led tuinverlichting

Hoi,

Om aan dat kille witte licht een eind te maken verkopen ze bij de conrad sunny white leds. Nu kun je alleen kiezen tussen 9200mcd stralingshoek 20 graden en 2800mcd stralingshoek 40 graden.

Welke kun je nu het beste nemen voor de meeste lichtopbrengst.

Groet,

A.H

Reply to
A.H
Loading thread data ...

"A.H" schreef in bericht news:f3bkhj$cme$ snipped-for-privacy@aioe.org...

Dat hangt af van de breedte van het gewenste licht. Ga je met een spot werken en is 20 graden voldoende dan is dat je voorkeur, wil je een breedstraler dan is flood je voorkeur en kom je uit op 40 graden of meer.

Ik ga er even van uit dat je het nu over losse led's hebt, misschien kun je een artikelnummer geven. Als je zelf een lamp wilt maken met meerdere led's dan kun je ze bij 40 graden verder uit elkaar zetten omdat ze elkaar overlappen.

Grtz. Ben

Reply to
Ben Zandstra

"Ben Zandstra" schreef in bericht news:46596501$0$38523$ snipped-for-privacy@news.kabelfoon.nl...

Het gaat om een LED tuinlamp van de karwei (dus geen spot) waar èèn wit 5mm ledje inzit. Ik dacht dat het mischien wel aardig was om dat ledje te vervangen door dit type

LED, SUNNY WHITE, 5MM, TYPE 92 Bestnr.: 185862 - 89

Kleurtoon Sunny white lv (mcd) typ. 9200 Stralingshoek 20° Ø (mm) 5 Kleurcoördinaten x=0,44 y=0,46

of deze

LED, SUNNY WHITE, 5MM, TYP. 2800MCD 40° Bestnr.: 185811 - 89

Kleurtoon Sunny white lv (mcd) typ. 2800 Stralingshoek 40° Ø (mm) 5 Kleurcoördinaten x=0,44 y=0,46

Wat is verstandig

A.H

Reply to
A.H

"A.H" schreef in bericht news:f3bq21$qji$ snipped-for-privacy@aioe.org...

Dat weet ik niet maar ik zou de tweede kiezen.

Veel succes en laat nog even weten of het resultaat naar je zin is! Groetjes, Rene

Reply to
Rene

"A.H" schreef in bericht news:f3bkhj$cme$ snipped-for-privacy@aioe.org...

9200 mcd is duidelijk meer dan 2800 mcd, maw de eerste geeft het meeste licht (+/- 4x). De eerste is helaas ook degene die een vrij rechte lichtbundel geeft terwijl led twee het licht meer verspreid.
--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
www.modelbouw.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

De _lichtsterkte_ (lux) van de 20 graden LED is meer, maar dat betekent niet dat er ook meer licht uit komt (lumen). De 2800 mcd LED heeft een 2 keer zo grote hoek, moet dus een 4 x grotere oppervlakte aanstralen. Zouden die getallen kloppen dan zou er uit de 2800 mcd meer licht komen als je het terugrekend naar 20 graden (4 x 2800). In werkelijkheid is het licht natuurlijk niet scherp begrensd, het lijkt me waarschijnlijker dat het dezelfde LED is met wel/geen lensje. Wat geschikt is voor die lamp hangt af van de lamp. De oude LED eruit halen en even meten wat voor stralingshoek hij heeft lijkt met het simpelst.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Nee, ze geven evenveel licht, de ene bundeld het alleen sterker waardoor er een hogere verlichtingssterkte ontstaat. Hetzelfde effect als waneer je een gloeilamp in een schijnwerper monteerd. De hoeveelheid geproduceerd licht is hetzelfde maar de verlichtingssterkte neemt aaanzienlijk toe door de paraboliese spiegel.

Ook leuk is omn een gloeilamp in een zaklantaren te vergelijken met een LED. In veel gevallen is de gloeilamt efficienter. Alleen de jongste generatie LED's wint het net qua efficiency. Dat LED's zuiniger zouden zijn dan gloeilampen is dus niet waar. Wel gaan ze veel langer mee. Alleen dat is een goed argument zijn om voor LED's te kiezen. Dat ze minder stroom verbruiken is gewoon niet waar.

