Laptop-netvoeding: Hoge onbelaste uitgangsspanning?

Hallo,

In mijn bezit heb ik een defecte laptop van Acer.

Voor ik ga kijken wat ermee aan de hand kan zijn, wilde ik vragen of het normaal is dat ik met een standaard multimeter 42,5 V op de onbelaste uitgang van de netvoeding meet.

LiteOn type PA-1750-02. Output volgens typeplaatje 19V, 3,95A.

Groet,

DJ

Reply to
Dirk-Jan
Loading thread data ...

Als dit zo zou zijn en je meter is perfect ( en je meet met een goede massa ) vrees ik ervoor dat je er beter niet meer aan begint . Een geschakelde voeding voor een laptop heeft steeds dezelfde spanning , belast of niet belast maakt geen verschil . Er zal heel wat meer stuk zijn in de laptop .............. .

"Dirk-Jan" schreef in bericht news:dn0376$dfg$ snipped-for-privacy@netlx020.civ.utwente.nl...

Reply to
js

Even aansluiten en meten of hij inzakt kon geen kwaad, aangezien hij toch al meerdere malen was aangesloten op de defecte laptop.

En ziedaar: spanning zakt keurig in! Onbelaste schakelende voedingen kunnen blijkbaar nare dingen doen die mijn aldi-multimetertje niet begrijpt.

Het probleem bleek trouwens te zitten in een slechte verbinding tussen de beeldschermkabel en de inverter van de backlight en is inmiddels opgelost.

Ook de schaklaar die merkt of het beeldscherm open of dicht is zat vast in ingedrukte toestand. Dit verklaart het niet opstarten.

Groeten en bedankt,

DJ

"js" schreef in bericht news:1AMkf.77252$ snipped-for-privacy@blueberry.telenet-ops.be...

Reply to
Dirk-Jan

Ook een Aldi laptop? ;) Het is niet zo raar dat een switching PSU onbelast een hogere spanning afgeeft. Niet netjes, is ook best te voorkomen, maar ja, dat kost geld.

Overigens zijn die Aldi multimetertjes niet eens ze vreselijk slecht voor huis, tuin en keuken gebruik. Alleen 10A meten met die fragiele meetsnoertjes is mi. vragen om ellende.

Reply to
Marco

Onbelast meten met een hoogohmig instrument is de goden verzoeken, sommige meters geven wel heel wouse waarden aan bij rare metingen.... En een meting aan een onbelaste schakelende voeding is een heel rare meting;-))

"Dirk-Jan" schreef in bericht news:dn0376$dfg$ snipped-for-privacy@netlx020.civ.utwente.nl... : Hallo, : : In mijn bezit heb ik een defecte laptop van Acer. : : Voor ik ga kijken wat ermee aan de hand kan zijn, wilde ik vragen of het : normaal : is dat ik met een standaard multimeter 42,5 V op de onbelaste uitgang van de : netvoeding : meet. : : LiteOn type PA-1750-02. Output volgens typeplaatje 19V, 3,95A. : : Groet, : : DJ : :

Reply to
peet

Tot voorkort zou ik gezegd hebben: dat was vroeger zo, moderne voedingen doen dat niet. Kennelijk is er echter budgetzooi die zich niet weet te gedragen...

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Ik weet niet waar je het over hebt, ik schrijf duidelijk dat het meetinstrument bij dit soort metingen vaak de mist in gaat. En jij maakt er een wrakke voeding van...

Nou, ja. Lezen blijft een kunst zullen we maar volhouden;-)

schreef in bericht news:43942a33$0$11061$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl... : peet wrote: : > Onbelast meten met een hoogohmig instrument is de : > goden verzoeken, sommige meters geven wel heel : > wouse waarden aan bij rare metingen.... : > En een meting aan een onbelaste schakelende voeding : > is een heel rare meting;-)) : : Tot voorkort zou ik gezegd hebben: dat was vroeger zo, moderne voedingen : doen dat niet. Kennelijk is er echter budgetzooi die zich niet weet te : gedragen... : : - : Met vriendelijke groet, : : Maarten Bakker.

Reply to
peet

De acer die nu voor me staat heeft een liteon PA-1650-02 voeding. output volgens type plaatje 19V, 3.42A Ik meet 19,6 V met een digitale finest multimeter. Met een analoog gamma/praxis ding 19V.

