Versterker tav-80 philips

Hallo,

Bij deze eindversterker probeer ik het linker kanaal te repareren. Na vele mislukte pogingen en rookwolken begin ik iets te verdenken. In deze eindtrap zitten orgineel blauwe weerstanden met 4 ringen. Zijn dit metaalfilm weerstanden? Want ik dacht dat deze altijd 5 ringen hadden. Kunnen metaalfilmweerstand zorgen voor oscillatie als ze bijvoorbeeld te veel stroom hebben gehad en toch nog goed meten , oftwel kunnen ze capacitair worden? Zijn Carbon Film weerstanden beter voor een eindversterker?

Reply to
JP
Loading thread data ...

Dat is niet zo goed te voorspellen. Ik ken koolweerstanden die op de juiste waarde gebracht worden door er een deel vanaf te draaien (zodat je een soort spoel ziet, en ze zijn dus licht inductief). Maar van metaalfilm wordt ook wel beweerd dat ze inductief zijn.

Die blauwe dingen kunnen eventueel ook spoelen zijn. Meet je een weerstandswaarde die een beetje in de buurt komt van wat er op staat?

Verder moet ik zeggen dat als een of andere halfgeleider het begeven heeft, in zo'n schakeling waar eigenlijk alles keihard aan elkaar hangt, dat het dan het beste is om niet één component te vervangen (die gaat dan vaak meteen weer in rook op) maar meteen alles te vervangen. En dan zelfs niet alleen de transistors maar ook meteen alle eventuele diodes enz.

Het kost iets meer geld maar je weet zeker dat alle halfgeleiders meteen goed werken.

Telefan.

Reply to
telefan

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat vind ik wat rigoreus. Met een ohmmeter zijn diodes en bipolaire transistoren prima door te meten. Ook FETS lukt meestal wel. Metaalfilmweerstanden zijn stabiler dan koolweerstanden en hebben meestal minder inductie. Overigens is die inductie van weerstanden zo laag, dat ik me afvraag of je daar bij een audioversterker wel op moet letten. Tenzij je verbrandde weerstanden herkent, valt het daarbij wel mee. Als ze met een metertje goed zijn, zijn ze dat meestal ook wel, al kun je er ook insteken.

n.n

Reply to
n.n

Het zijn in ieder geval geen spoelen omdat de ringen wel overeenkomen met de waarde die ik meet en ze ook aangeduid zijn met R. Als ik alle transistoren vervangen van de linker eindtrap en de ruststroom op nul dan is er nog niets aan de hand. Speaker relais klikken dan en heb zelf nog even de koptelefoon er in gehad en dan gewoon geluid. Maar dan moet de rustroom ingesteld worden op 17 millivolt op de daarvoor bestemde meetpunten. Tot 15 millivolt gaat het goed en dan klappen de eindtorren en wat weerstanden er weer uit. Het rechter kanaal is gewoon goed en de rustroom kan ik goed instellen. Dus alle transistoren vervang ik dan van de gehele linker trap ook de stuurtorren en omliggende torren. De eindtransistoren zijn de 2x 2sc3182 en de 2x 2sa1265. Maakt het nog wat uit of ik de transistoren van een bepaald merk gebruik? Bij bv nedis heb je de 2sc3182-tos en de 2sc3182-div. Ook zitten er in de eindtrap 3 diodes en wel de hss81 zou ik die kunnen vervangen voor een 1n4148? Alles meet goed en toch blaast ieder keer de hele eindtrap eruit bij het inregelen van de rustroom. Als het oscilatie is hoe kan ik dit dan het beste aanpakken?

Reply to
JP

Misschien is het koolbaantje in het potmetertje onderbroken.

Bij oscileren van de eindtrap zou ik verwachten dat de eindtransistoren eerst flink warm worden.

--
pim.
Reply to
pim schaeffer

"JP" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

Realiseer je in elk geval dat je eindtorren mogelijk gepaard moeten zijn. Dit is, ik ben er al lang uit, een kwaliteitsaspect dacht ik. Verder kun je de ruststroom ook gewoon als stroom meten. Meet in je goede trap op welke waarde de ruststroom moet worden ingesteld (of bereken die aan de hand van de 17 mV en de weerstandswaarde waarover die spanning moet staan. Het lijkt er op dat je de torren gewoon opblaasd door een te hoge ruststroom. Vraag is dan waarom die aan de haal gaat. de veronderstelling van Pim moet je in elk geval even goed kontroleren. Kijk ook of de loper goed kontact maakt. Is dat niet de oorzaak, dan moet je eens kijken of er ergens iets mis kan zijn met een of andere gelijkstroom terugkoppeling in je einddtrap. Bv 'n defect emittor weerstandje dat deze functie vervuld of zo. Diodes zijn meestal niet zo kritisch in dit soor cicuits. Eindtorren wel. Hun stuurtorren weer wat minder. Nog een aanvulling: Er is ook altijd een meetelement dat de temperatuur van je eindtrap meet (soms 'n NTC , soms een halfgeleider. Meestal wel gekoppeld aan je koelplaat.) en de instelstroom bijregelt als als de temperatuur te hoog wordt. Als dit circuit defect is heb je ook problemen.

n.n

Reply to
n.n

Even een zeer late reactie. De ohmmetertest die je bedoelt is waarschijnlijk de diodetest, neem ik aan? Zoals: kijken of de diodeovergangen BE en BC normaal werken? Dat is een ruwe test en geeft niet of nauwelijks aan of een transistor "half" beschadigd is. En daar ben ik in deze situatie wel bang voor. Ongeveer hetzelfde geldt voor de diodes.

Het idee van "alles rigoreus vervangen" ontstaat verder ook omdat de OP reeds vele pogingen heeft gedaan, met waarschijnlijk schadelijke gevolgen voor een groot aantal halfgeleiders die er in zitten. Kortom in plat Nederlands: het is nu een zooitje geworden. Vervang dan alle halfgeleiders. Het kost aan materiaal niet eens zo veel, tenslotte. De diodes en de meeste transistors (behalve misschien de eindtorren) zijn spotgoedkoop. En de betrouwbaarheid en snelheid van de reparatie springen vooruit.

Reply to
telefan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.