Sterkte DB bij koptelefoons

Wie weet hetvolgende

Ik wil een betere koptelefoon kopen voor mijn mp3 speler maar hij moet wel hard zijn. Nu heb ik er een uitgezocht die perfect is voor het sporten echter ik kan hem niet eerst uitproberen. De "oude" even op een rijtje met hun probleem

Senhnheiser OMX 50 die 114 db produceerd en 64 Ohm is : deze klinkt te zacht op de mp3 speler no name aldi ding die 95 db produceerd en 16 Ohm is : deze ie goed hard maar zit waardeloos.

Nu wil ik de Sennheiser PMX 70 die 121 db produceerd en 64 Ohm is gaan kopen (sport in ear headset)

Vragen zijn dus:

Zal die laatse wel flink harder zijn als de eerste Sennheiser ? Is het verschil tussen 114 db en 121 db groot ? En waarom is die "no-name" van aldi met zijn 95 db wel hard ? Komt dit door het aantal Ohm ?

Wie weet raad en advies Alvast bedankt.

Reply to
Pieter
Loading thread data ...

"Pieter" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Jouw MP3 speler heeft een bepaalde uitgangsimpedantie in Ohm. Als de impedantie van de koptelefoon gelijk is aan die van de MP3 speler heb je een ideale overdracht van het uitgangsvermogen.

Stel dat je MP3 speler inderdaad 16 ohm is dan is met de OMX50 de impedantie van de koptelefoon 4 * zo hoog en zal daardoor slechts 1/4 van de stroom lopen die door een koptelefoon van 16 ohm loopt. Zo uit mijn hoofd, als de uitgangsspanning van de MP3 speler constant blijft, is bij 1/4 van de stroom het vermogen ook slechts 1/4 van het optimale. Elke 3 dB is een halvering van het signaal dus kom je dan 6 dB tekort.

Theoretisch zou je met de PMX 70 die 6 dB weer kunnen compenseren. Ik weet niet hoe hard jij "hard' noemt, maar ik zou op zoek gaan naar een koptelefoon die 110 - 120 dB produceert bij 16 Ohm.

Suc6,

Ben

Reply to
Ben

Jij wilt dus zo snel mogelijk compleet doof zijn. Als het maar hard is !

Door: GGD Fryslan op 25/7/5 16:58 Gehoorbeschadiging: een onderschat en sluipend gevaar.

Slechthorendheid is niet alleen een medisch probleem. Zeker zo belangrijk is, dat het een sociaal probleem is. Een probleem in de communicatie. Iets dat vaak door de omgeving wordt miskend. Het valt vaak niet op, omdat de slechthorende het probeert te verbergen. Metingen wijzen erop dat ongeveer 9 % van de jongeren last heeft van gehoorproblemen. Geen wonder als je merkt hoe luid de muziek dendert uit autoradio's , walkmans, mp3-spelers, computers en discotheken.

Hoe werkt ons gehoor?

Geluid is niets anders dan trillende lucht die via onze oorschelp en uitwendige gehoorgang het trommelvlies in beweging zet . Deze trillingen worden via de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) aan het slakkenhuis doorgegeven. In het slakkenhuis worden zo de haarcellen in beweging gezet . Door de zintuigcellen in de haarcellen worden de trillingen omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden door de gehoorzenuw naar de hersenen geleid, waardoor we het als geluid ervaren (horen).

Goed gehoor is voor iedereen belangrijk

Wij hebben allen baat bij een goede communicatie. En we willen ook graag naar muziek luisteren. Daar heb je een goed gehoor voor nodig. Het is dus zaak om gehoorbeschadiging te voorkómen. Maar in onze drukke maatschappij lijkt het motto wel: hoe luider, hoe beter. Hierin schuilt echter het gevaar van langzaam optredende gehoorbeschadiging. En het vervelende is dat aan deze beschadiging niets te doen is!! *Gehoorbeschadiging is blijvend* en niet te herstellen. Een hoortoestel kan alleen het geluid versterken. Maar het is niet in staat met zaken als toonhoogte en klankkleur om te gaan. Een gezond gehoororgaan kan dat wel.

