Marantz PM 80 MK2 schakelt niet in.

Geachten hobbyisten,

Mijn Marantz PM 80 Mark 2 schakelt niet meer in . Hij heeft een tijd werkloos gestaan (dus is goed weggezet) Mogelijk recappen. Ik heb wel alle elco op de voedingsprint nagemeten op ESR en capaciteit, echter deze waren allemaal nog goed, staan ook niet bol . Ik ben nu van plan om alle elco's op de versterkerprint te vervangen. Op de plek waar bij mark 1 het beruchte STK blok zit zaten wel 4 torren los ,en heb deze opnieuw gesoldeerd. Hij is 2 x 25 watt klasse A ,dus produceerd behoorlijk wat warmte. Mogelijk zijn er nog tips ,welke ik mee kan nemen. Alle tips zijn welkom.

Vriendelijke groet Rene

Reply to
RHifi
Loading thread data ...

Recappen helpt vast niet.

Schakelt de hele voeding niet in?

P.

Reply to
P.

Hallo P

Leds voorop branden Relais schakelt niet in.

HG Rene

Reply to
RHifi

Toch wel. Ik heb aardig wat Marantz-versterkers van deze serie weer tot leven gewekt door slechte condensatoren te vervangen -- soms waren die van buitenaf niet te onderscheiden van goede, soms ook droop de bagger eruit.

Verder moet je soldeerverbindingen nalopen en overdoen, met name van TO220-onderdelen.

Let op dat niet alleen slechte elco's in de inschakelvertraging de oorzaak kunnen zijn, maar ook slechte elco's in de eindversterkers, zodat de DC-beveiliging verhindert dat de versterker inschakelt. Ook is er het probleem dat gelekt elektrolyt elektrische lekpaden vormt, die eigenlijk maar op één manier afdoende verholpen kunnen worden: alle printen ontdoen van elco's (na het maken van foto's en het optekenen welke elco's waar zaten), vervolgens afspoelen onder de hete kraan en met de verfstripper verhitten tot net boven 100 graden Celsius, zodat alle water gegarandeerd weer verdampt. Connectoren en andere onderdelen waar gemakkelijk water onder kan blijven zitten even aanstippen met de soldeerbout (de solderingen dus, niet het plastic uiteraard). Nieuwe elco's insolderen, en alles zou het weer moeten doen. Ik heb tot dusver altijd succes gehad met deze apparaten, al werd het soms wel behoorlijk prijzig (ik meen dat ik in bepaalde modellen Marantz-versterker iets van 60 elco's had vervangen).

Succes ermee,

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

n
k

doen

en

r
-

Hallo Richard,

Dank voor je reactie en tips. Zoals ik al schreef heb ik de elco's van de voedingsprint (zit links van het voorfront) gemeten op ESR en capaciteit. Deze waren goed. Of is het verstandig zowel de versterkerprint als de voedingsprint totaal te recappen? Ik ben nog geen electrolyt tegengekomen. Ik heb al wel twijfelachtige solderingen bij div TO 220 gezien en ga die even desolderen en opnieuw solderen. Weet je toevallig de rustroom van deze versterker?

HG Rene

Reply to
RHifi

[hele grote knip]

Als je de elco's op de voedingsprint echt los hebt gehad en hebt doorgemeten, zullen ze wel OK zijn. Als ik me echter niet vergis, worden de luidsprekerrelais bestuurd door een SIL-chip ergens in de buurt van de luidsprekeraansluitingen, op de hoofdversterkerprint; op deze chip zijn twee elco's aangesloten, eentje van enkele tientallen uF, en eentje van een paar uF. Probeer of het helpt als deze vervangen worden (nadat je slechte solderingen over hebt gedaan). Dit alles onder voorbehoud, want het is alweer een aantal jaren geleden dat ik voor het laatst zo'n ding onder handen heb gehad.

Kwaad kan het niet, maar het is vrij veel werk. Doe het alleen als een of meer elco's echt meetbaar en/of zichtbaar problemen vertonen. Als ESR en capaciteit OK zijn en geen enkele lekkage merkbaar(*) is, zullen ze wel in orde zijn.

*: Verhit de solderingen van een elco; als je een 'vissige' lucht ruikt, is 'ie gegarandeerd lek, ook al zie je niets.

Nee, ik heb verder geen gegevens van deze versterkers, en alles wat ik er hier over te melden heb, is wat ik uit mijn geheugen kan opdiepen.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Hallo Richard,

Buitengewoon bedankt voor al de tips. Ik ga ermee aan de slag . En zal hem in zijn geheel nalopen. Ik zal je het verloop nog wel even laten weten

HG Rene

Reply to
RHifi

Nog even een vraag. Op welk punt kan ik de ruststroom meten? Zowel klasse A als AB Het schijnt dat ze van de PM 80 nog wel eens verlopen. Ik klasse A moet deze volgens mij 180 mv zijn en in AB 20 mv

HG Rene

Reply to
RHifi

...

