Rendement elektronische componenten

Beste mensen,

Bij een verwarming, motor of luidspreker kan ik mij voorstellen hoe je het rendement berekent, namelijk nuttig vermogen gedeeld door het totale opgenomen vermogen. Maar is er ook een manier om het rendement van bijvoorbeeld processoren uit te drukken? Die moderne dingen vreten stroom (zeker de nieuwe GPU's van NVIDIA maar die niet alleen) en geven genoeg warmte om een klein kamertje te verwarmen. Hoe definieer je hier het nuttige deel van het opgenomen vermogen? Of is dat onmogelijk?

Ik kan mij niet voorstellen hoe je zo'n rendement zou moeten berekenen/meten. Zijn er misschien mensen die hier licht op kunnen werpen?

Bij voorbaat dank!

Zomerse groeten, Rene

Reply to
René
Loading thread data ...

"René" schreef in bericht news:41134846$0$62376$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Bij processoren is het niet anders. Deel het nuttige vermogen door het toegevoerde vermogen. ( x 100%) Wat is het nuttige vermogen, kun je je afvragen. Volgens mij is dat niets, dus het rendement van processoren is 0 % Ze zetten vrijwel alle toegevoerde energie om in warmte. Deze warmte is niet nuttig, tenzij je de komjoeter gebruik om je woonkamer te verwarmen.

Jantje

Reply to
Jantje

Los van energie rendement wil ik het rendement in toepassingen niet de waarde 0% toekennen, het nuttige vermogen laat zich in dit geval niet in % vangen...denk ook aan talloze medische toepassingen enz....?? zonder processors zouden ook nog velen van ons in de industrie zwaar moeten 'buffelen'....

groet Manus.

Reply to
Manus

Rendement is geen welomschreven fysische eigenschap, maar geeft alleen uit wat *jij* vindt dat de nuttige opbrengst is.

In iets nauwere zin des woords kun je het alleen over rendement hebben als de opbrengst van iets valt uit te drukken in dezelfde grootheid als wat je erin stopt. En dan komen al snel de volgende vragen op: hoeveel watt is het beeld dat je op je monitor ziet? Hoe druk je de prestaties van een CPU uit in Joules? Je zou het nog wel over het 'rendement' van je grafische kaart kunnen hebben wanneer er bijvoorbeeld een vast percentage pixels verloren gaat tussen de aansturing en de weergave - maar dit valt op geen enkele wijze te koppelen aan de energie-opname.

Wanneer het je om warmte gaat, heeft vrijwel ieder apparaat een rendement van nagenoeg 100%; bij verreweg de meeste apparaten wordt de toegevoerde energie immers (al dan niet direct) omgezet in warmte - wat Jantje ook al aangaf. Wanneer het je om lichtopbrengst gaat, hebben de meeste dingen een rendement van vrijwel nul. En het rendement van koelinstallaties met een warmtepomp is helemaal grappig: dat bedraagt als gevolg van de gehanteerde rekenmethode doorgaans aanzienlijk meer dan 100% (kan de details zo even niet terugvinden).

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Haha, inderdaad. Opzich wel logisch. Een koelkast/airco doet niks anders dan energie (warmte) uit een bepaalde ruimte halen en ergensanders naartoe brengen. Deze apparaten draaien niet zonder toegevoerde energie (spanning). Het verlies kun je dan ook zien als het niet nuttig vermogen dat het apparaat uit komt (de warmte die de buiten-unit uitstraalt). Dit is een optelling van de elektrische energie die je toevoert samen met de energie die je uit de te koelen ruimte trekt. En inderdaad, het rendement is Puit/Pin. Laat nu Puit groter zijn dan Pin en je hebt een rendement van meer dan 100%:D. Te grappig voor woorden. Doet me denken aan een perpetuum machine die steeds sneller gaat draaien...

