Solderen koptelefoonstekker

Nee, die van 1966 kan heel goed een herschreven versie of zelfs een heel nieuw boek zijn. Ik ken de 'Hobbyclub' van 1966 niet. Hier staat een bibliografie van Leonard de Vries

formatting link
En hier een korte samenvatting van de oer Hobbyclub uit 1947
formatting link

--
Edward
Reply to
Edward
Loading thread data ...

Het probleem is dat velen met een veel te kleine punt op een veel te hoge temperatuur zitten te prutsen. Daar komt geen energie doorheen omdat de warmtegeleiding te laag is. Dan wordt de temperatuur maar omhoog geslingerd met als gevolg dat de hars verbrand is voordat het z'n werk kan doen.

Ik heb sinds kort een regelbaar hetelucht soldeerstation erbij voor het grotere werk. Dat werkt uitstekend en ze zijn niet eens duur; nog geen 100 euro.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Het zal honderd jaar geleden zijn dat ik 'm heb gelezen, ik weet er weinig meer van...

Ahem, goedenmiddag, heeft U het 'Het meisjesfotografieboek : een complete handleiding voor alle meisjes die begrijpen, dat de fotografie meer is dan zo maar domweg een plaatje maken en die inzien dat een camera een levenloos technisch instrument is, waaraan menselijk verstand, gevoel en een open oog te pas moeten komen om er het leven en de schoonheid mee vast te leggen en steeds betere foto's te maken' van Leonard de Vries?

En hier een lange samenvatting:

formatting link

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Mijn eerste was een één buis ontvanger van Maxwell. Op batterijen.

De experimenteerdozen boel heb ik niet gehad. Ik ben al snel radio's en versterkers gaan bouwen uit boekjes als Jongens Radio van uitgever "De Muiderkring " Grootste project een super heterodyne ontvanger met 4 golfbereiken en regelbare bandbreedte tot 9 Khz op de middengolf. Vaak gebouwd van onderdelen uit slooptoestellen. Want nieuw was voor een schooljongen in die late vijftiger jaren (pa was dorpskapper) krankzinnig duur. Leukste onderdeel uit een sloopradio was een los FM voorzetstuk wat op een gewone pick-up ingang kon worden aangesloten. Kwam uit een ouwe Aetherkruiser. Eindelijk hadden we toen storingsvrije ontvangst van de zenders Hoogezand (Hvs 1 en 2 en de RONO) en de NDR van de zendertoren van Aurich. Storingsvrij in elk geval zolang er geen ronkende brommer met niet ontstoorde ontsteking langsraasde. Pas later hebben we onze eigen oude Aetherkruiser ingeruild tegen een toen modern Duits toestel met FM. De eindtrap kon van mono op stereo worden geschakeld, een stereo decoder van Flipse heb ik er later ingebouwd.

Later kwamen de Philips transistor bouwdozen (versterkers, voorversterkers, mengpaneel units etc.) Maar het plezier van het helemaal zelf bouwen was wel voorbij. Alles op een chassis schroeven en zelf draden trekken enz. was toch leuker dan een printplaat vullen met onderdelen en dan afsolderen.

Maar op zolder liggen nog steeds onderdelen uit de Amroh tijd en ook staat er een speelklare 2 x 40 Watt ruststroomloze eindversterker naar een Elektuur ontwerp. Met werkelijk nog steeds een goed geluid.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Zeer zeker. Hebben we ook een tijdje gehad totdat PTT de distributie in ons dorp stopte. De 4 draads bovengrondse leidingen op palen of over daken kwamen niet voor vervanging door nieuwe 8 aderige kabels met 4 programma's in aanmerking. Daarmee kwam in mijn geboortedorp de in de oorlog door de Duitsers genationaliseerde privé distributie, waarvoor mijn vader met zijn vriend voor de oorlog nog een platenprogramma heeft gehad, aan zijn einde.

Overigens hadden de speakers van de PTT een prima geluid. Ik meende dat er Peerless speakers werden gebruikt. Het signaal had alleen weinig laag. Dat kon je natuurlijk met een goede radio of versterker wel verbeteren.

Droitwich, Beromünster, Kalundborg enz.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Wij hadden PTT distributie met 8-aderige kabel en de bekende ei-vormige keuzeschakelaar met een buitenknop waar je steeds 1-x-2-x-3-x-4 kon kiezen en een binnenknop voor het volume. Dit heeft nog jaren gewerkt tot de PTT er mee kapte.

Precies, het probleem was dat je maar weinig vermogen toegeleverd kreeg via een 100volt systeem met een klein audiotrafo'tje wat in die schakelaar zat, en als je de uitgang op de line-in van de buizenversterker zette dan klonk het veel beter. Bovendien hadden we zo'n Amroh "Verdi" basreflexkast met een losse hogetonenspeaker erbij.

Ja Droitwich is er geloof ik nog wel, maar Beromünster, Sottens, M.Ceneri, Kalundborg, het bestaat allemaal alleen nog maar als dorpje en niet meer als middengolfzender. Dat waren toch namen waar we ons alleen maar wilde voorstellingen van konden maken.

Reply to
Rob

.............

Nee, daar heb ik weinig last van, of er moet een echte Cherso Tokkie tegenover mij staan. Ik hoor wel veel te vaak 'minkukels', die geheel onterecht vinden dat zij minderwaardig zijn....:)

Reply to
post2u

Ik most eerst even opzoeken of het voor of na "m'n tijd" was....:)

Reply to
post2u

Dat was *ver* voor mijn tijd, helaas.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Over welke tijd hebben we het?

Reply to
T. Lootrek

1947.
--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Dan kun je er toch nog van genoten hebben, want het verscheen in 1947. Of er nog herdrukken van geweest zijn weet ik niet. Het Jongens Radioboek is in elk geval wel tig keer herdrukt. Ik heb nog een exemplaar uit 1955 (deel 1, 8e druk) en 1957 (deel 2, 3e druk). Overigens is er iets vreemds:

formatting link
De *jongens* van de Hobby Club: wat doet dat meisje daar dan? Maar goed, misschien is ze wel de secretaresse van de club. Let ook eens op die joekel van een soldeerbout. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat lachen vergaat je wel als je de specs/reclame ziet:

WEN MODEL 75 LIGHTWEIGHT SOLDERING PISTOL Controlled heat flow single post tip that can't overheat... can't underheat. The perfect gun for the young hobbyist. Ideal for fast, lightweight work. Delivers 25 to 100 watts of heat power with .45 amp, 120v AC.

Ook nog zeer geschikt voor de old hobbyist. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Dan ben je geen minkukel, je hebt dan gewoon een laag zelfbeeld

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

Die moet de "can't overheat" dan maar eens op 230 V proberen,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ik had het dan ook over de verschijningsdatum van dat boek :D

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Met een heruitgave, of tweede boek, uit 1966

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Jongens waren het - maar gezonde jongens...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Toen kon ik echt nog niet lezen en snap ik waarom dit mij niks zegt.

Reply to
T. Lootrek

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:k02qpj$2gm1$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Zit na 58 reacties nu eindelijk dat stekkertje aan het draadje ?

Reply to
BOFH

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.