Zekering met andere ampere en type aansluiten? Gevaarlijk?

El 12-07-11 0:07, Jochem escribió:

Dag Jochem,

Jochem, als jij in de "audiozekeringen" wilt geloven is dat je vrij keus, we hebben immers ook religie en dat mag ook.

Maar als je een luistertest (blind natuurlijk) uit zou voeren, dan heb ik toch een heel donkerbruin vermoeden m.b.t. de correlatie tussen het type zekering en het wel of niet lekker klinken: die is nul, nada, zero.

Maar nogmaals, als jij je lekkerder voelt met jouw "audiozekeringen" ga daar gewoon mee door, wel even waarde/type gelijk houden.

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link
Please remove abc first in case of PM

Reply to
Wimpie
Loading thread data ...

Een stille wereld zou het worden als twee mensen die met elkaar van mening verschillen nooit meer met elkaar zouden debatteren om elkaar van de wederzijdse standpunten te overtuigen. Dan kunnen - volgens jou - alle gremia per direct worden opgeheven omdat debatteren toch geen zin heeft.

En dat zal menig audiofiel met je oneens zijn. Er zit een enorm verschil in de geluidskwaliteit van een 2 A/traag en een 10 A/snel zekering. De benamingen spreken voor zich.

--
Edward
Reply to
Edward

Dat is juist. Ieder ander mens ook.

Nou, nee. Die oren horen niks anders dan die van andere mensen. Alleen vindt er *tussen* de oren een toegevoegde religieuze bewerking plaats, waardoor men dingen meent te horen die anderen niet horen. Totdat een dubbelblind test de harde realiteit aan het licht brengt. Zie de url die ik eerder gaf.

-p

Reply to
Piet Beertema

Na enige zoeken op internet is de tweede optie minder onwaarschijnlijk dan ik had gedacht.

formatting link

Haal gewoon bij BCC of de Mediamarkt een versterker van 300 euro en je hoeft je nooit meer zorgen te maken over vergulde of anderssoortige zekeringen.

--
Edward
Reply to
Edward

Daarvoor zijn dubbelblind testen bedacht. Als die audiofiele producten echt effect hadden gehad dan was dat allang aangetoond, theorie of niet, meetbaar of niet.

Reply to
Dombo

Laat me eens raden, dit heb je vast niet met een dubbelblind test vastgesteld?

Als er voldoende geld mee valt te verdienen (aantal gelovigen x absurde marge) dan komen er vanzelf aanbieders op af.

In de echte wereld is dat een volstrekt absurde prijs, voor twee tientjes kan je 150 zekeringen kopen met wel de juiste waarde.

Reply to
Dombo

"Edward" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Een te snelle en onjuiste conclusie. Debat kan heel nuttig zijn ook al is het dat lang niet altijd. Langs elkaar heen praten lijkt misschien wel op debat maar komt - heel kort door de bocht - neer op welles/nietes roepen. Gewoon omdat de argumenten van de één voor de ander niet relevant zijn. En omgekeerd natuurlijk. Mensen die dat inzien, zullen concluderen dat ze het niet eens zullen worden en "agree to disagree". Daarbij als het goed is de ander in zijn waarde latend.

Als ik een audiofiel kan overtuigen dat - in dit geval - de gouden zekering het beste is, gebruikt hij in elk geval de veiligste. In het verleden heb ik vaker met zekeringen gewerkt en ik hoorde maar in een enkel geval verschil. (Kort weliswaar maar niettemin.)

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Het is je waarschijnlijk ontgaan dat er helemaal geen sprake is van een debat of discussie. TS heeft de stelling geponeerd dat audiofielen het verschil horen tussen zekeringen. Mijn stelling is dat dit technisch onmogelijk is. Dit heet: het duidelijk maken van standpunten. TS zou nu argumenten kunnen aanvoeren waarmee hij aantoont dat hij gelijk heeft en ik ongelijk. Maar dat is nog niet gebeurd. Er is dus nog niets bediscussieerd.

Er kan maar 1 reden zijn om een zekering te gebruiken en dat is de veiligheid. Voor zowel de apparatuur waarin de zekering is toegepast, zowel als voor de omgeving waarin de apparatuuur staat. Een zekering *kan* voorkomen dat meer schade aan de apparatuur wordt toegebracht bij een defect in de apparatuur, en *kan* mogelijke gevolgschade aan de omgeving voorkomen, zoals defecte luidsprekers of brand. Met de nadruk op *kan*, omdat niets valt uit te sluiten en een zekering geen tovermiddel is tegen alle kwalen.

Als je al een verschil hoorde tussen verschillende zekeringen heeft dat niets te maken met de zekering, maar met een defect aan het apparaat omdat je zelf al aangeeft dat het maar van korte duur was. En daarna? Een rookwolk veronderstel ik.

--
Edward
Reply to
Edward

Edward schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik moet opeens sterk denken aan die GSM-antenneboosters die je kon kopen en in je GSM stoppen voor beter bereik.

--
  Wie alles begrijpt, die alles vergeeft...
  ____________________
   >> NIGHTWATCHER
Reply to
"NachtWacht"

En....? Je houdt het wel spannend.

--
Edward
Reply to
Edward

Edward schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Niet bekend? Het waren kleine printplaatjes met een interresant koperpatroon die je in de buurt van je antenne in de GSM moest stoppen. En zijn er velen verkocht, maar het werkte natuurlijk niet. Wel voor de verkopers.

