LED / foto diode schakeling

Hallo,

Zoals de meesten van jullie weten is een LED feitelijk ook een photo-diode. Nu zou ik graag een schakeling willen ontwerpen zodat een LED aan gaat zodra er licht op valt. Dit licht moet dan weer (geleidelijk) uitdoven totdat de LED weer in photo detector toestand is.

Heeft iemand een idee hoe dit te realiseren is? Liefst zo weinig mogelijk componenten en geen microcontroller toestanden.

alvast bedankt voor het meedenken,

groeten,

Paul

Reply to
Putzi
Loading thread data ...

Een LED langzaam laten doven met weinig componenten en geen "microcontroller toestanden" is al rottig zat.

Als je daar de benodigde micro-amperemeting bij telt, en het omgooien van de LED (van "normaal" gebruik naar een negative bias), dan denk ik dat

*of* "weinig componenten" *of* "geen microcontroller" onhaalbaar zal blijken :(

Maar goed. Don't ask me..

--
    Martijn van Buul - pino@dohd.org - http://www.stack.nl/~martijnb/
	 Geek code: G--  - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333
 The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new
discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny ...' Isaac Asimov
Reply to
Martijn van Buul

Die foto-gevoeligheid van een Led is maar minimaal. Maar als je het echt simpel wil houden: overschilder de Led met fluorescerende verf... :-)

Vriendelijke GNUtjes, Pros

Reply to
Pros Robaer

"Putzi" schreef in bericht news:d0c9md$5a$ snipped-for-privacy@news.tue.nl...

Hmm, als je met deze led tegelijk wil meten en branden als er licht op valt kan dat dus niet tegelijk maar wel om en om. Dus bijv in een freq van 1 khz wordt er gemeten of er licht op valt en de tweede heft van de klok wordt wel of niet spanning op de leg gegooid. Dus kom je aan een 555 timer voor de klok, een opamp voor het meten aan de led voor wel of geen licht die erop valt. Een comparator met daaracher een vertraging omdat tijdens branden van led niet gemeten kan worden. En een analoge switch 4066 voor hangen ofwel aan de meetcircuit ofwel aan een driver (weerstand met transistor) te schakelen met de genoemde klok van

1 khz. Dat zijn toch behoorlijk wat componentjes.

Als je nou twee leds gebruikt , een voor detectie en de andere voor indicatie dan heb je aan 1 transistor wel voldoende.

Jopie

Reply to
Jopie

"Jopie" schreef in bericht news:d0dbru$t2t$ snipped-for-privacy@news6.zwoll.ov.home.nl...

Maar als ik het goed begrijp, wil hij niet tegelijk meten en regelen. Hij wil meten, en als hij dan licht meet, dan moet de LED aan die dan geleidelijk moet uitdoven. Als hij dan weer uit is, dan moet hij weer gaan meten. Dus het lijkt mij dat zolang de LED ook maar iets brandt, meten niet nodig is. Kan het natuurlijk ook verkeerd begrepen hebben.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Dat is best een leuke puzzel. Is het een vraag voor een studie? Ik denk dat het kan met 3 opamps. Eentje om de detectiestroom te detecteren. Die opamp gaat naar een C. Daarop volgt een opamp in schmitt-trigger schakeling, waardoor de uitgang pas actief wordt als de C goed vol is (opladen C kan worden versneld met een diode).

Deze opampt voer je door aan een integrator die de LED-stroom langzaam laat opkomen. Als de LED-stroom opkomt moet de stroomdetector de waarde 'geen licht' geven, wat vanzelf gebeurdt omdat de stroomrichting omgekeerd is.

Na een tijdje (stroom maximaal hopelijk) heeft de schitt-trigger er genoeg van en gaat je LEDje weer uit.

Laten we gokken: 3 opamps, 9 weerstanden, 2 condensatoren, en 1 diode?

Misschien nog wat extra diodes nodig om de integrator 'binnen de perken' te houden.

Thomas

Reply to
Zak

Bedankt voor de antwoorden allemaal. Ik was al in de veronderstelling dat het redelijk wat componenten zou vergen, maar je kan altijd proberen of iemand een beter idee heeft.

gr, Paul

Reply to
Putzi

Je had het goed begrepen, Rene, als de led brandt hoeft er niets gemeten te worden. Een soort van one-shot schakeling, getriggerd door de photo-diode.

Paul

Reply to
Putzi

Weet je: als je wil kan het vast heel eenvooudig. Herinner je je die sleutelhangers die terugfloten als je naar ze floot? Daar zat een CD4001 in, een 6-voudige CMOS inverter, als ik met goed herinner. De batterij ging lang mee,en weinig actieve componenten.

Wie weet kan jouw wens ook zo eenvoudig. Misschien is twee transistoren ook wel genoeg.

1 condensator heb je wel nodig (voor het langzaam aan- en uitschakelen).

Het hangt er ook nog eens vanaf hoe lang je met een batterijtje moet doen, en wat de voedingsspanning moet zijn.

Het sensorgedeelte is niet zo moeilijk: de stroom keert opm als de LED brandt, dus wordt er dan 'donker' gedetecteerd zodat de uitschakelcyclus vanzelf begint.

Nog een randvoorwaarde die je moet invullen: stel dat er licht aanwezig blijft. Moet de LED dan aan... uit....aan....uit gaan, of moet de LED pas weer aan gaan als het eerst donker geweest is?

Thomas

Reply to
Zak

Geen batterij, voedingsspanning vrij naar keuze. En aan/uit aan/uit is wat mij betreft in orde.

groet

Paul

Reply to
Putzi

Dat maakt het dus makkelijker. Het moeilijkste lijkt mij het detecteren van de lichtval op de LED. Verder is het slim knutselen... leuke wedstrijd, wie het met het minste aantal onderdelen af kan.

Thomas

Reply to
Zak

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.