Redelijke kosten reparatie tv (3)

Ik zou nog laten weten wat de reparateur bedoelde met de omschrijving "micro-processor hoogspanning stuurtrap" (zie 'Redelijke kosten reparatie tv (1) en (2)).

Ik heb nu begrepen dat er een aantal componenten defect waren. Het volgende moet gebeurd zijn: de lijntrafo (hoogspanningstransformator) produceerde een te hoge spanning (> 12V) waardoor in een kettingreactie diverse componenten doorbrandden, o.a. de processor die de hoogspanning aanstuurt.

De trafo, processor en nog wat andere onderdelen (hieronder zouden de, door een aantal mensen eerder genoemde, hoogspanningseindtransitor en het jungle IC kunnen vallen) moesten vervangen worden.

Dat de materiaalkosten hierdoor 100 euro bedragen, lijkt mij niet onredelijk. Samen met arbeidsloon (demonteren, vervangen, monteren), transport en btw komt het totaalbedrag op 250 euro uit.

Dit maakt de reparatie op zich niet lonend, maar zoals ik al eerder schreef zou gezien de verstreken levensduur van de tv een rekening van de helft van het reparatiebedrag dus 125 euro volgens de regels van het consumentenrecht redelijk zijn. En een bedrag van 125 euro voor de reparatie van een 4 jaar oude tv lijkt mij wel te doen. Er is besloten om deze reparatie te laten uitvoeren en de leverancier van de tv te verzoeken de (andere) helft van het reparatiebedrag zijnde 125 euro voor haar rekening te nemen. Hoe dit verder geregeld gaat worden valt buiten het kader van deze discussiegroep, dus behoudens (verdere) reacties m.b.t. reparatieomschrijving, zou ik dit onderwerp willen afsluiten.

Fred.

Reply to
Fred
Loading thread data ...

Het kan interressant zijn als je na afloop nog even vermeld hoe de coulanceregeling is uitgewerkt, lijkt me dat dat wel on-topic is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maarten het kan toch wel mogelijk zijn dat de lijntrafo de processor opgeblazen heeft? Dit volgens mij via Horizontale referentie puls of detectie hoogspanning en overspanningsbeveilliging..? Of zou een ander component die de horizontale aansturing verzorgd eerder stuk gaan? Ik heb ook wel eens gezien dat de processor zo dicht vooraan bij de beeldbuis zat dat door overslag de proc defect kon gaan. Meestal zat er dan om die reden een blikken plaat bovenop de processor geplaatst die dat moet voorkomem. Ik kan het toch niet niet zo goed rijmen dat die twee tegelijk defect gaan.(behalve bij bliksem inslag).

Gr jopie

Reply to
Jopie

Dit moet wel mogelijk zijn.

Ja.

Bij een Philips GR2.2AA chassis, zorgde een overslag in de lijntrafo ervoor dat vaak alle diodes en zenerdiodes in de beveiliginslijn doorsloegen en tevens de SAA5246 op de teletextmodule. Meestal is de schade inderdaad minder, maar het kan dus wel kennelijk.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Okee dan heeft Fred zwaar pech gehad.

Gr Jopie

Reply to
Jopie

Okay, als het standpunt van de leverancier duidelijk is, zal ik dat nog even melden. Dat kan trouwens wel even duren, want dit soort dingen neemt altijd veel tijd in beslag. Dit onderwerp blijft dus nog open staan, zodat dit onderwerp afgerond kan worden.

Even een algemene vraag:

Omdat dit restitutieverhaal weinig met elektronica te maken heeft, maar meer met consumentenrecht vraag ik me af welke discussiegroep in aanmerking komt om zaken m.b.t. consumenterecht te bespreken. Ik heb zo'n groep niet kunnen ontdekken terwijl het toch wel handig kan zijn om dit te weten voor toekomstige gevallen.

Fred.

Reply to
Fred

"Fred" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@e3g2000cwe.googlegroups.com...

het

nl.juridisch Helaas erg vervuild door trollen en (politieke) dwaallichten.

MRe

Reply to
MRe

nl.juridisch komt denk ik het best in de buurt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Reply to
Fred

Ik heb op nl.juridisch gekeken. Het lijkt mij een vergaarbak van allerlei juridische aspecten, dus het consumentenrecht kan er ook wel bij. Misschien is het een idee om de groep op te delen, zodat die wat overzichtelijker wordt? Maar ja, wie ben ik?

In ieder geval bedankt voor de tip en tot ziens.

Fred.

Reply to
Fred

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.