Deze stroom meet je over de laagohmige emitterweerstanden van de eindtransistoren; als ik me niet vergis, zijn dit in de PM80 witte keramische blokjes met drie aansluitingen, die elk twee weerstanden van

0,22 ohm bevatten. Je meet de instelspanning tussen de middelste en een buitenste aansluiting.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Nog even over de speakerrelais: ik weet niet helemaal zeker of de aansturing daarvan op de hoofdprint zit of niet. Verder kwam ik dit nog tegen:

formatting link

Helaas geen foto's meer, maar wel wat extra aanwijzingen van dingen die je kunt nalopen/vervangen.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

tegen:

formatting link

Hallo Richard,

Dankjewel voor alle moeite. Overigens waar ik Mv schreef moet natuurlijk Ma zijn. Als ik hem aan de praat heb laat ik hem een tijdje aanstaan om daarna de rustsroom in te stellen.

HG Rene

Reply to
RHifi

Dat klinkt inderdaad iets realistischer -- maar dan moet je de milli-ampères evengoed omrekenen naar (milli)volts om de ruststroom in te stellen. Als die weerstanden inderdaad 0,22 ohm zijn, moet je dus over één weerstand

0,22 x 0,02 = 4,4 millivolt meten bij 20mA (voor meer nauwkeurigheid kun je dan beter over de twee weerstanden ineens meten, dus over de twee buitenste aansluitingen -- je moet dan dus 8,8 mV meten). Die 180 mA geeft dan 0,22 x 0,18 = 40 mV over één weerstand, of het dubbele over de twee tegelijk.

Heb je het inschakelprobleem dan al opgelost? En wat voor spanning ten opzichte van de massa staat er eigenlijk op de middelste aansluiting van de genoemde weerstanden? Dit mag in rust niet meer dan een paar millivolt zijn; als hier een duidelijke spanning staat, geeft de eindtrap gelijkspanning en is het geen wonder dat de speakerrelais niet inschakelen. Dit komt vaak door slechte solderingen bij een of meer stuurtransistoren.

Wanneer de eindtrap gelijkspanning stuurt, heeft het instellen van de ruststroom ook weinig zin.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

van

een

g
e
n

=E8res

nd

n je

te

dubbele

de

n.

-

Hallo Richard,

Zover ben ik nog niet. Ik heb de voedingsprint eruit liggen en heb deze doorgesoldeert en ben alle elco's aan het vervangen. De printconnector die van deze voedingsprint naar de versterkerprint loopt stond geen spanning op. Dus met een beetje geluk is de voedingsprint defect. Op de connector van de versterkerprint die na de gelijkrichter komt heb ik plus en min spanning van 60 V, dat lijkt mij in orde. Verder heb ik de versterkerprint doogesoldeert, en wacht nog even op de elco's die ik daarvoor bestelt heb. De elco's in de voorversterker en de riaacorrectie ga ik denk ik ook maar vervangen. Mijn dank

HG Rene

Reply to
RHifi

...

Zoek ook naar defecte zekeringweerstanden; dit zijn kleine weerstandjes die wat hoger op de poten staan.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

ie

Er zijn op de voedingsprint inderdaad 2 picofuse zekeringweerstanden defect (oneindig) Kleurcode goud goud zwart goud. Geen idee welke waarde dit is. Op internet heb ik gezocht naar kleurcode pico fuse, niets kunnen vinden. Deze gaan overigens niet zomaar stuk , moet dus meer aan de hand zijn. Heb ik net elco's besteld , heb ik ook nog deze zekeringweerstanden nodig. Iemand een idee waar ik de code kan vinden.

HG Rene

Reply to
RHifi

Het blijkt dat het schema hier te vinden is als een RAR-bestand in twee delen:

formatting link

Zo te zien zijn die zekeringweerstanden 22 ohm -- vermoedelijk zijn de eerste twee gouden ringen in werkelijkheid rood.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Er zitten er meerdere in waar ook goud goud zwart goud op staat, en die hebben een hele lage weerstand,(doorgangstester piept) De bewuste 2 die oneindig aangeven zijn volgens mij defect. Ik zie ook geen algehele verkleuring op deze (zekering)weerstanden. De gangbare zekeringweerstanden (pico fuse) worden mijns inziens aangeduid met een bepaald amperage. Anders zou ik er een gewone weerstand in kunnen doen van 22 Ohm.

HG Rene

Reply to
RHifi

Zekeringweerstanden en picofuses zijn heel verschillende dingen. De eerstegenoemde zijn weerstanden met een extra functie, de tweede zijn gewoon zekeringen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hallo Maarten en Richard,

Ik heb bij daglicht nog even goed gekeken. Kleurcode is bruin zwart goud goud oftewel 1 ohm,(dus had ik het eerst fout). Ik heb er 1 met dezelfde kleurcode gedesoldeerd en gemeten en dit klopt. Aangezien er 2 oneindig aangeven moet ik deze vervangen voor 2 weerstanden van 1 ohm. Je zou zeggen het is bijna een jumper. Ik dank jullie voor al het meedenken en tips.

HG Rene

Reply to
RHifi

...

Welk positienummer hebben deze weerstanden -- F801/802 toevallig? En heb je ze ook in het schema opgezocht? Ik zie in het schema nl. geen weerstanden van 1 ohm in de voeding zitten. Als je uitzoekt welk deel van de voeding ze beveiligen, kun je gerichter zoeken naar de oorzaak van het doorbranden.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.