Ima tko (za napraviti) ovakvu shemu?

Pozdrav grupi...

Zanima me da li postoji kakva shema da napravim prekidac pri dolasku struje...

Mozda sa nekim relejem?

Uglavnom spojio bih ga na napojnu od PC-a (ako je to izvedivo tj. ako se tu dogadja ista pri dolasku struje na napojnu?) i kad dodje struja da jedanput dadne signal na kabel od paljena kompa (upali ga) i miruje do iduceg nestanka/dolaska struje.

Nadam se da sam bio jasan?

Zahvaljujem unaprijed!

Reply to
Marko aka [M4rk0]
Loading thread data ...

Jasan??? Pa ti si totalno nepismen!!!

Reply to
Damir

Prvo provjeri dal ti sluèajno u BIOSu nije iskljuèeno paljenje PCa prilikom dolaska struje.

BTW, totalno si nejasan.

Pozdrav!

Tomy, 9A5ALL

Reply to
Tomy

Pa ako sam te dobro shvatio, ¾eli¹ upaliti stroj kada doðe struja. Ako je to, ima¹ tu opciju u BIOS-u veæine ploèa.

Reply to
Mile (work)

prilikom

ma sku¾io sam kaj hoèe;

oèe da nakon ga¹enja kompa zbog nestanka struje.....pa potom kada se napon u

220V mre¾i ponovno pojavi....da mu preko nekog releja (mehanièki) da impuls koji okine relej a taj relej okine PWR ON (button) na ATX matiènoj ploèi...pa se komp opet sam zapali!!!

a relej bi trebao raditi preko nekog "tajmera" svega sekundu ibera...jer bi u protivnom relej ostao ukljuèen i stalno bi dr¾ao kratko-spoj sa atx power-on ...te bi se raèunalo svakih 5 sekundi palilo i gasilo i tako u nedogled!!!

btw; ...mislim da je u nekim BIOSima bilo opcija da se raèunalo pali samo nakon ¹to bude POWER FAIL (220Voltne)mre¾e!!

to bi trebalo biti u sklopu POWER MANAGEMANTA!!!

inaæe...kada bi znao kada je nestalo struje...ili ne(nebitno) a ¾eli¹ imati kontrolu nad paljenjem raèunala....naj-jednostavnije ti je upiknuti neki modem i spojiti ga na tel.liniju....a u biosu namjestiti u PME - POWER ON by RING tj WAKE ON RING i samo nazove¹ mobitelom taj broj i pusti¹ da zazvoni 3 puta....i garant se pali!!!

Reply to
Gagi-9a6aag

imati

se

Dva mala crnca (jedan koji ce dojaviti nestanak struje i drugi koji ce s mobitela nazvati modem) su sastavni dio te automatike?

Reply to
coin

Ako sam dobro shvatio, to je isti ovaj problem koji sam jednom imao:

Imao sam racunalo sa ATX napajanjem, a ploca u bios-u *NIJE* imala podesavanje stanja nakon power failure. Dakle trebao je hardverski impuls koji ce inicirati paljenje ploce kao da stisnes tipku. Rijesio sam s jednim NE555 (*)

Dakle mozes stvar rijesiti sa NE555 ili NE556 timerima. Progooglaj malo. A mozes i sa nekim CMOS monostabilom.

(*) kasnije sam eksperimentalno utvrdio da se stvar moze izvesti tako da se na PG signal ATX konektora spoji CR-clan i to dovede na bazu tranzistora, ciji kolektor okida paljenje, a emiter je na masi (dakle tranz djeluje kao inverter s OC). Mozes probat, i vjerojatno ce to raditi na vecini ploca i ATX napajanja ...

Reply to
kiri

Hvala Bogu da moze netko shvatiti mene 'nepismenog'.

Problem i jeste sto se radi o starijoj maticnoj, taj mi komp treba biti na brdu na kojem ce biti spojene antene i WiFi kartice, pa sad u zimskom vremenu nece biti bas pristupacno. Zato mi treba neka shemica da preko releja okida PWR ON.

Reply to
Marko aka [M4rk0]

Zahvaljujem.

Malo cu potrazit te timere...

Reply to
Marko aka [M4rk0]

J... ga... Zamolio bih te argumentiras tu totalnu nepismenost? Hvala.

Reply to
Marko aka [M4rk0]

Nemam te podrska na maticnoj, na zalost. :(

Reply to
Marko aka [M4rk0]

Kako ima¹ ATX napajanje krajnje je blesavo koristiti timer. Svaki ATX ima 5V STB napon koji je aktivan ako postoji ulazni mre¾ni napon.

Jedan obièan kondenzator i jedan tranzistor opæe namjene æe rije¹titi stvar.

Tranzistor u spoju tranzistorske sklopke a kondenzator na bazu. Kada nema struje kond je prazan te kada ista dojde sva struja teèe u bazu tranzistora i aktivira tranzistorsku sklopku. Kada se kond napuni struja vi¹e ne teèe i tranzistor se zatvara.

Jednostavno i Uèinkovito.

Predotporom èuva¹ tranzistor od sigurne smrti u prijelaznom periodu kada je kond prazan. Kako se radi o 5V naponu otpor red velièine 860 ohma i kond vrijednosti od 47uF bi trebali dati ¾eljeni uèinak.

Ako ploèa ne reagira na tranzistorsku sklopku (¹to bi bilo èudno) onda treba¹ relej za 5V i koristi¹ slièan princip samo sa puno veæim kondom.

Nije zogrega postaviti i nekakav otpor u paralelu sa cijelim sklopom radi sigurnog pra¾njenja konda kod kratkotrajnih nestanaka struje. npr 1Kohma.

Reply to
miha

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.