sende røg op, så er sikringen gået, har jeg nu set, det troede jeg ellers ikke igår, da det var mig selv som slukkede for strømmen, og dioden og ekstra ledning stadig sendte røg op ca 1-2 min efter inden jeg nåede at åbne kabinet.

Transformer står angivet til 25V 2,5A + 4,5V 1A og de bliver brugt begge udtag til printet. Så en IN5400 burde kunne have holdt.

Ja der sidder en kondensator 4700uF 40V efter de 4 dioder.

Den strømforsyning jeg har haft i 12 år, har jeg meget ofte brugt som akku lader, for når den er god til både at indstille strøm og spænding til en given akku. Og i den har en transistor BC547 fejlet 2 gange med ca 5 års mellemrum, den styrer ampere, og hvis den går gives fuldt

3 A, den har jeg ikke fundet nogen forklaring på hvorfor den pludselig skulle gå. Jeg troede i starten det var fordi jeg kom til at tilslutte akku før strømforsyning var tændt, men har ikke kunne efterligne forsøget og få den til at brænde af.

Er der mon noget så tyder på at strømforsyning bliver en anelse for varm indvendig, eller bare et hændeligt uheld at en diode fejler? Hvordan silicium bliver efterhånden, ved jeg ikke, men jeres forklaring lyder sandsynlig. Nu er diode ihvertfald revnet og lidt brunt er kommet ud, men benene som går ind i dioden ser faktisk rimelig pæne ud, så det er på midten dioden har lidt mest skade.

Bliver en diode til 8 A lige så varm som en diode til 3 A?

Torben

Reply to
2
2 skriver:

En diode kan være så varm at den lodder sig selv ud. Det er ganske normalt.

Har du målt den igennem ?

Hvis en diode fejler, kortslutter den ofte, det vil sige at du har fået AC ind på dine elektrolytter. Det kan let komme til at lugte grimt.

På den anden side kan det også være dine elektrolytter der er ved at være tørret ud og dermed trækker alt for meget strøm, hvilket bevirker ekstra varme afsat i dioderne.

Ingen problemer.

Varmen afsat i diode = spændingsfald over dioderx strømmen gennem dioden. Altså så længe du arbejder med almindelige dioder med 0,7 volts spændingsfald, vil der afsættes samme effekt uanset hvad.

Klasu

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Max

Somme tider synes det som om, man bruger halvledere til at sikre sikringer med.:-)

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H.

selvsving?

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H.

Hej Karsten

Ja, og det er normal standard at billedrøret dør for at beskytte sikringen :)

--
Mvh Max
Reply to
Max

Elektromigration (EM) er drevet af to ting: strømtæthed og varme. Så jo, varme kan sagtens slå halvledere ihjel.

Kai

--
Kai Harrekilde-Petersen
Reply to
Kai Harrekilde-Petersen

Termisk run-away?

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H.

Det lyder godt nok avanceret.:-)

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H.

Hej Kai

Ja det ses jo med al tydelighed når de lukker røgen ud :)

--
Mvh Max
Reply to
Max

Derfor bør man vel også udsætte de elektroniske præstationer for røgprøven.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.