geluids-schakelaar

Voor een kerk ben ik op zoek naar een geluids-schakelaar, die als volgt dient te werken: Er is een spreker met een microfoon; er is een orgel met gemeente-zang en natuurlijk een zaalmicrofoon. Nu is het de bedoeling dat als het orgel gaat spelen, dat dan de microfoon van de spreker wordt onderbroken (kortgesloten), zodat deze niets meer opvangt van het orgel en de gemeentezang. Als het orgel stopt met spelen, dan moet de spreker weer met zijn microfoon verder kunnen. Wie weet nu waar ik een dergelijk apparaat kan verkrijgen? Met vr.gr.

Reply to
J.v.Gelderen
Loading thread data ...

Meest simpele: schakelaartje bij orgel, draadje vandaar naar microfoon of microfoonaansluiting van de versterker, relais daarbij dat de aansluiting kortsluit, spanningsbron, en met het overhalen van de schakelaar wordt het doel bereikt. Dat dient dan uiteraard de organist te doen. Wellicht bestaat er ook een draadloos aanstuurbare schakelaar om dit te realiseren.

Te automatiseren - ik neem aan dat je dan bedoelt door het geluid van het orgel - valt dit m.i. niet, want het dynamisch bereik van een orgel is gigantisch, en je wilt niet dat bij een korte pauze of een zachte passage in het orgelspel de microfoon weer open gaat (ook vanwege de tikken/klikken die dat kan geven).

-p

Reply to
Piet Beertema

"J.v.Gelderen" schreef in bericht news:46a3787d$0$219$ snipped-for-privacy@news.kabelfoon.nl...

Kijk maar eens bij:

formatting link
en zoek art nr 193135. Dit module is zonder meer aan te passen aan je doel. Fred

>
Reply to
Fred R

"J.v.Gelderen" schreef in bericht news:46a3787d$0$219$ snipped-for-privacy@news.kabelfoon.nl...

Zoek eens op VOX switch (voice activated switch) voorbeeld:

formatting link
?sc=8&category=2&it=A&id=361

vr. gr. Wim

Reply to
W. Leijenhorst

Ik ben misschien een beetje laat met op deze vraag te reageren, maar ben op vakantie geweest.Cantorsound in Eindhoven heeft hiervoor een module , de zgn. "Pharrer-killer ", deze sluit je aan in serie met het binnenkomende microfoonsignaal , kastje leg je bij het orgel (heeft een ingebouwd microfoontje , gevoeligheid is in te stellen met een potmeter. Hebben ik zelf ook bij ons in de kerk geïnstalleerd , enige nadeel is dat als de predikant direct gaat praten als het orgel stopt met spelen , zijn eerste woorden nog niet doorkomen omdat er enige vertraging in het kastje ingebouwd is.

formatting link
"J.v.Gelderen" schreef in bericht news:46a3787d$0$219$ snipped-for-privacy@news.kabelfoon.nl...

Reply to
Visem

On 22 jul, 17:32, "J.v.Gelderen" wrote:

Hallo Mijnheer van Gelderen,

De z,g, pfarrerkiller van Cantor is een electronisch werkend relais met aan de uitgang een kortsluitcontact om een phantomgevoede microfoon op ount 2+3 kort te stuiiten. Als het orgel stopt te spelen moet ogenblikelijk de betreffende microfoon kortgesloten wordne.(uit) Maar pas op. De gevoeligheid van de electretmicrofoon is instelbaar. met een pot meter. Rechts op de printplaat. Je kunt de gevoeligheid van de microfoon instellen. Dus: als het orgel ophoud met spelen kun je instellen dat ook met wegzakkend geluid van de orgelpijpen de microfoon weer "open gaat". Deze mogelijkheid tot uitschakelen van de dominemicrofoon is een veel betere mogelijkheid als sommige kerkversterkers die alle microfoons bij samenzang rucksichtloos uitschakelen d.m.v. een schakelmicrofoon. (Aurech- Hacousto-Schaap- Lagarde en Wesotronic Kerkversterkers) Vraag: wat blijft er over van de geluidskwaliteit via de kerkradio als alle microfoons worden uitgeschakeld en alleen een sfeermicrofoontje van bedenkelijke kwaliteit voor "radiogeluid" moet zorgen via de kerkradio??? Bij een Cantor kerkgeluidsinstallatie staan altijd alle microfoons open. Daar zijn ze toch voor gemaakt??? Anmdere leveranciers met de LOK adviezen in de hand zeggen alle microfoons uit...!! Beste lezer.. men doet dat om slechts een reden... TERUGKOPPELENDE microfoons...Cantor kan zich door haar met haar kwaliteitversterkers alle microfoonkanalen blijvend open zetten zonder mogelijke terugkoppeling, waar de microfoon opgesteld staat maakt niet uit! Bovenvermelde kerken niet... eenvoudig omdat deze niet beschikken over ingebouwde geavanceerde feed-back suppressors en compressor-limiters. Daarom kan elke versterker in een kerk die dienst doet als "kerkversterker" vervangen worden door een CANTOR MAMP8200-C kerkversterker voor een fractie van de prijs die een goede "normale" PA mengversterker kost van wel gerespecteerd fabrikaat ook. CANTOR versterkers zijn KERKVERSTERKERS die in duizende kerkken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Polen wekelijks hun zeer goed verstaanbaar geluid produceren.. Cantor is geregistreerd handelsmerk in Europa.