Oorzaken gehoorbeschadiging

Oorzaken van gehoorbeschadiging zijn bijv. hersenvliesontsteking en middenoorontsteking een aangeboren erfelijk gehoorverlies. Maar daar komt nog een andere belangrijke oorzaak bij en dat is: *te hard geluid* (muziek). Hoe ontstaat gehoorbeschadiging door te hard geluid? De haarcellen, vooral die van de hogere tonen, raken beschadigd door lawaai. Vooral de tonen tussen 2000 en 3000 Herz (tamelijk hoge tonen) zijn kwetsbaar. Het opvangen van hard geluid vergt namelijk veel van de veerkracht van de haarcellen. Na een rustperiode kunnen ze zich herstellen, tenzij het geluid te lang heeft geduurd of te intensief is geweest. De zintuigcellen trillen kapot door het harde geluid.

Wat is nog aanvaardbaar geluid?

Een gewoon gesprek wordt gevoerd met een geluidssterkte van ongeveer 60 decibel (db). Deskundigen vinden dat langdurige blootstelling aan geluid van

80 db , dwz langer dan 8 uren, al beschadiging kan veroorzaken. Bij elke verhoging van 3 db moet je de maximaal aanvaardbare duur halveren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld 4 uur naar 83 db mag luisteren (en 2 uur naar 86db). Even ter vergelijking: een walkman levert al gauw 90 tot 100 db, een discotheek 110 db met uitschieters naar 140 db, en een autoradio op volle sterkte 140 db! De pijngrens ligt bij 120 db; de schadelijke grens ligt echter lager. Een enkele blootstelling aan meer dan 140 db kan al onherstelbare schade geven! Een kwartier lang luisteren naar muziek van meer dan 105 db kan al beschadiging geven. In de industrie mag de geluidsbelasting niet meer dan 85 db zijn!

Hoe merk je dat je gehoor beschadigd is?

Meestal heb je last van oorsuizen (=tinnitus), een drukkend of pijnlijk gevoel in de oren. Je praat luider en radio en tv moeten luider gezet worden. Maar vaak merk je het pas als het al te laat is. Je kunt een gehoortest laten verrichten bij

formatting link
. Je kunt ook zo'n onderzoek aanvragen bij de GGD. Wanneer oorsuizen langer aanhoudt dan 24 uur, is het aan te raden om een dokter te raadplegen.

Wat kun je tegen gehoorbeschadiging doen?

- In de industrie kunnen geluidwerende schermen worden aangebracht.

- Producenten van mp3 spelers en walkmans zouden een geluidsgrens kunnen inbouwen ter bescherming van het gehoor en gebruikers zouden het minder luid kunnen zetten. Als regel kun je hanteren dat het geluid te sterk is als iemand naast je het kan horen.

- Niet te vaak een discotheek bezoeken en als je het doet zo ver mogelijk van de speakers blijven. Wil je praten met iemand, verlaat dan even de ruimte zodat je oren ook even tot rust komen. En .je niet hoeft te schreeuwen naar de ander om je verstaanbaar te maken (trouwens, in het oor schreeuwen is ook schadelijk)

- Je kunt gehoorbeschermers op maat laten aanmeten bij audicien of muziekwinkel (ER9 verlaagt geluidssterkte 9 db, ER25 25 db).

- Ook als motorrijder moet je goede gehoorbeschermers dragen (geluidssterkte van de windruis bij 120 km per uur is ongeveer 100 db). Deze zijn ook aan te raden voor musici, dj's etc.

