G110 storingen

Hoi,

Ik heb een tv gekregen (philips G110 chassis, model = 25GR9760/30B). De klacht was "hij valt soms uit".

Ik heb 'm zelf eerst schoongemaakt, visuele inspectie gedaan, beetje doorgesoldeerd en kabeltjes aangedrukt. Hierna ca. 3 kwartier gebruikt. Het beeld is prima, maar na verloop van tijd treedt er een storing op, vergelijkbaar met de storing die je soms ziet als de koelkast aanspringt

- horizontale streepjes her en der over het beeld, meestal wit, maar ook wel in andere kleuren zoals groen, paars, etc. Ik gebruikte als ingang een RGB-bron via scart, dus geen tuner storing. Tevens zakte na die 3 kwartier af en toe de hoogspanning in (denk ik; beeld flitst even terwijl je de voeding hoort herstarten).

Hebben jullie tips waar ik moet beginnen met het zoeken v/d oorzaak v/h probleem? Gezien de leeftijd van het model hoop ik dat dit een veelvoorkomend probleem is.

Zit er overigens ook een service mode op dit toestel om het beeld (hsize/pos etc) in te kunnen stellen? Ik heb niet de originele afst.bed., maar eentje van een 2B, die grotendeels wel overeen lijkt te komen qua functionaliteit.

Bram

Reply to
Bram
Loading thread data ...

Waarschijnlijk slechte solderingen.

Een vonkende slechte soldering?

Een slechte soldering die het begeeft? Of heel misschien een condensatortje in het hoogspanningsdeel, meestal het blauwe knoopje of de 2kV foliecondensator. Vooral dat blauwe knoopje gaat vaak ook eerst roken voordat het afgelopen is.

Ja. Voeding en hoogspanningsdeel nasolderen.

Geen servicemode op een G110. Wel een zooi potmetertjes. Let hierbij op de H-Shift potmeter vlak achter de lijntrafo en de bijbehorende SMD onderdelen, die zijn vaak opgeblazen, ook door slechte solderingen. Meestal staat het beeld goed genoeg in het midden om dat circuit weg te laten, vervangen is alleen leuk als je SMD ervaring hebt of wilt opdoen.

Een andere veel voorkomende als niet de voeding maar alleen het beeld zo nu en dan wegvalt (zal het bij jou dus niet zijn, maar krijg je misschien nog wel): SAA5231 op de teletextmodule defect.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Op zich vreemd dan, ik heb, met het toestel nog open en het licht uit, met een schroevendraaier tegen de printplaat getikt om te kijken of er iets gebeurde. Er traden toen geen rare dingen op, en er was ook niets te zien. Pas nadat ik het toestel weer dicht had geschroefd omdat er nog niets vreemds opgetreden was, en het toestel weer aanzette, traden de problemen op.

Die zal ik inderdaad eens preventief vervangen.

Een vraagje hierover: treden problemen met slechte soldeerlassen niet juist op als het toestel nog koud is (krimpen) ipv warm? Een toestel wat pas slecht gaat functioneren als het warm is associeer ik meestal met componenten die van waarde veranderen als ze warm worden (weerstanden etc).

Bedankt voor je reactie.

Bram

Reply to
Bram

Aanvullend op Maarten,

Slechte kontakten kunnen op diverse manieren ontstaan en storing veroorzaken.

Door uitzetting als gevolg van warmte kunnen door verschillende uitzettingscoefficienten verbindingen bij warm worden los laten. Ook kan iets los komen door de print onder druk te zetten, b.v. tijdens vervoer, de- en montage. Ook kan iets wat al los zit door warmte weer vast komen.

Natuurlijk is dat alles tijdelijk, dus direkt bij het aanzetten of b.v. na verloop van tijd.

Zorg dat je de lijntrafo zeker goed doorsoldeert!

Groeten PP

"Bram" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@dont.mailme.invalid...

--
Outgoing mail is certified Virus Free. By avg anti virus system
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.788 / Virus Database: 533 - Release Date: 01-11-2004
Reply to
eddumweer

Slechte solderingen kunnen zowel koud als warm optreden afhankelijk van waar de uitzetting plaatsvindt; een pootje dat bij opwarmen langer wordt zal vaak dan pas het contact verbreken. Vaak zijn ze wel trillings- of buigafhankelijk, maar ook niet altijd.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit had ik dus al gedeeltelijk gedaan zonder resultaat; hoe zorgvuldig (en wat precies) soldeer je normaalgesproken na? Ik had alle zware onderdelen, en onderdelen die heet worden doorgesoldeerd (lijntrafo, zo'n beetje alles in de buurt daarvan, trafo's, elco's enzo).

Blijkt dus wel het probleem te zijn; met txt printje na +/- 15 minuten de storingen in beeld. Misschien heb ik het af en toe wegvallen van het beeld verward met een herstartende voeding. Is de print nog te redden of moet ik een nieuwe zoeken?

Bram

--
He who laughs last, thinks slowest.
Reply to
Bram

Ik vond een thread met precies het zelfde probleem, waar een los SMD component het probleem was. Deze allemaal nagesoldeerd op het txt printje, en nu blijft alles *met* txt goed werken. Weer een tv (met nog goede buis) voorlopig gered van de afvalhoop :)

Bram

--
He who laughs last, thinks slowest.
Reply to
Bram

Zoals ik hierboven al zeg. Het is meestal te fixen met genoemd IC, en anders wat slechte contacten, kan ook aan SMD onderdelen zijn, maar begin maar met het IC.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.