Problem sa TV-om

Problem sa TV-om je ðto se ne moþe upaliti, naima kada je ukljuèen u struju èuje se zujanje i kada ga probam upaliti katodna cijev bljesne io odmah se ugasi. TV sam rastavio ali ne mogu otkriti toèan izvor «zujanja», pretpostavljam da je to jedan crni element (neznam kako se zove), ima tri noþice i na njemu piðe C360N. TV je marke «Gorenje», a slika nepoznatog elementa je na binsima. Molim vas pomozite mi da otkrijem u èemu je problem. Hvala.

Reply to
Mate
Loading thread data ...

hehe, dakle ono sto si ti izvadio iz tv-a je PTC koji sluzi za degauss ili ti demagnetizaciju ekrana, on ne moze biti uzrok tvojim problemima jel ako je on neispravan ili krepava osigurac ili su ti flekave boje na ekranu, ako je onaj stariji tip sasije koji ima bu508 u mrezi i tda4600 ili tda4601 u mrezi (jedan je bio u iskri drugi u gorenjcu ne sjecam se vise) moze biti da ti on na kratko starta i ugasi (to se meni desilo na mom tv-u) ili ti recimo moze biti vn trafo pa kad kaskada podigne napon da probije povuce struju i pretektor u mrezi odreze struju

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

Pogledat æu ima li navedenih elemenata, ali na prvi pogled ima puno kondenzatora iskrine proizvodnje, uslikat æu trafo koji je sledeæi na listi osumjièenih za "zujanje". TV je dosta star, tako da ga se ne isplati nositi na servis, ali ako ga uspijem popraviti sam, onda je to super.

Reply to
Mate

On Sun, 15 Oct 2006 22:22:29 +0200, Raven wrote: Nove slike su na binsima. Pomozite

Reply to
Mate

Evo sad sam pogledao i vidim da i moj TV ima TDA4601 i BU508 koji se nalaze montirani na hladnjake. Da li da kupim nove i zamjenim ih? Ima li koji naèin da ispitam je li stvarno problem u ta dva èipa?

Reply to
Mate

Reply to
elval

izvadi VNtrafo ili otkaci napon koji ide na VN tranzistor. ako proradi display onda ti je 90% VNtrafo u pitanju.

pozdrav hrvoje

Reply to
Hrvoje Aras

Ja ¾elim nagaðati jer tako uèim praktièni dio svoje struke! Hvala na brizi!

Reply to
Mate

hehe, klasicna gorenjeva mreza iz 80-ih :) dakle bu508 nije cip nego je klasicni tranzic kojeg mozes ispitati vrlo jednostavno nozice baza-emiter i baza-kolektor u jednom smjeru vode u jednom ne vode (ispitujes klasicnim univerzalcem za 30-ak kn) i kolektor emiter u obadva smjera imaju beskonacan otpor, ako je ispravan isto tako ispitujes jos jedan bu508 koji ti stoji na drugom hladnjaku pokraj vn trafa, ako je on ispravan odlemi ga, ili digni samo kolektor u zrak i vidi kad ukljucis tv dali ces na tom mjestu gdje je bio kolektor imati cca 150V, ako imas onda je vjerojatno trafo, ako nemas onda je mreza u banani, sljedeci korak je da probas zamjeniti tda4601 i provjeris one male tranzice pokraj njega (mislim da ih ima 4 komada) i par diodica :)

naravno dobro pazi sta radis jel se ipak radi o visokim naponima koje te mogu ubiti ili ozbiljno ozlijediti, jos jedno brzinsko testiranje ti je da skines rgb plocicu s katodne cjevi i probas upaliti ako onda upali display i cujes kako je upalio visoki napon (najezeti se dlake na ruci kad primaknes ruku ekranu) onda ti je ekran u slusu i baci sve u smece (ili cuvaj sasiju za djelove:)

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

To legendo, provat æu to sutra, ¹teta ¹ta danas neman vremena.

Reply to
Mate

vidi pa javi

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

Provjerio sam ta dva BU508 i kada sam provjeravao baza-emiter, baza-kolektor, sa onom zujalicom na instrumentu, nije vodilo ni u jednom smjeru na ni jednom tranzistoru, ali otpor kolektor-baza je beskonaèan na oba dva. To znaèi da su oba BU508 odi¹la u krac? Ovu stvar sa skidanjem rgb ploèice ne ku¾im, kako nevalja ekran ako se upali? Valjda ako se ne upali onda nevalja.

Reply to
Mate

ovo ne kuzim, dakle baza-emiter, u jednom smjeru vodi u drugom ne, baza kolektor isto, kolektor emiter ni u jednom smjeru ne vodi

ako skines plocicu i tv se upali znaci da ti je ekran u slusu i negje neki od napona probija prema masi (dakle u kratkom je spoju) te se ne moze upaliti dok je rgb plocica gore, ako nema promjene kad skines plocicu onda ti je vjerojatno ekran ok

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

Ma da, ja sam zeznija stvar, oba BU508 su ok. Da li je moguæe da je oti¹ao jedan od iskrinih kondenzatora, toènije jedan nasuprot VN trafu, 0,68uF/250V, pa da zato neæe da upali? p.s. Ljudi znam da sam dosadan, ali nema drugog naèina da ovo nauèim. Raven tebi hvala ¹ta ima¹ strpljenja;)

Reply to
Mate

ako su bu-i ispravni promjeni tda u mre¾i, izvadi bu kod vn trafa i izmjeri napon na srednjoj nozici, ako dobijes cca 150 volti onda vrati bu nazad u tv i vidi sta ce se desavati

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

Preporuèujem i zamjenu svih elektrolita u mre¾i (oko ovog TDA), bez ispitivanja. Ako ne proradi, napravi pokus sa ¾aruljom. Mo¾e¹ i prije ako hoæe¹. Zna¹ postupak?

Reply to
Zoki

pa ako mu proradi onda stigne promjeniti elektrolite da rijesi stabilizaciju napona, s obzirom na razinu znanja bitno je da ga natjera za sada da se upali

zarulja nije los trik ali je totalno nepouzdan, recimo na novim televizorima tipa quadro, vivax bas i ne pali :( ja popusio foru dva puta

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

Neznan taj trik sa ¾aruljom, nauèi me!

Reply to
Mate

Izmeðu èega da mjerin napon? Izmeðu kolektorske no¾ice i èega jo¹?

Reply to
Mate

mase sekundaranog napona :)

dakle moras naci na stampi vezu koja je obicno jako velika povrsinom i ona ti mora imati spoj s onom neizoliranom zicom koja ti ide oko ekrana, recimo da bih to tako opisao ili zapikni recimo minus stezaljku instrumenta na onaj lim od tunera (onog sklopa gdje ukljucujes antenski kabel)

--
Raven
remove NOSPAM from mail
 Click to see the full signature
Reply to
Raven

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.