Sensor uit Chronotherm III of IV uit kastje halen en extern plaatsen

Hoi,

Is er iemand die weet wat voor soort sensor er in een Chronotherm III dan wel IV zit? Hiermee bedoel ik voornamelijk of het een apart onderdeel is, ik kan me voorstellen dat, zeker in de modernste variant, deze sensor gewoon in de controller "on-chip" zit. Ik zou namelijk zo'n thermostaat tweedehands willen aanschaffen en het ding zelf in een kast willen hangen terwijl de temperatuur dan in de woonkamer gemeten wordt.

Alvast bedankt! Groetjes, Rene

Reply to
Rene
Loading thread data ...

"Rene" schreef in bericht news:4cac534f$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Jij vindt die dingen lelijk? Deze al gezien:

formatting link

Hier kan een extra binnenvoeler(of buitenvoeler) op aangesloten worden.

Met vriendelijke groet,

Gerard

Reply to
Gerard

Hoi Gerard,

Bedankt voor de tip. Op de muur waarop hij zou moeten hangen (enige handige manier om draad naar ketel te krijgen) is elke thermostaat lelijk wat mij betreft, ook deze, al vind ik het ding op zich wel mooi.

Deze losse binnenvoeler zou een optie zijn maar het wordt dan nogal een duur geheel. Met b.v. een chronotherm III via Marktplaats ben ik voor een paar tientjes klaar als het tenminste mogelijk is om de sensor via een draadje een stukje te verplaatsen, deze kan ik dan in een hoekje bij de deurstijl vrij onopvallend wegwerken.

Nogmaals dank voor je reactie.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

"Rene" schreef in bericht news:4cac6876$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Goedkoop is-ie niet, nee. Maar iedereen vindt 'm mooi, en hij werkt fantastisch.

Ik DENK dat de voeler meestal op de print, enigszins vrijdragend gemonteerd is. Naar buiten uitvoeren is dan niet moeilijk. Gebruik niet het allerdunste draad, een temp. voeler is ook een weerstand, dus de weerstand van de draad moet zo min mogelijk invloed hebben.

Dichtbij een deur is nooit een goede plaats voor een thermometer. Te hoog is ook niet goed.

Misschien achter een fotolijstje wegwerken? Over het gat van de oude thermostaat heen?

Succes, Gerard.

Reply to
Gerard

Ik DENK het ook... ;-) Punt is dat ik het graag zeker zou willen weten alvorens geld uit te geven.

Als het een losse sensor is dan zal het wel lukken. En als het een passieve sensor is, dus geen i2c-ding of zo, dan praat je normaliter over kilo-ohms, dan zal de weerstand van een draadje wat misschien hooguit 1 ohm zal zijn niet veel uitmaken.

Het is een deurstijl van een inbouwkast, dat zal wel geen kwaad kunnen :-).

Die is er niet. Er is nu een weersafhankelijke regeling die mij niet aanstaat. Ik wil een gewone kamerthermostaat, ik stook bijna in geen ruimte behalve woonkamer.

Bedankt voor je extra tips!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Zover ik weet is het een NTC. Het is een klein zwart "druppeltje" ca. 2 mm. De waarde weet ik niet meer, maar als je een pootje loshaalt kan je het zo meten. Omgevings temp. 20 of 25 C. Ik dacht in de orde van 50 Kohm. Een beetje behoorlijke draad heeft daar geen invloed op.

--
pim.
Reply to
tuinkabouter

Ah, je kunt hem dus loshalen, mooi. Spreek je nu over een Chronotherm III of IV?

Omgevings temp. 20 of 25 C.

Daar zie ik ook geen problemen.

Erg bedankt voor je reactie. Je zou me een groot plezier doen als je bovenstaande vraag ook nog zou willen beantwoorden.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Maar daar staat tegenover, dat een relatief kort stukje 'verlengkabel' al aardig als antenne kan dienen voor zooi die je niet in de themostaat wilt hebben. En die door de ontwerper van de themostaat --die de sensor 'on board' verwacht-- misschien ook niet adquaat wordt onderdrukt. (Om nog maar niet te spreken van de consequenties voor CE-keur. Datzelfde stukje draad zou ook een effectieve stoorzender-antenne kunnen vormen :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Op de print van de Chronotherm zit een NTC weerstand die de temperatuur meet. Deze kan je naar buiten brengen door de weerstand eraf te solderen en op de print een paar pennetjes te zolderen of direct draadjes. Let wel op dat de draadjes altijd een eigen weerstand hebben en er dus een minieme afwijking kan ontstaan. Of een paar losse draadjes met een eraan bungelende weerstand mooier is dan een thermostaat ?????

Suc6

Reply to
Admiraal

Dat zal wel goed komen. Zou ik jou nog hetzelfde willen vragen als ik ook nog aan Tuinkabouter heb bijgevraagd: Spreek je nu over een Chronotherm III, IV of allebei?

Erg bedankt voor je reactie!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Bedankt voor je aanvullingen Gerard.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Ik heb een Chronotherm Modulation met opentherm aansluiting.

Inplaats van een tweede hands chronotherm te kopen om daarvan alleen de thermistor te gebruiken, zou ik naar de elektronica boer gaan.

--
pim.
Reply to
tuinkabouter

Dit zijn de originele onderdelen

formatting link

Voor vervanging kan je wel iets kopen bij elekboer maar dat wil niet zeggen dat je dan dezelfde regelkarakteristiek hebt.

Maurits

Reply to
Maurits

Maar is dat de hele 'opnemer' ? Bij sommige systemen zit er onderin een weerstand (of iets vergelijkbaars) die wat warmte veroorzaakt, waardoor luchtstroming ontstaat. Vervolgens zit er wat hoger een opnemer, die de temperatuur van de langsstromende lucht meet en daar de (bekende) verwarming door de weerstand van aftrekt.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

50 meter zegt het specblad

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Dat preheaten was voornamelijk bij de bimetaal regelaars zover ik weet, om een kleinere temp delta te krijgen. Dat het nu nog gebruikt wordt verbaast me.

Reply to
tuinkabouter

Mooi gevonden! Maar daar staat niet, dat je de interne sensor 50 meter verder mag monteren. Dit gaat over een extra sensor voor buiten.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

? "Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Dank voor de correctione, ik was weer eens te snel met op de sentbutton te drukken. De OP kan de trial and error methode proberen en het resultaat hier plaatsen. Ik ben altijd gek op empirische onderzoeken. Hij zit hoogstens in de kou (evil G)

Maurits

Reply to
Maurits

zorg dan wel dat de draadjes in elkaar gedraaid zijn. Dat beperkt het oppikken van storingen.

Reply to
joop g

Volgens mij kan het net zo goed zijn dat zijn ketel de hele dag staat te loeien en hij in de smoorhitte zit.

Het hangt er maar vanaf hoe het fout gaat.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.