sIKN heeft Dialoog niet voor niets uitgekozen als zijnde de beste leverancier van kerkgeluidsinstallaties ook als het gaat over geluidskwaliteit via internet. Bovendien is de pfarrerkiller een professioneel apparaat ontworpen door CANTOR en geproduceerd door PHOENIX Pro ASudio Gmbh. De fabriek waar duizenden PHILIPS SQ-45 versterkers gemaakt zijn. Deze SQ versterkers gaan nog steeds door het leven als formidabele Werkpaarden als het om levensduur en kwaliteit gaat...

Zo beste mensen... een kijkje achter de schermen in het oerwoud van leveranciers die pretenderen kwaliteitsgeluid in en buiten de kerk te garanderen. Luister maar naar diverse kerkradio uitzendingen via internet op zondagmorgen. Je haat zo de doe het zelf geluidsinstallaties er uit.

Met vriendelijke groet,

Henk Dul, directeur DIALOOG CHURCH SOUND

Reply to
info

Ge moogt helemaal geen pastoors killen !

Dit ruikt naar reclame ! Dat mag hier eigenlijk ook niet.

En ik maar denken dat cantor gewoon latijn is voor (kerk-)zanger.

Volgens mij heb ik die ooit een gerepareerd, in Sittard, en daar is later toch een heel ander merk voor teruggekomen. Elko kortgesloten.

Als voormalig producent van een doe-het-zelf microfoonvoorversterker voor de kerk voel ik mij in mijn waarde aangetast. Dit is toevallig wel een nieuwsgroep voor elektronika hobbyisten. Dan gaat het niet aan om ons (ex-) doe-het-zelvers af te zeiken...

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

On 25 aug, 20:51, Jeroen S wrote:

Beste Jeroen,

Mensen "" =E4fzeiken" komt niet in mijn woordenboel voor. Wel het woord "bescherming" Deze bescherming dragen wij dagelijks uit als wij geconfronteerd worden in kerken met allerlei knutselarijtjes die een kerkgeluidsinstallatie instabiel maakt. Er wordt dan met de wijsvinger gewezen naar de fabrikant die het niet goed gedaan heeft. Duizenden kerken maken gebruik van goedwillende hobbyisten om kosten te besparen. Op zich zelf niets mis mee. Maar als een hobbyist een inbouw XLR vloerdoos monteert zonder zich te realiseren dat "dames" graag met water spelen op een tegelvloer en een inbouw chassideel groen uitslaat van narigheid en men via de luidsprekers naar radio Moskou kan luisteren, is er iets grondig mis. Dan moet als extra duceurtje voor deze kerk de specialist opdraven die dan moet constateren dat de zaak niet waterdicht is en de goedbedoeldende "specialist hobbyist" ook nog een "echte" microfoonkabel vervangen heeft voor een pvc signaalkabel met een "open" afscherming, dan ben ik van mening dat er eindelijk eens iets gedaan moert worden aan de wildgroei van kerkgeluidsinstallaties die met collectegeld en extra giften van ouderen aangeschaft moeten worden. Het zou een goede zaak zijn als er speciaal voor kerken een pakket van eisen samengesteld wordt waarin aanschaf van juiste apparatuur, onderhoud en service geregeld is. Dan is het niet meer nodig dat het geluid in de kerk verdrinkt in bouwkundige galm naar dat de Boodschap luid en vooral duidelijk overkomt. Wij hebben daar alvast een voorschot op genomen: U kunt dat lezen op

formatting link
hoofdstuk referenties.

Beste Jeroen, Het bovenstaande komt rechtstreeks uit mijn hart. Ik weet als geen ander wat het voor een kerk betekent als de kerk in de hens gaat. Een compleet dorp of staddeel staat dan op zijn kop. En dan moet er opnieuw gespaard worden door jong en oud. Wij schenken dan zo'n parochie of kerkgemeenschap een compleet geluidssysteem in overleg met de verzekering van die kerk. (uiteraard 1x per jaar anders moet ons bedrijf gaan collecteren) Het is dus onze betrokkenheid bij kerkelijk Nederland en onze grote zorg om alle touwjtes aan elkaar te knopen. Daarom vinden wij dat alle vrijwilligers een lintje verdienen die helpen de kerk te laten voortbestaan. Zonder deze mensen kunnen we de kerkdeur sluiten.

