speakers met verschillend wattage op versterker

Hallo, dank voor jullie reacties. Krijg de indruk dat het wel moet kunnen: versterker met 4*30W en dan 2*40w boxen en 2*100w boxen. Momenteel heb ik ook 4 boxen erop maar 2 van de 4 zijn verrot. Papier is verteerd en dan gaat het geluid toch wel erg slecht worden. Nou is in de huiskamer zo fraai als je over je kwaliteitsaudio je favoriete films en muziek kan beluisteren. Ik ben niet zo'n liefhebber van de surround systemen van nu. Geluid is minder warm vind ik. 'k ga het gewoon maar proberen. Iemand verder nog tips?

Reply to
sybout
Loading thread data ...

Kijk nog eens extra of er achterop de versterker iets staat zoals: "als u 4 speakers aansluit moeten ze elk 8 ohm zijn". Als dat er staat, kun je die vier speakers prima aansluiten en heb je weinig zorgen als je de boel eens flink opendraait.

Maar als er niets staat is het beste advies: ga nooit verder dan "vervorming" en draai de versterker niet langdurig te veel open want dan wordt-ie te heet.

De redenen hiervoor zijn de volgende.

Ten eerste: als je de versterker langdurig ver open draait (zeer veel herrie uit die 4 speakers) dan kan de versterker stuk gaan door een te grote warmte-ontwikkeling in de versterker. Je wordt vaak niet gewaarschuwd door een overmaat aan vervorming (= slecht geluid). Om dit probleem aan te pakken kun je het volgende doen (als er geen andere middellen aanwezig zijn, en die zie ik niet van je). Je zou eens kunnen kijken hoe warm de versterker na een kwartier normaal luisteren wordt, en dan zou je daarna kunnen kijken hoe warm de versterker wordt als je het geluidsvolume wat opschroeft. Als de versterker dan heet wordt, neem je het risico van stuk gaan. Zo ver moet je het volume dus *niet* opschroeven. (nogmaals: dit geldt als er niets bekend is over het aansluiten van 4 speakers van 8 ohm; zie boven).

Ten tweede: als je de versterker te ver opendraait kun je ook de speakers beschadigen (dus niet de versterker zelf, maar de speakers). Hiervoor wordt je trouwens beslist WEL gewaarschuwd want de vervorming die je dan hoort is nogal scherp en goed hoorbaar. Het zit vooral in de hoge tonen.

De conclusie is dus: je kunt vast en zeker 4 speakers op je versterker aansluiten, maar hou het volume dan laag (versterker heel houden), en ga in ieder geval nóóit zo ver dat je vervorming hoort (speakers heel houden).

Belangrijk: zet de versterker zo neer dat de ventilatie niet wordt geblokkeerd. Altijd op een harde ondergrond, en voldoende ruimte erachter en erboven!!

T.

Reply to
Telcofan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.