Hvala na svakom savjetu!

imam par pitanja posto sam laik sto se tice struje opcenito

Imam 4 vrste kondenzatora od 10V,16V,25V i 50V htio bi ih sve iskoristiti da cine jedan "veliki" kondenzator koji bi trebao davati 14-16V. (sklop vec postoji, radio ga je jedan decko s grupe, a ja bi htio nabaciti jos kondova unutra da dobijem dulje vrijeme praznjenja)

Jel moguce da iskoristim ove od 10, 25 i 50V? imam ih hrpu svakakvih..

dakle zamislio sam polemit sve plus capice na jednu zicu i sve minus na drugu te tako dobit nesto veci kondenzator ali me brinu ovi kondovi manjeg nazivnog napona, hoce li oni odmah vrisnuti ili ce raditi, i sto je sa ovima od 50 ili 25V kada ih se puni sa 14V?

Hvala na svakom savjetu!

Reply to
Chupa
Loading thread data ...

one od 10V makni, ostali budu dobri

ako bas imas velike kakpacitete od 10V spoji ih po dva ista u seriju pa ih tako vezi u paralelu s ostalima, al mislim da ti se to ne isplati ( kapacitet serijskog spoja duplo je manji od pojedinog )

Reply to
Tomash

kolko ja znam nazivni napon kondenzatora je napon na kojem ce kondenzator krepati, tj. razletiti se, ili jednostavnije maksimalni napon znaci uvijek se bira kond s vecim nazivnim naponom od onoga koji ce ici na njega, i ovo 16 voltni kond na 14V bi zaobisao, dakle tek 25V i jaci i neznam kako bi to funkcioniralo s razlicitim kondicima i zbrajanje kapaciteta ako sam u krivu onda mi slabo znaci homemade zadnjih 10-injak godina pa me neka netko ispravi

Reply to
mhabulin

hmm sad su trenutno 16V-i nutra i to fino radi, ali se prebrzo isprazni kad imam vecu potrosnju :(

Reply to
Chupa

IMHO, ti naponi na kondezatorima predstavljaju max napon (napon proboja) koji se moze dovesti na njega, pa tako da nevjerujem da bi ti od 10V mogli izdrzati tih 16V (neznam mjenja li se sta ako ih spajas u paralelu sa onima koji imaju veci nazivni napon, ali nevjerujem jer opet je na njima 16V - barem je tako logicno). Sto se tice tih od 25V i 50V valjda bi trebali moci (samo neznam kako ce se ponasati kad ih mjesas u paralelu - ali valjda bi trebali raditi). To je moje misljenje a ti ipak sacekaj da ti neko iskusniji odgovori.

BTW. Mogao si poslati shemu uredjaja.

Reply to
XeXeX

Ako ocekujes napon od 14 do 16V, vezi u paralelu samo ove od 25 i 50V. Obrati paznju na njihov ukupan kapacitet(>10000uF) kondenzatora koje vezes, jer ako preteras moraces da pravis soft-start za njih tj. da im ogranicis struju punjenja u momentu ukljucivanja.

Poz.

Reply to
SASA M.

Neznam o èemu se radi ali ako si 100 % siguran da ne prelazi napon 16 V onda su i oni dobri

AKo je kaj zanimljivo da upotrijebim i jedan od 330 000 uF kaj imam ;)

onima

moci

Reply to
Kre¹o Bukviæ

: hmm sad su trenutno 16V-i nutra i to fino radi, : ali se prebrzo isprazni kad imam vecu potrosnju :(

Ako se ne varam, radi se o onome sto sam ti slagao da se radio ne ugasi prilikom startanja auta. :) Max napon koji se u autu smije pojaviti je oko 14.5V, preko 15V nikako ne smije ici zbog elektronike u njemu. Zato su ti 16V sasvim dovoljni.

S time da vecina kondica ima toleranciju +-10-20% (ako se ne varam) - u tome je fora da vecina ljudi stavlja 25V kondice u auto.

Imas recimo u chipoteki kondic 10000uF/16V za 12.20kn. Isto tolko kosta i

10000uF/25V.

-- Tihomir Krizan

Reply to
..:: Tihi ::..

: Ako ocekujes napon od 14 do 16V, vezi u paralelu samo ove od 25 i 50V. : Obrati paznju na njihov ukupan kapacitet(>10000uF) kondenzatora koje : vezes, jer ako preteras moraces da pravis soft-start za njih tj. da : im ogranicis struju punjenja u momentu ukljucivanja.

Radi se o sklopu koji je stalno spojen na akumulator, tako da samo prilikom prvog spajnja bi bilo pozeljno skolp spojiti preko neke zarulje (recimo H4) ili nekog otpora da se kondici nabiju, pa odmah nakon toga spojiti kak treba. Kasnije ne ce biti nikakvih problema.

-- Tihomir Krizan

Reply to
..:: Tihi ::..

ma to te ja pitam :) uzet cu dva i to bi moralo biti dosta, jer sad sam poduplao ono kaj si ti radio i radi fino ak nije pojacan preko 5 :) a ja hocu doguratz barem do 10 :) dakle dva po 10.000uF na 16V ce bit dosta ziher.. jer max struja koju radio vuce kad je full opterecen je do 6A.

pozdrav!

Reply to
Chupa

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.