Groet,

Henk Dul DCS

Reply to
info

Precies. En de rest van het verhaal was ook reclame voor de eigen toko. Bovendien werd er gesuggereerd dat u een bepaalde status had, toegekend door de stichting IKN. Welnu, als reeds jarenlang betrokkene bij het kerkomroep-gebeuren moet ik helaas constateren dat dit een wel erg shameless plug is. Natuurlijk, goede geluidsinstallaties kunnen eenvoudig worden aangesloten op de apparatuur van de SIKN, maar dat geldt tevens voor apparatuur die door uw concurrenten geleverd wordt. Bovendien hoort zo'n vermelding thuis bij de LOK; niet bij de SIKN. De expertise op dit gebied valt immers buiten die van de SIKN, aangezien die door (o.a.) de LOK is opgericht specifiek voor kerkomroep. Het enige wat daarbij interessant is, is een net line-out signaal.

Voortbordurend op wat ik al zei, komt dit op mij over als het beschermen van de eigen markt.

Natuurlijk tref ook ik zo nu en dan 'domme' oplossingen aan. Goed bedoeld natuurlijk, maar minder handig. En met wat uitleg is er dan al gauw duidelijkheid. Want vergeet niet: de vrijwilliger die dit gedaan heeft, zal de uitleg doorgaans meteen begrijpen. En dan is de oplossing ook niet meteen een geheel nieuwe installatie aanleggen. Uw voorbeeld van radio moskou laat zich met een goede microfoonkabel en een juiste aansluitmethode snel verhelpen.

Geld is bij kerken altijd een probleem. Een goed overgebrachte Boodschap is belangrijk en mag best wat kosten, maar het gaat ten koste van andere projecten die het geld goed kunnen gebruiken. Maar om nou te spreken van een wildgroei...

Soms zie je bij aanbiedingen voor nieuwe geluidsinstallaties bedragen van 5 cijfers. Zelfs bij oplossingen waarbij het zware werk door vrijwilligers uit de gemeente zelf gedaan wordt, op aanwijzingen van de leverancier. DAT gaat mij aan het hart. Apparatuur die bij elkaar amper 1000 euro kost, wordt met grove winst aan kerken aangeboden. En kerkenraden zonder verstand van techniek worden met professioneel klinkende praatjes verleid om dat geld uit te geven. Dan verbaast het mij dus ook niet dat er in een hoop kerken voor een praktischere oplossing wordt gekozen. Dan maar geen automatische regeling, een professioneel mengtafeltje met een paar ingangen is ook prima. Kap eroverheen zodat niemand aan de knoppen zit waar je af moet blijven, en klaar is kees. Ik heb diverse van zulke installaties gehoord. Je herkent ze in ieder geval niet snel, en je stoort je er ook niet aan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aureg dozen waar je binnen 5 minuten ook nog eens aan gehoord hebt wie de afregeling gedaan heeft. Let wel: ook die Aureg dozen worden voor woekerprijzen 'professioneel' verkocht... terwijl ze voor hooguit een paar honderd euro aan onderdelen bevatten die iedere hobbyist nog wel in elkaar kan solderen. En dan kan het vaak nog beter, want van audio-opamps hadden ze kennelijk nog niet gehoord, met een hoop ruis als gevolg.

Ik zie hier eigenlijk twee dingen die onderbelicht zijn.

1) Bouwkundige galm is in de eerste plaats vaak het gevolg van architectonische blunders. Vervolgens moet je met lapmiddelen aan de slag om het acceptabel te krijgen. Soms zo erg als foeilelijke schuimrubber tegels tegen een mooie vlakke wand, maar vrijwel altijd met slijptollen en boorhamers om je kabels weg te werken. Met andere woorden: dat pakket van eisen hoort thuis bij de eerste fase van de bouw van kerkgebouwen. 2) Onderhoud en service is mooi, maar in principe moet een kerk niet gebonden zijn aan 1 leverancier. En vergeet ook niet dat het ALTIJD op zondag stuk gaat. Een installatie waar je in geval van nood nog wat aan kunt versleutelen (andere versterker, met minder microfoons, enz. maar wel geluid) is dan nuttiger dan een onderhoudscontract.

En wat ik mis: kerken zijn vaak broeinesten van politieke discussies. Daar helpt geen lijst aan. Hooguit een zwarte lijst, opgesteld door een onpartijdige instantie. De LOK bijvoorbeeld. Niet dat ik het altijd met ze eens ben (het 1-mic-tegelijk principe bijvoorbeeld), maar ze hebben expertise in huis die ik bij sommige professionele aanbieders node mis. (N.B. Dit is geen persoonlijk verwijt, aangezien mijn ervaring met DCS te beperkt is om daarover een oordeel te vormen)

Ben blij dat ik dit dan tenslotte ook nog tegenkom ;-)

Groet van =E9=E9n zo'n vrijwilliger, Willy

Reply to
wwwilly62

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.