--
  Wie alles begrijpt, die alles vergeeft...
  ____________________
   >> NIGHTWATCHER
Reply to
"NachtWacht"

news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik ben waarschijnlijk teveel techneut om zulke pretenties te geloven. Daarom beklijven zulke boodschappen bij mij niet. Een GSM-fabrikant zal er alles aan doen om zijn product de beste prestaties te laten leveren omdat bij het tegendeel de omzet zal stagneren. En wondermiddelen bestaan niet.

--
Edward
Reply to
Edward

news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat zeg je nou wel, maar van de nieuwe Apple iPhone is toch algemeen bekend dat het antenne ontwerp sub-optimaal is en toch gaan die dingen als warme broodjes over de toonbank.

Reply to
Rob

Weet jij waar die zekering ergens in de schakeling zit, dan?

Reply to
Rob

In de vijftiger jaren stonden ze al op (jaar)markten, een zwart rond geval met 2 draadjes. Op de markt verbeterden ze hoorbaar je Middengolf ontvangst als je het ding opnam in je antenneleiding, m.n. in het noorden waar de Nederlandse AM zenders op 298 en 402 meter van Lopik overdag slecht doorkwamen en 's-avonds werden overstemd door andere zenders en/of verdronken in de fading. Die dingen gingen op elke jaarmarkt, b.v. de Allerheiligenmarkt in Winschoten op de 1e en 2e maandag van november als warme broodjes over de toonbank. Thuis wachtte een teleurstelling, het pas voor duur vijftiger jaren geld aangeschafte ding deed niks ! ;-(

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

De meesten hier kunnen dat zelf wel bedenken, jij vreemd genoeg kennelijk niet. Maar als je dat niet kan, dan is het een kleine moeite om even iets op te zoeken. Zoals de specs van de versterker in kwestie. Die blijkt een power rating te hebben van 110 W per kanaal over 4 ohm. Oftewel max. 5,24 A door een speaker. En daar wou jij dan een 2 A zekering mee in serie zetten, zoals je eerder opperde?

-p

Reply to
Piet Beertema

Oren kunnen ontwikkeld worden. Een voor de meeste mensen zuiver lijkende piano kan door een musicus als onzuiver worden ervaren. Dit is meetbaar! Een ongetraind oor kan afwijkingen van 5 procent niet horen. Een getraind oor kan dat wel. Zo is het ook bij professionele audio apparatuur. Mensen met getrainde oren horen (meetbare) verschillen tussen high end apparatuur en consumenten apparatuur.

De vraag of een vergulde zekering beter zou klinken dan een niet vergulde zou volgens mij te maken kunnen hebben met het feit dat goud niet oxideert en messing wel. Goud heeft dus per definitie altijd contact met de houder. Bij een oudere zekering met messing voetjes kan dat minder worden door oxidatie met mogelijk gevolgen voor het geluid. Van de andere kant is messing een betere geleider, dus met een nieuwe messing zekering zou het juist andersom moeten zijn. Pieter

Reply to
pieter

Dat weet ik. Maar mijn getraind oor kan dat truukje dan ook zonder al te veel problemen dubbel-blind opvoeren, weet ik uit eigen ervaring. Sterker nog, op dat truukje worden zelfs examens afgenomen - wederom uit eigen ervaring.

(overigens: 5% verschil is vrij veel, je hoeft niet bijzonder muzikaal te zijn om dat te horen; het is bijna een halve toon)

Precies. "Ik kan geen verschil zien op mijn meter" betekent dan ook niet noodzakelijkerwijs dat er geen verschil *is*, maar je zult wel met steekhoudende argumenten moeten komen. Steekhoudende argumenten als een succesvol uitgevoerde dubbelblinde test. En die dubbelblinde tests gaan keer op keer mis, wat simpelweg betekent dat ook audiofielen het verschil niet kunnen horen tussen een kleerhanger en een schandalig dure interconnect.

Niet relevant. Een stelling ("Een gouden zekering klinkt beter!") wordt niet bevestigd (of ontkracht) door een vermeend plausibele doch ter plekke verzonnen verklaring. Een stelling wordt bevestigd (of ontkracht) door

*bewijs*. Een goed uitgevoerde dubbel-blinde test is daarbij een prima bewijs.
--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Waar het fout gaat is in de voeding van de versterker.

Aangenomen dat de gewraakte zekering in de netleiding zit, dan zou de voeding van de versterker er voor moeten zorgen dat ook bij wisselende weerstand in het circuit (zekering die niet zo goed contact maakt) de uitgangsspanning, waarop uiteindelijk de versterker werkt, constant is.

Daarnaast heeft een goed ontworpen versterker schakeling zelf al de eigenschap dat de output niet rechtstreeks afhankelijk is van de voedingsspanning, maar alleen van de input. Dit uiteraard zolang de voedingsspanning niet te laag wordt om de gewenste output te leveren.

Conclusie: als je een effect kunt waarnemen van de zekering op het geluid, dan heb je te maken met een slecht ontworpen versterker.

Deze kun je dan beter in zijn geheel vervangen door een goed ontwerp. Dat gaat vast ook minder kosten dan allerlei lapmiddelen achteraf. (zoals vergulde zekeringen, speciale netkabels, netfilters e.d.)

Reply to
Rob

news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Apple iPhone? Dat is toch zo'n multimedia geval waarvan de meeste gebruikers pas na heel lang zoeken de functie "telefoneren" kunnen vinden? Ik heb het over een echte *telefoon* waarmee je dan ook nog kunt SMS'en.

--
Edward
Reply to
Edward

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.