Reply to
Ivo Vermeulen

Toch zul je het rendement van uw computer moeten een waarde van 0% toekennen. Alle opgenomen vermogen (jaja 100%) wordt omgezet in warmte die vrijkomt in uw kamertje. Het is nu eenmaal zo, energie gaat niet verloren, je kan ze enkel verplaatsen of omzetten naar een andere energievorm en de laagste energievorm is warmte.

Gilbert

Reply to
Gilbert

"Ivo Vermeulen" schreef in bericht news:IrNQc.4516$vH5.4156@amstwist00...

Bij een koelmachine, en een warmtepomp (zijn eigenlijk dezelfde apparaten) werkt men niet met rendementen. Hier werkt men met een COP waarde. (Coefficiet off performance of zoiets) Huidige warmtepompen halen een COP van 5 a 6 (??) Dus 1 kW aan vermogen toevoeren, en er komt 5 a 6 kW aan warmte vrij.

Inderdaad, een koelmachine verplaatst alleen energie, en brengt deze naar een ander nivo. Hij verplaatst de warmte uit de te koelen ruimte, brengt deze naar een hoger nivo ( warmer) en voert deze af naar bijvoorbeeld buiten. Voor het verplaatsen van deze energie is een mechanische (of thermische) energie nodig. Een warmtepomp werkt precies omgekeerd. Daar een gedeelte van de toegevoerde mechanische (of thermische) energie naar het proces gaat, is in vergelijkbare situaties de COP van een warmtepomp dus altijd hoger dan een vergelijkbare koelmachine.

Jantje

Reply to
Jantje

"Jantje" schreef in bericht news:4113bf55$0$14399$ snipped-for-privacy@reader20.nntp.hccnet.nl...

hoger

Jantje, uw kennis over COP en airco is niet meer up-to-date jongen ;-). . De beste effectieve COP (warmtepomp) staat momenteel op naam van Toshiba (topmodel: Daiseikai) met een waarde van 5,00 De COP in de stand koelen is 5,45 Deze waarde is wetenschappelijk bewezen, en laat andere grote merken in het zand bijten.

Het een en ander is te verklaren met door het feit dat de inspuiting van het koelmiddel volledig electronisch gebeurd zowel in koelmodus als in heatmodus en de koelkompressor is tevens toerentalgeregeld. Bij fullspeed haal je die cop niet, maar een airco draait vrijwel nooit continue op fullspeed en op zo'n moment is de kondenser overgedimensineerd en kun je de hogedrukzijde laten zakken in druk. Vroeger (met capilaire injectie) kon dat niet, want je had een serieuze drukval nodig over uw capilair, bij eletronische ventielen evenwel heb je nagenoeg geen tot erg weinig drukval nodig, dit verklaard dan ook de grotere cop in koelen dan in warmen.

Foldertje van dat toestel vind je o.a. op

formatting link

Groeten Gilbert (koelboertje)

Reply to
Gilbert

"Gilbert" schreef in bericht news:cf0i9v$2tjk$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Dank voor de uitbreiding van mijn kennis.

Je bent nooit te oud om te leren.

Dankje Gilbert

Jantje

Reply to
Jantje

het

stroom

werpen?

Beste Richard en ook alle anderen die meedenken,

Dit is inderdaad waar ik ook op vastliep. Ik dacht: "Misschien bestaat er toch wel een of andere manier om dat uit te drukken, die ik gewoon niet ken, maar anderen mogelijk wel.".

Iedereen in elk geval hartelijk dank voor het meedenken!

Op dit tijdstip gelukkig wat koelere groeten, Rene

Reply to
René

Gilbert , Daarom schreef ik ook 'los van het energie rendement' .... ik ken het resultaat dat een processor ons biedt ook een zeker resultaat(rendement) toe...

groet Manus.

Reply to
Manus

Voor processors zou je efficiency kunnen vergelijken door bijvooreeld de ratio FLOPS/Watt. (aantal floating point operations per seconde) uiteraard kun je ook een andere performance-eenheid gebruikt in benchmark software gebruiken.

DualIP

Reply to
DualIP

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.