Kan een accu een accu opladen?

Het gaat om een fiets accu van 34 Volt.

De output van de 220V lader is 34 Volt gelijkstroom. Als ik nu een 2e accu van 34 volt (of minder) op de 1e accu aansluit, laadt de 1e accu dan op?

Een 2e accu kan alleen permanent gemonteerd worden, kost je een tas met boodschappen (zo groot is de 2e accu nl.), is zwaar in gewicht en voor normale afstanden heb je het extra vermogen niet nodig. Het gaat om een Sparta Ion fiets. Als je een 2e accu zou kunnen aansluiten op de ingang waar normaal de oplader aangesloten wordt, dan is de 1e accu op te laden met een losse 2e accu.

Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter
Loading thread data ...

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:4bd1fd5e$0$14131$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Spanning!

Nee, opladen kan alleen met een hogere spanning

Maurits

Reply to
Maurits

Zoals een andere poster al opmerkte, de spanning van de ladende (2e) accu moet hoger zijn dan die van de 1e. Simpel gezegd, elektriciteit stroomt van hoog naar laag (net als water...).

Voor het laden van een accu moet je echter ook de de hoeveelheid stroom (amperes) in de gaten houden, als je zomaar twee verschillende accu's op elkaar aansluit gaan ze waarschijnlijk allebei kapot of krijg je in ieder geval een spectaculaire vonkenregen. De netlader van de fiets bevat waarschijnlijk een elektronische schakeling die de stroom onder controle houdt, (zeker als er een lampje o.i.d. op zit dat aangeeft of er wel of niet geladen wordt). Zoiets moet je ook hebben als je de laad-energie niet uit het stopcontact maar uit een andere bron haalt.

Een energietechnisch minder efficiente (maar wel veilige) oplossing zou zijn om een 12 V accu en een 220V omvormer (van voldoende vermogen) te gebruiken, en daarmee de normale fiets-lader te voeden. Voor bepaling van het vermogen moet je kijken of daarover wat op de lader staat, anders kun je kijken of de opgenomen stroom bij 220V erop staat, je moet dan 220 W rekenen voor elke ampere, met een veiligheidsmarge. Bijvoorbeeld als op de lader staat 1,5 A bij 220V reken je 330 Watt en ga je op zoek naar een 12 -> 220V omvormer van 400 of 500 Watt.

--
Kees van der Meij
Reply to
Kees van der Meij

En daar ga je dan mee rondfietsen? Lekker veilig...

Reply to
Rob

Jazeker want al na een paar minuten is de spanning van de accu zover gezakt dat de omvormer geen output meer geeft..

Reply to
droopy

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:4bd1fd5e$0$14131$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Met de hulp van een stukje elektronica kun je de energy van accu2 over pompen in accu1.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Heeft bitter weinig zin, het rendement daarvan is veel te laag. Het is slimmer de reserve accu met de lege te wisselen indien nodig.

Reply to
droopy

Ik denk dat Hans heel goed in staat is om deze schakeling te ontwerpen met een goed rendement.

Reply to
Rob

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:4bd1fd5e$0$14131$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Ik snap de discussie niet, als je een tweede accu zou willen gebruiken om de eerste accu op te laden, waarom de omweg via het opladen van de eerste accu en waarom dan niet direct de tweede accu aansluiten via een schakelaar?

Reply to
René Artois

Bijvoorbeeld als de tweede accu niet de juiste spanning geeft of niet mobiel is.

--
Bert Rozenberg
Create, send and email PDF-invoices. 
http://www.factuurbright.com
Bijzonder - Een elektricien die niet meer tegen de spanning kan
Reply to
Bert Rozenberg

Zou heel goed kunnen , toch levert het uit een accu een andere (gelijke) accu opladen voornamelijk verlies op. En is het totaal onzinnig. Beter is het dan de fiets uit te rusten met een zooi zonnepanelen om maar wat te noemen. Ook zou de naafdynamo gebruikt kunnen worden om bij te laden, of zelfs een kleine windmolen. Ziet er op de weg en het fietspad ook nog koddiger uit;-)) Wat een koddebeiers die fietsers..

Reply to
droopy

Niet mobiel is ? Dus die staat thuis ? Maar is er dan thuis geen stopcontact ???

Reply to
droopy

Lijkt mij meer een discussie van het soort: voor iedere oplossing hebben we een probleem.

Reply to
René Artois

"René Artois" schreef in bericht news:4bd71db3$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Kan eenvoudigweg niet. De 2e accu moet permanent gemonteerd blijven en kan niet los/stand alone. Dit heeft o.m. te maken met de software die ook in de fiets zit om de laadcycli e.d. te regelen van de cellen. Een schakelaar die OF de 1e OF de 2e accu gebruikt kan vanuit de fabriek niet. Ik zal Sparta eens mailen met de suggestie. Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter

Heb je nog meer van die baarlijke nonsens in petto?

Reply to
Rob

In het simpelste geval (2 accu's van gelijk type en gelijke spanning, en de lader kan de grotere laadstroom verwerken) is dat stukje electronica twee draadjes ;-)

Loodaccu's en Lithiumaccu's kan je in tegenstelling tot nikkelaccu's in principe parallell laden, mits je een paar simpele voorzorgen neemt (alleen aansluiten als de laadtoestand van beide accu's ongeveer gelijk is, en de bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat dacht van de trappers aan de dynamo te koppelen om de accu op te laden ;-)

Reply to
Dombo

? Lijkt mij een onzin verhaal. Ik weet zeker dat de fiets meerdere accupacks (verslijtonderdeel) gaat overleven. Wanneer de fiets met het pack getrouwd is kan je beide weggooien als er een niet goed meer is ? Imho je reinste gelul.

Reply to
droopy

Nou, ik zag bij de gamma toevallig wel pedalen met ingebouwde knipperledjes, en dus een spanningsbron. Wie een suggestie onzin noemt heeft een behoorlijk gebrek aan (toekomst)visie. Maar om te trappen hoef je niet gezegend te zijn met veel inzicht, en dat is een feit.

Reply to
droopy

Sparta Ion. De batterij zit ingebouwd, is wel te vervangen maar alleen door de fietsenmaker of iemand met electronische apparatuur. De 2e accu moet verbonden blijven anders gaat het computerprogramma niet goed. Zowel vervangen 1e accu, als aan- en afkoppelen 2e accu alleen bij de fietsenmaker. Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.