Meer informatie Wie zelf een test wil doen kan dat middels

formatting link
Ook is er een speciale test ontwikkeld voor jongeren,
formatting link
Voor informatie over alle aspecten van horen kunt u contact opnemen met de Hoorstichting (071 - 5234245 of
formatting link

Reply to
ben doedens

Op Sun, 12 Jul 2009 12:42:05 +0200 schreef "ben doedens" :

Wellicht is mijn vraagstelling wat ongelukkig en had ik dus beter kunnen zeggen dat sommige headsets voor mp3 spelers erg zacht zijn. Zo zacht dat het omgevingsgeluid flink storend door de muziek heen komt. Ondanks dat ze in de technische gegevens meer Db claimen dan modellen die veel minder zouden zijn.

Ik snap je goede bedoeling en advies echter het is niet mijn bedoeling mijn oren op te blazen maar om een headset te kopen (voor te sporten in een fitnescentrum). Het probleem is dat om dat ze in-ear zijn je ze niet kan/mag testen maar ze kosten toch vaak ruim 40 euro en meer.

Reply to
Pieter

"Pieter" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Je moet niet kijken naar de maximale aantal Db's die een headset kan halen maar naar de efficiëntie van de set. Met andere woorden hoeveel stroom wordt er effectief in geluid omgezet. Een en ander is, zoals al eerder geschreven mede afhankelijk van de impedantie van headset en speler.

MRe

Reply to
MRe

Zelf heb ik een Sony in-ear noise cancelling koptelefoon.

Dempt omgevingsgeluid sterk door constructie, noise cancelling doet daar nog een schepje bovenop. Het resultaat is dat ik de phone tamelijk zacht kan zetten, en toch alle nuances horen kan. (goede "signal to noise" ratio)

Mogelijk geen goede oplossing in het verkeer overigens.

NB Ik onderschrijf de waarschuwing tav gehoorschade. Je "went" aan hard geluid - uiteindelijk op een nogal permanente manier..

--
 - Blarp the Enigmatic
Reply to
René

zijn.

niet eerst uitproberen.

op de mp3 speler

maar zit waardeloos.

(sport in ear headset)

Ik weet niet of je 114 dB op je oren wil zetten, maar zo ja, dan raad ik je aan ook gehoorbeschermers te gebruiken.

Ik neem even aan dat je vraag niet over de maximale geluidsdruk gaat maar over het rendement cq gevoeligheid.

Het aantal dB dat de koptelefoon kan weergeven is het produkt van rendement én vermogen. En dat vermogen wordt ook weer bepaalt door de weerstand. Blijkbaar heeft dat aldi ding een hoog rendement, of jouw versteker kan niet veel uitgangsspanning geven waardoor de weerstand inderdaad het volume bepaalt.

Een koptelefoon met hoge weerstand zal bij dezelfde spanning minder geluid weergeven. Ik zou gewoon een goede Sennheiser met lagere weerstand zoeken. Dat zou wel eens meer kunnen opleveren dan een hoger rendement.

Een hoger rendement betekent geen betere geluidskwaliteit, integendeel: door demping kun je een hogere kwaliteit krijgen maar ook minder rendement.

P.

Reply to
P.

Pieter wrote in news: snipped-for-privacy@4ax.com:

Probeer eerst eens bij een aantal mappen mp3's het geluidsniveau op te krikken met MP3Gain en probeer die dan uit op je Senhnheiser OMX 50. Een nieuwe Senhnheiser kopen kan dan altijd nog.

Heb ooit eens hetzelfde probleem gehad als jij met een ander merk oordopjes. Door het geluids-niveau van mijn MP3's wat te vehogen kon ik die blijven gebuiken.

--
Regards, Gompy.
Reply to
Gompy

Gompy wrote in news: snipped-for-privacy@newsfarm.ams.highwinds-media.com:

Een map aanmaken. Alle mappen met mp3's in die map mikken en in MP3Gain die map aangeven om opgekrikt te worden, alle onderliggende mappen worden dan vanzelf meegenomen.. "Normaal" volume staat bij mij in MP3Gain op 96dB.

--
Regards, Gompy.
Reply to
Gompy

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.