Lichtnet ontstoring voor audio

Hallo,

Ik probeer iemand te helpen die veel van audio houdt en de lichtnetleiding wil ontstoren.

Vandaag heb ik op een beurs een geschikte ringkern gevonden; een Amidon T300-36D (77,2 mm buitenmaat, 49,2 mm binnenmaat en 25,4 mm hoogte) met een frequentiebereik van 0,01 tot 1 MHz.

Nu wil ik graag weten welke condensatoren ik moet gebruiken voor de ontstoring. Let wel dat er bij audio flinke stromen kunnen lopen.

En welk wikkeldraad. Normaliter gebruik ik voor HF-doeleinden 2,5mm2 verzilverd draad met teflon als isolatiemateriaal, maar dat lijkt mij voor het lichtnet wat overdreven. Alhoewel in het audiowereld geloof ik niets overdreven is...

Alvast bedankt voor eventuele (overige) tips en adviezen.

--
Vriendelijke groeten, Hans Remeeus.
Ham Radio: PA1HR
www.remeeus.nl

Communication is about people, the rest is technology.
Reply to
Hans Remeeus
Loading thread data ...

Hans Remeeus thought it to be nice to reply as follows:

Is dit niet iets meer voor nl.hobby.electronica? Ik weet het is ten behoeve van, maar anders kun je hier ook wel vragen gaan stellen over zwaluwstaartverbindingen van luidsprekerboxen om zo maar iets te noemen, snap je?

--
take care,
____________________________Jim©
~ Registered Linux user #310054 ~
made in Xandros 2.0 (Linux)
Reply to
James T. Kirk©

"Hans Remeeus" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@individual.net...

Van welke storing wil de man verlost worden? Alle energie die je in de voeding van een versterker stopt wordt omgezet in gelijkspanning. De tijdconstante van het afvlakfilter is erg groot dus wat zou je nog willen filteren?

een

Kernen met een frequentie bereik zijn nieuw voor mij. Een hoogste frequentie daar kan ik mij nog iets bij voorstellen ivm kernverliezen maar bij een laagste frequentie kan ik me niets voorstellen. Wel zou je van die kern nog de mhu en B-max moeten weten.

Dat hangt af van de zelfinductie die jij met die spoel wil maken en de afsnij frequentie die je bedacht hebt. Ik ga er van uit dat je een LC-filter wilt maken.

Het input vermogen van die versterker zal 2x zijn uitgangvermogen niet overschrijden. Hiermee kan je dan je maximale inputstroom berekenen.

Het nominale inputvermogen zal hooguit gelijk zijn aan de helft van het maximale uitgangsvermogen. Hiermee is dan de gemiddelde stroom te berekenen. Als je voor je koperdraad uit gaat van 3Amp/mm^2 zit je goed. Skineffect speelt hier geen rol en isolatie verliezen ook al niet. Elk stuk draad dat dik genoeg is en tegen de spanning is opgewassen is dus goed.

Bedenk wel dat die audio/hifi-heren er een geloof op na houden waar geen technicus tegen aan kan.

Hans

Reply to
JT van Es

Wie de schoen past....

--
Zweef.

Existence is futile
Reply to
Zweef®

"Hans Remeeus" wrote in news: snipped-for-privacy@individual.net:

Meestal voorziet de afvlakking in de voeding al in de onstoring.

Bij hardnekkige storing zou je de aansluitkabels en de luidspreker snoeren aandacht moeten geven,

Ondek eerst maar eens de voorkeuren van de klager en welk toestel bij hem de meeste last veroorzaakt. hma

Reply to
hma

En wat stond er dan ook wel boven deze nieuwsgroep? Want nl.hobby.elektronica had jij verwijderd zag ik net.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

bausie. thought it to be nice to reply as follows:

Akkoord, had ik niet gedaan, maar ik zal het even juist doen

--
take care,
____________________________Jim©
~ Registered Linux user #310054 ~
made in Xandros 2.0 (Linux)
Reply to
James T. Kirk©

Dit klopt toch niet. Vooral in de wat hogere frequenties zit er heel veel rommel op het lichtnet. Je kan dan alleen met een goed netfilter ontstoren, een elco of een ferrietkern, doen daar niets aan. Met een ferrietkern kan je wel een common mode filter bouwen, wat ook allerhande instraling op bekabeling kan voorkomen (vooral van belang bij TV ontvangst, daarom zitten die kabels er bij een 100Hz TV standaard bij: die stoort anders opzichzelf). De grap is wel, dat dit eigenlijk alleen om RF storing gaat, waar een goed ontworpen audioinstallatie geen last van hoort te hebben zolang je niet naast een zender woont.