Reply to
Teetje

Bedankt voor alle info en ik heb dus gekozen voor de 9200 MCD leds. Ik zag dat er boven in de lamp een soort zilverkleurig reflectortje zit en dat is om de lichtbundel egaal te verstrooien denk ik. Ik laat het jullie nog wel weten wat mijn bevindingen zijn.

Groet,

A.H

Reply to
A.H

Operational parameters and efficiency

Most typical LEDs are designed to operate with no more than 30-60 milliwatts of electrical power. Around 1999, Philips Lumileds introduced power LEDs capable of continuous use at one watt. These LEDs used much larger semiconductor die sizes to handle the large power input. Also, the semiconductor dies were mounted to metal slugs to allow for heat removal from the LED die.

One of the key advantages of LED-based lighting is its high efficiency, as measured by its light output per unit power input. White LEDs quickly matched and overtook the efficiency of standard incandescent lighting systems. In 2002, Lumileds made 5-watt LEDs available with efficacy of

18?22 lumens per watt. For comparison, a conventional 60-100 watt incandescent lightbulb produces around 15 lumens/watt. However, note that standard fluorescent lights produce up to 100 lumens/watt. (The Luminous efficiency page discusses this in more detail.)

In September 2003 a new type of blue LED was demonstrated by the company Cree, Inc. to give 24 mW at 20 mA. This produced a commercially packaged white light giving 65 lumens per watt at 20 mA, becoming the brightest white LED commercially available at the time, and over four times more efficient than standard incandescents. In 2006 they demonstrated a prototype with a record white LED efficacy of 131 lm/W at 20 mA. Also Seoul Semiconductor has plans for 135 lm/W by 2007 and 145 lm/W by 2008, which would be approaching an order of magnitude improvement over standard incandescents and better even than standard fluorescents. [5]. Nichia Corp. has developed a white light LED with efficacy of 150 lm/W at a forward current of 20 mA[6].

It should be noted that high-power (? 1 Watt) LEDs are necessary for practical general lighting applications. Typical operating currents for these devices begin at 350 mA. The highest efficiency high-power white LED is claimed by Philips Lumileds Lighting Co. with a luminous efficacy of 115 lm/W (350 mA).

Today, OLEDs operate at substantially lower efficiency than inorganic (crystalline) LEDs. The best efficacy of an OLED so far is about 10% of the theoretical maximum of 683, so about 68 lm/W. These claim to be much cheaper to fabricate than inorganic LEDs, and large arrays of them can be deposited on a screen using simple printing methods to create a color graphic display.

Reply to
dre

Zelfbedacht of overgeschreven? In het laatste geval is een bronvermelding wel netjes. Han

Reply to
Han

hier dan...maar is ook zelf te vinden bij philips en andere.

formatting link

Reply to
dre

formatting link

is ook wel aardig, ook met prijs/prestatie. Frappant dat hier minder hoge lm/W wordt genoemd. Han

Reply to
Han

Kan je dat onderbouwen?

Tien jaar terug was dat misschien het geval, maar tegenwoordig zijn LED's wel degelijk een stuk efficiënter dan gloeilampen (google maar eens op "rendement gloeilamp led"). Het rendement van gloeilampen is bij lage vermogens (nog) lager dan bij normale gloeilampen. Zeker bij het soort lampjes dat in zaklampen worden toegepast is het rendement buitengewoon laag.

Bij zaklampen speelt ook nog mee het gedrag van een batterij die zijn beste tijd gehad heeft. Bij een gloeilamp zal door de lagere spanning de gloeidraad dan koeler worden, dit heeft tot gevolg dat het rendement nog verder afneemt. Echter door de koelere gloeidraad neemt de stroom nauwelijks af. Bij een lege batterij neemt de interne weerstand snel toe zodat de spanning snel verder zal dalen. Dit in tegenstelling tot een LED waarbij een lagere spanning ook tot een veel lagere stroom leidt. In de praktijk betekent dit dat een LED veel langer op een batterij uithoudt dan een gloeilamp. Dat de levensduur van een LED langer is dan die van een gloeilamp lijkt me voor zaklampen niet echt doorslaggevend; ik kan me niet herinneren dat ik ooit het lampje van een zaklamp heb hoeven te vervangen.

