Treci kontakt na NiMH pack-u od aku-busilice?

Kako tocno funkcionira treci kontakt na NiMH pack-u od aku-busilice?

formatting link

formatting link

--
Chupo
Reply to
Chupo
Loading thread data ...

da, fakat....tak je i na mobitelima...

Reply to
Gaghigno

Ustvari - ovaj pack ima 4 kontakta!! Evo kako je spojeno:

formatting link

--
Chupo
Reply to
Chupo

Izgleda da je to neki termopar zalijepljen na tijelo clanka koji je u sredini pa se zagrijava i od temperature okolnih clanaka:

formatting link

--
Chupo
Reply to
Chupo

su napunjeni). f

Reply to
Filip Lolic

Siguran si da je pracenje temperature pokazatelj napunjenosti a ne samo dodatna predostroznost ko recimo kod punjenja s iMAX B6?

--
Chupo
Reply to
Chupo

f
Reply to
Filip Lolic

Neznam kako radi ovaj punjac - to je od frenda - pitacu ga da li se je iskljucivao automatski. Ali sam pretpostavio da se iskljuci kad se dostigne odredjeni napon ili kad struja punjenja padne ispod odredjenog praga. Nije mi jasno niti zasto su 3 od 4 kontakta velike povrsine a jedan je manje, ocekivao bi da ce biti 2 kontakta (baterija) s velikim povrsinama a 2 (ocitanje/kontrolni napon sa senzora) s manjima.

Inace je 11 od 12 clanaka na oko 0.8 - 0.9 V a jedan je clanak u kratkom spoju.

Kad sve zalemim cu bateriju najprije spojiti na iMAX i napraviti nekoliko charge-discharge ciklusa (tu cu odma moci ocitati kapacitet), a kad se nakon toga isprazni u busilici - ju probati napuniti i s originalnim punjacem.

--
Chupo
Reply to
Chupo

veeeliki elektrolitski kondenzator ;) f

Reply to
Filip Lolic

Po mogucnosti nabijen na 30tak V i ponavljati postupak dok ne proradi. Nazalost ako clanak dodje do tog stadija onda ce se to vjerovatno uskoro ponoviti, a za ocekivati je da ce i ostali clanci u bateriji uskoro doci u slicno stanje - ovo znam iz iskustva a i tako se nekako prica po carsiji. Svejedno tako mozes produziti trajanje battery packa koji bi inace bacio

Boris

P.S. NiCd clanci za ostale ne znam

Reply to
Boris Vuletic

detekcije.

Koliko sam vidio dosta baterija (recimo one za mobitele) ima to tako

--

Reply to
[.Night.]

Punjenje baterija je jako ovisno o njenoj temperaturi te se gotovo uvijek koristi detekcija temperature baterija da bi se mogla pravilno puniti.

signalizacija da su baterije napunjene.

mjerenje temperature ima i sigurnosnu ulogu.

Kod olovnih baterija je napon napunjenosti ovisan o temperaturi te se na

Reply to
Dado

Note that some nickel-based batteries heat up during charge and this is in part due to high internal resistance. Such a battery may be warm to the touch even though it is only partially charged. Another battery might be fully charged and remain cool.

formatting link

--
Chupo
Reply to
Chupo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.