vervormd geluid sony receiver

Hallo, mijn Sony STRDB940 receiver heeft sinds kort vervormd geluid. Het klinkt als een slecht afgestemde radio. Zowel bij luide als zachte passages. Het probleem zit op alle ingangen, zowel de analoge als de digitale spdif. De vorvorming zit ook op alle uitgangen inclusief pre-out en hoofdtelefoon. Waar zou ik het probleem moeten zoeken? De voedingsspanningen? Ik heb een simpele scoop en multimeter. De receiver heeft digitale volumecontrol en analoge ingangen worden schijnbaar eerst met een AD omzetter gedigitaliseerd. Ik heb al in de Euras database op internet gekeken, en daar staat wel bij STRDB940: "- distorted audio" als een van de problemen. Ik kan echter helaas de oplossing niet zien, aangezien ik me niet aan kan melden. Weet iemand waar ik het probleem moet zoeken? Of zou iemand misschien kunnen zeggen wat de Euras oplossing is. Alle hulp is welkom.

Alvast dank.

Hans

Reply to
Hans
Loading thread data ...

Op Mon, 23 Jan 2006 11:22:51 +0100, schreef Hans:

Dit klinkt alsof ergens maar een halve fase van het signaal wordt versterkt. Zet een nette sinus op een ingang en kijk wat er op de verschillende punten uit komt.

Als links en rechts gelijke ellende vertonen, kan de oorzaak heel goed een ontbrekende voedingsspanning zijn. Waarschijnlijk werkt het ding intern met iets van +/-12V of +/-15V voor de analoge trappen, en als daar een halve spanning van wegvalt, kun je dit soort problemen krijgen.

Ook kan het een defect zijn in een chip voor de bronkeuze - deze gaan vaak stuk doordat er een ongeaarde pc op een ingang wordt aangesloten; ik krijg jaarlijks tientallen reparaties van dit kaliber aangeboden. Als er aan de voedingsspanningen niets te zien is, kun je het best een ingangssignaal volgen tot aan de eerste chip (vermoedelijk de al genoemde schakelchip voor de bronkeuze), en uit te zoeken of deze stuk is.

Succes ermee, groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.