Reply to
Patrick de Zeester

Vervelend is dat die WiKi weer de allerbeste LED vergelijkt met een huis-tuin-en-keuken gloeilamp. Die super HiBri LEDs zijn voor normale mensen nauwelijks te koop. Eerlijker is om gangbare LED's te vergelijken. LED's die overal aan consumenten aangeboden worden, net als gewone gloelampen. De vergelijking kumt dan heel wat ongunstiger uit. De LEDs die u en ik overal kunnen kopen zijn nauwelijks efficienter dan een gloeilamp.

De belofte is er, dat is waar. Maar ze liggen nog niet in de winkel op de hoek.

Reply to
Teetje

Als het zo simpel zou zijn waarom wordt er dan zo schimmig gedaan door fabrikanten? Waarom worden er voortdurend appels met peren vergeleken om aan te tonenen dat LED's zo goed zijn? (lumen - candella)

De belofte ligt er, en binnen afzienbare tijd zal de LED doorbreken, daar ben ik van overtuigd. Maar er is nog altijd een verschil tussen wat er in een laboratorium mogelijk is en wat ik kan kopen op de hoek van de straat. Ik schreef al eerder dat een LED marginaal beter is dan een gloeilamp maar om nou te spreken over significant betere renmdementen vind ik vooralsnog overdreven.

Overigens heb ik een halogeen lamp in mijn zaklantaren en batterijen die een constante spanning leveren. Nadeel is dat als ze leeg zijn het licht plotseling helemaal uit gaat.

En ik google niet, ik raadpleeg mijn data sheets, om me vervolgens blind te rekenen op steradialen, lumen, candellas en luxen...

Reply to
Teetje

"Patrick de Zeester" schreef in bericht news:465b4cb9$0$28967$ snipped-for-privacy@dreader24.news.xs4all.nl...

Stop een LED in je zaklantaarn en kijk eens of je net zover kan schijnen als met een gloeilampje. Zou een LED werkelijk zo goed zijn, dan waren alle autokoplampen al van LEDs voorzien.

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
www.modelbouw.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Precies!

Ik zag er vorige week een op een beurs die mogelijk geschikt zou zijn voor dat doel, mits voorzien van voldoende koeling. Maar op mijn vraag of ik een demo exemplaar mocht meenemen (het was tegen het einde van de beurs) kreeg ik een ontkennend antwoord. Als ze zelfs geen test exemplaar willen geven aan mij (of liever, aan het bedrijf waarvoor ik werk) zegt dat heel wat. We zijn niet bepaald een kleine klant....

Reply to
Teetje

"Teetje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Het blijft lachen, de *overheid* wil dat we spaarlampen gaan gebruiken en gaat de gloeilamp verbieden. Nu hebben wij hogedruk kwikdamplampen op het terrein en natuurlijk was er een *jurk* die vond dat wij ook mee moesten doen aan de zotheid van de regering. Alle HD-lampen uit de palen en spaarlampen er in.......gelukkig wou hij nog net geen ledverlichting :o) Nu is een HD-lamp 150 Watt, dus volgens de *jurk* waren twee spaarlampen van

13 Watt (13 Watt is gelijk aan 75 Watt bolletje volgens verpakking) genoeg. Nou......het was lachen 's nacht.......je zag geen steek voor ogen, zelfs de weg direkt onder de paal was niet te zien !!! Ja, de kop van de paal gaf licht, maar daar was dan ook alles mee gezegt. Ik denk dat we maar eens een paar parken en / of snelwegen in / om Den Haag van spaarlampen moeten gaan voorzien.
--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
www.modelbouw.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Hogedruk kwikdamplampen zijn GEEN gloeilampen.

Het gaat om de lichtopbrengst (rendement) per watt. Vervangen door lagedruk natrium is het beste voor energie besparing.

--
pim
Reply to
Pim Schaeffer

En hogedruk kwik komt daar niet zo heel ver achteraan als ik het goed heb, met als groot voordeel dat je nog iets van kleuren kan zien.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.