"spot suppression" probleem MR700

Hallo, Is er iemand hier die misschien nog practische reparatie ondervinding heeft met betrekkelijk oude Telefunkens met een ICC7 chassis; bv: model MR700 of MR670. Ik kan van het schema niet uitmaken hoe de spot suppression werkt als het toestel afgeschakeld word. Er verschijnt dus een cirkeltje licht op het scherm voor ongeveer vijf seconden wat ik graag wil weg hebben. Hans

Reply to
h
Loading thread data ...

Spot apparent a l'extinction du TV : v=E9rifier DT03, CT03 et DT04, Diodes DL40 et DL41 en court-circuit.

Reply to
JP

Bedankt voor de tips. (Ik ben Frans niet magtig. Wel op lagere school in NL gehad maar dat was

50 jaar geleden. (Deze post komt uit Zuid Afrika) Ik kan voortgaan in het Engels indien nodig. Elkeen van de vier dioden hebben absoluut geen lekkage. CT03 is vervangen maar ook geen verbetering. Ik snap niet erg hoe het suppressie mechanisme werkt want ik vermoed dat ook pen 40 van de TA8659 betrokken is? Misschien ook DV47 via de "SP" lijn vanaf TV01/02 en dan naar de basis van TT33? Ik repareer al 30 jaar Telefunken en Philips TV's maar heb nog nooit een behoorlijke beschrijving van dit aspect kunnen vinden.

Spot apparent a l'extinction du TV : vérifier DT03, CT03 et DT04, Diodes DL40 et DL41 en court-circuit.

Reply to
h

Een direct-view CRT TV heeft het niet echt nodig om de spot te onderdrukken bij het afschakelen. Een CRT rear projector daarentegen wel ! (Omdat de fosfor veel zwaarder wordt belast.) De standaard methode is om VG2 omlaag te trekken, maar via VG1 gaat het denk ik ook wel. Als je het inzakken van een voedings- spanning capacitief koppelt aan de VG2 of VG1 dan wordt deze vanzelf negatief. Overigens heb je dan wel een bleeder weerstand over de anodespanning nodig om die spanning alsnog laag te krijgen, anders blijft de beeldbuiscapaciteit opgeladen. En dan krijg je inderdaad koude emissie, soms zelfs minuten lang.

Zonder bleeder zit er niks anders op dan een witte flits te maken tijdens het uitschakelen, om de capaciteit te ontladen. Dat ziet er een beetje eng uit. Of lomp, maar het werkt dus wel.

In de GFL hadden we (Philips) het mooier gedaan. Een bleeder was te duur, maar we wilden wel graag de beeldbuis ontladen zonder zichtbare witte flits. Dus toen hebben we de vertikale deflectie helemaal omhoog gestuurd tijdens het uitschakelen, zodat de straalstroom buiten beeld terecht kwam en dus geen licht gaf. Ik meen zelfs dat de bundel al in de conus van de beeldbuis landde. Dus die TV ging heel mooi zwart uit, en toch goedkoop.

-- J.

Reply to
Jeroen S

Jeroen, Mooi uiteengezet wat de opties en de betrokken principes zijn.

Met dat in gedachte heb ik weer mooi naar het schema gekeken en besloten dat de gemene RGB tor TT33 en alles wat er aan zijn basis lijn vast zit, waarschijnlijk niets met suppressie te doen heeft. Dat laat het cicuitje bij de buis over en het lijkt er meer op dat als de RGB 200V toevoerspanning wegvalt, Vg1 door het netwerk RT10, CT03 ||Z150V en dan RT4, dan een -ve puls krijgt. Ik zal weer hier op concentreren zoals "JP" ook voorstelde, alhoewel ik daar nog niets verdacht kon meten. Gelukkig is er geen klant die er op zit te wachten en hij gaat later voor de verkoop.

Reply to
h

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.