Ik vind overigens dat deze acer een slecht toetsenbord heeft.

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

Ook daar kan ik me alleen maar wat bij voorstellen als de uitgang van de voeding slecht gefilterd is... Of is er een betere verklaring?

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Elektrische en magnetische velden hebben vreemde uitwerkingen op sommige meetinstrumenten. Ik heb wel tot 100 volt "gemeten" op afgekoppelde leidingen;-)) En dat gebeurde met een Metrawatt Goertz Unigor, niet een van de misselijkste metertjes, je zal je er maar door in de luren laten leggen. Altijd belast meten of laagohmig afsluiten...

schreef in bericht news:439488ed$0$11074$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl... : peet wrote: : > Ik weet niet waar je het over hebt, ik schrijf duidelijk : > dat het meetinstrument bij dit soort metingen vaak de : > mist in gaat. En jij maakt er een wrakke voeding van... : > Nou, ja. Lezen blijft een kunst zullen we maar volhouden;-) : : Ook daar kan ik me alleen maar wat bij voorstellen als de uitgang van de : voeding slecht gefilterd is... Of is er een betere verklaring? : : > schreef in bericht : > : peet wrote: : > : > Onbelast meten met een hoogohmig instrument is de : > : > goden verzoeken, sommige meters geven wel heel : > : > wouse waarden aan bij rare metingen.... : > : > En een meting aan een onbelaste schakelende voeding : > : > is een heel rare meting;-)) : > : : > : Tot voorkort zou ik gezegd hebben: dat was vroeger zo, moderne voedingen : > : doen dat niet. Kennelijk is er echter budgetzooi die zich niet weet te : > : gedragen... : > : : : - : Met vriendelijke groet, : : Maarten Bakker.

Reply to
peet

Euh, ja, maar dan is er dus gewoon dusdanig veel EM in de lucht dat die zoveel spanning opwekt in die kabels. Dat is geen slechte meting, dat is gewoon een natuurkundig fenomeen. En ja, als je met een laagohmig instrument meet is het er niet, maar dat heeft meer te maken met het vermogen.

Als je een voeding onbelast meet zijn die kabels niet in het luchtledige opgehangen maar zijn ze aan de voedingkant afgesloten door de voeding. Je meet dan dus ook echt daadwerkelijk het gedrag van de voeding en niet dat van de kabels.

Veel schakelende voedingen, en dat is al heel erg lang zo, hebben een zekere minimale belasting nodig voordat het schakelchippie/schakeling goed z'n werk doet. PC voedingen (van die grote computers, niet laptops ;P) waren daar ook altijd berucht om.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Er zijn meetinstumenten die daar niet op reageren, zo zijn er ook grote verschillen in draaispoelmetertjes. Wie kent ze nog , die meters welke door een beweging met de duim over het glas in elke stand kon krijgen terwijl ze actief aanwezen;-)) Vaak kan je een meting alleen maar als een "indicatie van" zien. HEt onderscheiden wanneer dit wel en wanneer dit niet van toepassing is... Dat is een ongelooflijk groot grijsgebied.

"Jasper Janssen" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com... : On Mon, 5 Dec 2005 20:47:19 +0100, "peet" : wrote: : : >Elektrische en magnetische velden hebben vreemde uitwerkingen : >op sommige meetinstrumenten. Ik heb wel tot 100 volt "gemeten" : >op afgekoppelde leidingen;-)) : : Euh, ja, maar dan is er dus gewoon dusdanig veel EM in de lucht dat die : zoveel spanning opwekt in die kabels. Dat is geen slechte meting, dat is : gewoon een natuurkundig fenomeen. En ja, als je met een laagohmig : instrument meet is het er niet, maar dat heeft meer te maken met het : vermogen. : : Als je een voeding onbelast meet zijn die kabels niet in het luchtledige : opgehangen maar zijn ze aan de voedingkant afgesloten door de voeding. Je : meet dan dus ook echt daadwerkelijk het gedrag van de voeding en niet dat : van de kabels. : : Veel schakelende voedingen, en dat is al heel erg lang zo, hebben een : zekere minimale belasting nodig voordat het schakelchippie/schakeling goed : z'n werk doet. PC voedingen (van die grote computers, niet laptops ;P) : waren daar ook altijd berucht om. : : Jasper

Reply to
peet

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.