soldeerboutpunt voor smd-spulletjes

Hallo allemaal,

Ik ben van plan om bij Conrad enkele dingen te bestellen en wil ook meteen een extra soldeerboutpunt voor smd-onderdelen te bestellen. Ik heb twee types op het oog, beide punt van 0,2 mm, de ene is echter recht en de andere heeft een gebogen punt.

Graag hoorde ik van mensen die ervaring hebben met het solderen van smd'tjes welke vorm aan te raden is, recht of krom. Die dingen kosten meer dan een tientje per stuk dus ik wou er in eerste instantie maar eentje bestellen.

Bedankt voor de reacties!

Groetjes, Rene

P.S. Ik weet dat het puntje bij de bout moet passen, de twee types waar ik het over heb zijn allebei geschikt voor mijn bout (WSP80).

Reply to
Rene
Loading thread data ...

Dag Rene,

Ik vind een beitelpuntje (dus met plat kantje) lekkerder solderen dan de ronde puntjes. Als je echt kleine SMD's gaat solderen, dan zijn de platte puntjes wellicht nog te dik en blijft rond over. Ik heb te weinig soldeerervaring met de gebogen ronde puntjes. Als je toch bestellen gaat, zou je ook losse (no clean, eventueel no residu) flux mee kunnen bestellen, dat is echt handig (mocht je dat nog niet hebben).

Met vriendelijke groeten,

Wim PA3DJS

formatting link
remove abc from the mail address

Reply to
Wimpie

Die punten zijn veel te dun. Je krijgt de onderdelen er niet heet genoeg mee. Voor weerstandjes e.d. is een punt van 0.8mm prima. Voor fine-pitch IC's gebruik je een holle of brede (4mm) punt en flux. De truuk bij het solderen van SMD zit 'm in de flux. Een hele dunne punt is alleen maar lastig en langzaam.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

"Wimpie" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@s13g2000prd.googlegroups.com...

Hallo Wim,

Bedankt voor je antwoord. Die flux heb ik al in huis, ik geloof niet dat ik nog zonder kan, wat een fijn spul is dat zeg.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

"Nico Coesel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.planet.nl...

Ja, weerstandjes zijn met de punten die ik nu al heb ook geen probleem, het gaat mij vooral om van die grote microcontrollers en dergelijke.

Da's goed om te weten, dan moet ik mij op een ander soort orienteren. Ik snap trouwens niet hoe zo'n holle punt er uit ziet, ik ben dat nog ergens tegengekomen maar nog niet op een echt plaatje (ook niet via Google images). Een brede punt van 4 mm, is dat niet erg breed, zit je dan niet gelijk meerdere pootjes ineens te solderen? Ik weet wel dat hij in de andere richting platter zal zijn maar hoe breder, hoe minder plat ze meestal worden maar dan nog; ik heb zelf nu een platte punt van 2,5 x 1 mm en daarmee kun je bij een ic met een heel fijn raster maar heel moeilijk een pootje pakken.

Trouwens, je hebt een bekende naam, ik meen die vroeger meermaals tegengekomen te zijn in de "MSX-scene", je was geloof ik nogal goed thuis in de hardware en low-level programming van dat (prachtige) systeem. Of was dat een andere Nico Coesel? Of zit ik nu namen door elkaar te halen?

Bedankt voor je info! Groeten, Rene

Reply to
Rene

De grap is dat je niet 1 pootje tegelijk moet willen solderen. Dankzij de flux is de opervlakte spanning van de tin zodanig dat de tin onder de pootjes of op de soldeerpunt blijft zitten. Een holle punt heeft een sterker tin-zuigend effect. Je kunt met een holle punt met 1 beweging een rijtje pinnen vastsolderen. De juiste temperatuur is overigens wel belangrijk. Als het solderen niet lekker gaat, eerst wat andere temperaturen proberen.

Nee, je haalt geen mensen door elkaar. Ik heb inderdaad een aantal artikelen geschreven voor een MSX tijdschrift (ik dacht MSX Computer Club Magazine).

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

"Nico Coesel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.planet.nl...

Ik heb nog maar heel weinig ervaring met smd'tjes solderen (en zeker niet met grote ic's) dus deze info is zeer welkom. Ik weet niet of het mogelijk is maar zou je eens kunnen uitleggen waar de holte van zo'n holle punt nou zit? Ik snap er namelijk niks van hoe het er uitziet.

Ha kijk, da's leuk om jou dan hier weer te ontmoeten. Heb je trouwens nog een MSX? En zo ja, sluit je hem nog wel eens aan? (Ik wel en ik wel. ;-) )

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Een holle punt ziet eruit als een ronde punt die schuin is afgezaagd. In het platte stuk hebben ze vervolgens een kuiltje gemaakt. Het is dus eigenlijk niet echt een holle punt.

Ik heb nog steeds een aantal MSX2 computers, maar het is alweer een paar jaar geleden dat ik ze aan heb gezet. Wat kun je er tegenwoordig nog mee?

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

"Nico Coesel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.planet.nl...

Bedankt voor de extra uitleg, nu snap ik het. Mijn bestelling is al weggestuurd (tot en met de 31 kreeg je 10% korting) en volgens de mail zelfs al onderweg naar het afhaalpunt maar de volgende keer bestel ik er zo eentje mee. Ik ben heel benieuwd!

Hetzelfde als toen ;-). Ik geef toe dat je niet moet proberen om daar ook echt praktische dingen op te doen, daarvoor vind ik een moderne computer ook veel handiger, maar toch is het soms wel leuk om nog even in nostalgie te zwelgen en een beetje te computeren om het computeren.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.