Je kan radioontvangst hebben via je platenspeler of microfooningang, het best kan je dan gewoon een kleine RF Choke in serie met de aansluiting zetten. Luidsprekerkabels lijkt me wel een punt waarop ingestraald signaal een slechte versterker op hol kan krijgen, maar dan heb je het over een versterker waar totaal geen 'kortsluitpaden' voor hogere frequenties in het ontwerp zitten. Voor lage frequenties is de impedantie van de eindtrap dusdanig laag dat instraling geen effect zou moeten hebben.

Verder moet je gewoon voor goeie bekabeling zorgen en aardlussen vermijden. Goede bekabeling hoeft ook niet duur te zijn, massief goud of zelfs maar OFC heeft pas invloed als al de rest perfect is (bijna nooit).

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik bedenk me net dat common mode filters ook zullen helpen tegen het 'tetteren' op je installatie van een nabije mobiele telefoon. Ik kan me voorstellen dat dat best nuttig is.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Precies!

Hans, ik denk dat

formatting link
wel iets voor jou is. Een elektrotechnische en akoestische kijk op high-end apparatuur. Hier worden veel heilige huisjes vertrapt op basis van meetbare feiten. Met hier en daar zeer onverwachte conclusies...

Vincent

Reply to
Vincent van der Laan

snipped-for-privacy@panic.xx.tudelft.nl wrote in news:cous20$7vv$ snipped-for-privacy@news.tudelft.nl:

allerhande

alleen

Je hebt helemaal gelijk maar, kijk naar de afzender en je ziet de oorzaak van het probleem.Het gaat om een zendamateur en zijn buurman heeft inspraak. Een netfilter kan hier niks doen.

Het enigste wat hij kan doen is de apparatuur HF neutraal maken. Het gevoeligste voor hf straling zijn microfoons en pickup elementen en opname koppen van bandrecorders en dan is er nog de detectie in de versterker eindtrap, opgepikt via het luidspreker snoer.en dan zijn er ook nog die losse regelpanelen. Regelrecht een ramp voor de zendamateur.

Maar er is genoeg aan te doen als buurman wil meewerken.

Allereerst moet de onderlange apparatuur een vaste en permanente massa aansluiting hebben aan elkaar.Meestal wordt alles aan elkaar gekoppelt via de bekende din snoertjes maar dat is niet genoeg,

Tegen eindtrap detectie moeten de luidspreker snoeren vervangen worden door stevige coax. Misschien is het mogelijk om de massa van de coax rechtstreeks aan de systeem massa te leggen maar dat moet eerst gemeten worden met een ohmmeter. De kern wordt ontkoppeld met 10n pf aan massa. Mocht de massa van de coax niet aan de systeem massa liggen dan ook hier weer 10n pf aan massa gebruiken.

Zonder heel ingrijpend aan microfoons en pickup elementen te moeten schroeven zijn er nog de mogelijkheid van de open aansluitingen. Meestal wordt daar een drie of zes polige din plug voor gebruikt en daar kunnen we makkelijk gebruik van maken.

I.p.v rf chokes zou ik weerstandjes in serie met de fase gebruiken en met 10n pf aan massa. Voor microfoon ingangen, aanpassing 50-500ohm, is

3.9k ohm bruikbaar en een dun ferrietkraaltje over de fase schuiven wil ook wel helpen bij zeer hardnekkige problemen.Voor pickup elementen is de weerstand 100k en vergeet de ontkoppelingen niet naar massa met 10n pf.

Voor potmeters in regelpanelen en versterkers 10n pf van fase naar massa, dus niet aan de loper.

Voor band en cassette recorder koppen is de ferrietkraal met 10n pf aan massa effectief.

Als 10n een probleem is neem dan een kleinere waarde maar nooit een grotere. 6.8n is het minimum.

Dit is het voor wat betreft HF. Voor VHF en UHF wordt het weer een ander verhaal maar ik denk dat hans remeeus dit bedoelde.

hma

Reply to
hma

Ik had niet door dat het om storing door een zender ging, maar chockes in de leidingen noemde ik al, en ferrietkernen tegen common mode storingen zullen hier ook wel helpen. Het is mooi dat hij zich als een goed zendamateur druk maakt om de problemen die zijn buren ondervinden.

