electrische deur ontgrendelaar

Hallo,

Bij onze voordeur zit een ontgrendelaar met een knopje op de 1e (zodat je niet heel de tijd de trap af moet). Het is op zich een gangbaar systeem op de deur, hoewel tegenwoordig natuurlijk veel met openers in de deurpost gewerkt wordt. Neway: er loopt nog wel stroom en je hoort een klik, maar het stangetje beweegt niet. In de opener zitten 2 spoeltjes en een stukje donker metaal dat op de spoeltjes kan worden gedrukt, hetgeen ook gebeurt als je op het knopje boven drukt en er stroom door de spoeltjes loopt, naar ik mag aannemen. Op dat moment kan de hefboom vrij bewegen; dit gebeurt echter niet automatisch. Maar ook het stangetje met een veer eromheen en een terugslag veer, die bovenin het kastje loopt en voor de uiteindelijke openings beweging zorgt, beweegt niet echt.

Wat opvallend is, is dat er buiten het kastje een ketting loopt van de muur in de hal naar het uiteinde van het horizontale stangetje; deze ketting zit vast aan het dode eind van het stangetje (het andere eind is uiteraard de haak die om het openhaakje van het slot zelfzit). Naar ik mij kan herinneren moet deze ketting gespannen staan, wil de ontgrendelaar zijn werk doen...... (misschien heeft het hiermee te maken?: er zit een voorziening in de opener, dat deze open blijft en pas na het openen van de deur tot een bepaalde hoek, deze pas terug springt. Anders zou het slot niet open blijven als de stroom weer van de ontgrendelaar af is).

Hoe werkt zo'n apparaatje nou precies? Helaas kon ik op internet met meerdere verschillende zoektermen niets vinden; ook geen verduidelijkende afbeeldingen.

bedankt, Henk Jol

Reply to
Henk Jol
Loading thread data ...

"Henk Jol" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Guan Navaro

Hallo Henk,

Ik geef zo uit het hoofd antwoord, want het is denk ik 20 jaar geleden dat ik zo'n ding open gemaakt heb.

Het magneetspoeltje dient alleen voor het ontgrendelen van de gespannen veer.

Door het handmatig openen van de deur wordt de ketting naar de scharnierzijde van de deur ontspannen en bij het sluiten spant deze ketting de veer die de openingsenergie leveren. Het magneetspoeltje ontgrendelt alleen de gespannen veer die dan het slot opentrekt.

De ketting naar de wand moet dusdanig ingesteld staan dat, bij het magnetisch ontgrendelen, niet alleen het slot wordt opengetroken, maar ook de deur op een kier gezet wordt. Waardoor bij het loslaten van de drukknop het slot niet meer in de schoot terug kan vallen. Het hernieuwd opspannen kan pas weer plaats vinden, als de deur weer een bepaalde hoek open geweest is.

Dit soort sloten is volgens mij al jaren niet meer nieuw te verkrijgen. Want

35 jaar geleden heb ik er een gekocht en heb daar ongeveer stad en land voor afgelopen, omdat het type dat in de deurpost gemonteerd werd voor mij niet plaatsbaar was.

Het is dus erg waarschijnlijk dat alle mechanische delen toe zijn aan een beetje smering, in de vorm van een druppeltje olie of een spuitje WD 40.

Als er verder nog vragen zijn dan hoor ik het wel

groetjes Bert Nieboer

"Henk Jol" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Bert Nieboer

De veer wordt gespannen als je de deur dichtdoet, en trekt het slot vrij, en de deur open, als hij vrijgegeven wordt. De electriek geeft een pal vrij die de veer vergrendelt, met een hefboom ertussen.

Zo uit de verte niet te zien wat er mis is: de veerspanning kan te hoog of te laag zijn, de schuif kan verbogen zijn als er iemand die het niet snapte te hard aan de ketting getrokken heeft, alles kan vastgekleefd zijn, of mogelijk zit er overgangsweerstand in het electrische circuit. Doet hij het bv wel als je de pal en dus veer met de hand ontgrendelt?

Anders eerst maar eens demonteren, schoonmaken, en op gangbaar zijn controleren.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Guan, Jan en Bert bedankt voor de reacties.

Heldere uitleg Bert en Jan, leuk systeem! ik snap nu hoe het werkt, briljant systeem toch weer.... De ketting moet ws meer op spanning dan en er gaat sowieso wat olie in.

Henk Jol

Reply to
Henk Jol

Maar ook niet te veel. Als je teveel spanning op de veer zet dan veroorzaakt dat zoveel statische wrijving dat hij het ook niet meer doet.

Blijft een beetje experimenteren,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.