Eindtrap detectie kende ik nog niet, maar is het niet voldoende om een condensator parallell aan de luidsprekeruitgang te zetten? Of is de energie daarvoor te groot?

Een duidelijk verhaal van jouw kant, ik hoop dat hij er inderdaad wat mee kan.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"hma" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@casema.nl...

Neehoor, dit is hier absoluut niet aan de orde.

Ik weet exact wat ik moet doen wanneer ik laagfrequent detectie veroorzaak in een installatie.

Nee, in dit geval gaat het om een audio liefhebber die zich stoort aan allerlei kraakjes die via het lichtnet binnendringen en uiteindelijk uit de luidsprekers komen. Bijvoorbeeld door het inschakelen van apparatuur in zijn woning.

Heel interessant verhaal, dat zonder meer. Maar dit is hier absoluut niet aan de orde.

De persoon die ik wil helpen, woont 15 kilometer bij mij vandaan... Een kans van 0,0000000000000000001% dat hij last heeft van mijn HF-activiteiten.

--
Vriendelijke groeten, Hans Remeeus.
Ham Radio: PA1HR
www.remeeus.nl

Communication is about people, the rest is technology.
Reply to
Hans Remeeus

Hallo Hans,

"JT van Es" schreef in bericht news:cotep5$9fc$ snipped-for-privacy@sunnews.cern.ch...

Deze persoon heeft last van kraakjes e.d. die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het inschakelen van apparatuur in zijn woning.

frequentie

nog

Kijk maar eens op

formatting link
Daar vind je allerlei gegevens over dit soort ringkernen.

LC-filter

Ja.

Inderdaad.

berekenen.

Dat dacht ik ook.

HI! Daar kun je weleens gelijk in hebben.

Bedankt voor je reactie!

--
Vriendelijke groeten, Hans Remeeus.
Ham Radio: PA1HR
www.remeeus.nl

Communication is about people, the rest is technology.
Reply to
Hans Remeeus

Misschien heb je hier wat aan:

formatting link
Maar in het algemeen geldt: bij de bron aanpakken. En condensatoren gebruiken die konstant op het net mogen (X2 heet dat geloof ik) Ik ken het probleem.

Reply to
Rob Borggreve

Hallo Rob,

Bedankt voor de info!

--

Vriendelijke groeten, Hans Remeeus. Ham Radio: PA1HR

formatting link

Communication is about people, the rest is technology.

"Rob Borggreve" schreef in bericht news:41b35785$0$824$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.hccnet.nl...

Reply to
Hans Remeeus

snipped-for-privacy@panic.xx.tudelft.nl wrote in news:cov85g$b3k$ snipped-for-privacy@news.tudelft.nl:

Zo zijn ze, die zendamateurs :o) Maar het verhaal heeft alweer een draai gekregen.

Als het je buurman is die zendt dan red je het niet met een condensator. Afgeschermde luidsprekerkabel gebruiken is dan het verschil.

Dus niet, maar daar is mee te leven. Groeten

Reply to
hma

"Hans Remeeus" wrote in news: snipped-for-privacy@individual.net:

Hmm . . weet je dat zeker? 0,0000000000000000001% is zo weinig.

Storing op het lichtnet heeft een breed spectrum en het heeft ook een hf karakter. Het meeste ervan wordt dan wel gesmoord in de voeding maar het hf karakter toch zeker niet. Snoeren zijn er een mooie antenne voor. Ik zou hem coax aanraden als luidsprekersnoer. Misschien heb je nog een oud rolletje coax voor hem liggen. Ik bedoel het hoeft nou niet direct de allerduurste kwaliteit te zijn. hma .

Reply to
hma

Met goede ferriet ringkernen of -klemmen in de luidsprekerleiding (zo dicht mogelijk bij de versterker) kun je veel laag frequent detectie verhelpen. Condensatoren helpen dan inderdaad niet.

Maar nogmaals; dat was niet de aanleiding van mijn vraag.

Toch bedankt voor je reactie!

--

Vriendelijke groeten, Hans Remeeus. Ham Radio: PA1HR

formatting link

Communication is about people, the rest is technology.

"hma" schreef in bericht news:OdidnQ snipped-for-privacy@casema.nl...

Reply to
Hans Remeeus

"Hans Remeeus" wrote in news: snipped-for-privacy@individual.net:

Ik zie dat anders, maar goed, zoals je wilt. Groeten

Reply to
hma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.