Valg af kondensator til integrator

Hej,

Jeg har opbygget en integrator efter alle kunstens regler, og med et printudlæg, der skulle minimere overfladestrømmen på printet. Jeg har stadig en mistanke til at min kondensator er "skurken". Jeg kan måle en svag stigning i spændingen over den, lige efter at jeg har resat spændingen. Det er ikke meget, men det generer min præcision.

Resetkredsløbet indeholder en analog switch med en on-modstand på ca 20 Ohm. Jeg resetter kondensatoren (10nF) fra ca 100mV i 2us, svarende til 10 gange tidskonstanten. Når jeg slipper reset switchen stiger spændingen over kondensatoren til ca 0.1uV de næste 10us, hvorefter den ligger konstant. Da jeg kun integrerer i 100us er det et reelt problem.

Er det dielektrisk absorbtion i kondensatoren ? Jeg bruger en PPS kondensator. Er der nogen, der har kendskab til bedre kondensatorer til formålet? Jeg har også overvejet om det kan være ladning, der overkobles fra switchens gate (charge injection) Og: Ja, jeg har læst Bob Pease's artikel om "capacitor soaking..."

formatting link

Bo //

Reply to
Bo Bjerre
Loading thread data ...

Hej Bo,

Det er højst sandsynligt dielektrisk absorbtion der er skurken. Det er også et reelt problem i sample & Hold kredsløb. Min kilde stammer fra databladet til S&H chippen CA eller LM398 - eller hvad den nu hedder.

/Lars

Bo Bjerre skrev i artiklen ... ... klip....

Ohm.

gange

Da

....klip....

Reply to
Lars Peter Larsen

også

-har du forslag til andre typer af kondensator, der gør det bedre, eller til kredsløb, der kan kompensere for det ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

wrote in

skurken. Det

bedre,

Prøv evt. forsøgsvis med en gammel drejekondensator til AM, af de store uden isolering, altså med luft mellem pladerne. De er på 2 gange 500pF fuldt inddrejet. Den burde give den mindst mulige absorbsion overhovedet (måske bortset fra den samme i vacuum ;-).

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Det er nok desværre ikke realistisk at prøve, for i opstillingen er ingen af kondensatorens ben lagt til stel. Derfor vil en fysisk stor kondensator opsamle megen støj, og så kan jeg jo ikke måle effekten af det. Desuden er

1nF ikke nok. Jeg har sat eftersøgning igang efter teflon kondensatorer. Nogen der har en god leverandør af 10nF? det behøver ikke være en højspændingskondensator, da jeg kun har 12V forsyning.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

opstillingen er

stor

effekten

Hm, det kan jeg godt se. Skærm uden om! ;-)

det

12V

Jeg har bemærket at de gamle "styroflex" kondensatorer er rigtig gode på det punkt. Det er de dér gennemsigtige/sølvfarvede rullede, med tynde ben. Men det kan godt være de svarer i kvalitet til dem du nævnte. Philips de blå dér (kan ikke huske navnet, blå 'pølse' med et ben i hver ende) er også gode. Men teflon slår nok dem begge, men er vist lidt svære at få fat i.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej Ulrik

Micropoco

Mvh Max

Reply to
Max

Styroflex var det eneste saliggørende til fine ting i 1960 og 1970'erne. En10nF må vel være 15mm i diameter og godt 20mm lang. svjh kan de IKKE tåle høje temperaturer, og det kan blive et problem. Noget helt ander er: hvem producerer dem nu om dage ?

Teflon kondensatorer er heller ikke lette at finde, og prisen giver mig ubehag. Jeg har fået tilsagn om at låne en, så jeg kan se om det hjælper. Den er et stort skrummel, med en mærkespænding på 650V. Andre har anbefalet polypropylen kondensatorer som egnede. Tester dem sammen med teflon.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej Bo

Har du set denne side

formatting link

Mvh Max

Reply to
Max

Hvad type analog switch er det? (Charge injection problemer osv.)

--
  Med venlig hilsen,    Ove Kjeldgaard,    nospam AT privat DOT dk
  Natur og Friluftsliv:
Reply to
Ove Kjeldgaard

Ingen anelse. Men jeg har et større udvalg, send mail med adresse så skal du få en håndfuld u/b....

--
Ole Geisler, fejlfinder af Guds naade 
Aut. baatnakke, flueknepper og universalgeni
Mit motto: Let`s fix it!
Reply to
Ole Geisler

Hej Bo,

Jeg har set lignende problem i forbindelse med en MAX132 ADC - i databladet anbefaler de følgende:

********** The integrator capacitor's dielectric absorption directly affects integral nonlinearity. High-quality metal-film capacitors are recommended in the following order of preference: polypropylene, polystyrene, polycarbonate, and polyester (Mylar). The polyester capacitor will generate some integral nonlinearity. To minimize noise, INT OUT should drive the outside foil (negative end) of the capacitor. Manufacturers of polypropylene capacitors include Sprague (715P), Panasonic (ECQ-P), Roderstein (KP1835), Wima (FKP), and CSF Thompson (PL/PS). *********** ref.:
formatting link
side 9

God fornøjelse

Med venlig hilsen Carsten Holck

--
Malling Support ApS, Vesterbygade 14, DK-9520 Skørping, Denmark
Tel.: +45 9833 9688 Fax.: +45 9833 9687
Reply to
Carsten Holck

nej, jeg havde ikke set den der. Men kender mil-c standarden for testen

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Ja, jeg kendte rækkefølgen af de forskellige materialer, men ikke databladet for max132

Tak for tippet

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Ohm.

gange

Da

ADG613, som er valgt ud fra netop en lille injection på ca 1pC. Dertil kommer at jeg med en af de andre switch i samme pakke har lavet et kompensationskredsløb, der skulle nedsætte det yderligere. Jeg har haft svært ved at eftervise det i praksis, men det virker i simulatoren. Jeg har også prøvet ADG433, som har mindre on modstand, men den har tydeligt større charge injection. Derfor skiftede jeg til 613'eren

Hvis det er charge injection, burde det ikke strække sig over ca 10us, men kun være knyttet til den tid, jeg bruger til at flytte styrebenet fra '0' til '1', det er derfor jeg har mistanke til kondensatoren.

-og ja: printet er rent og tørt.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det lyder efterhånden som noget hidsigt noget, næsmest hysterisk, men også lidt spændende ;-)

Men er 0,1uV spring og 10nF ikke noget med 1fC charge injection? For hvis du mener 0,1mV, så må det være netop 1pC.

--
  Med venlig hilsen,    Ove Kjeldgaard,    nospam AT privat DOT dk
  Natur og Friluftsliv:
Reply to
Ove Kjeldgaard

lidt

jow da... Jeg gør, hvad jeg kan gøre for at udkompensere ladningen. Det, der er problemet er ikke ved hvilken spænding integratoren starter, men at den tilsyneladende SELV kan levere et signal det første ca 10us. Det ser ud til at vokse efter en almindelig eksponential funktion.. Jeg regner med at CI er overstået, så snart jeg holder mit styreben til switchen i ro.

Integratoren sidder i et målesystem til meget små DC strømme, og efter integratoren sidder en forstærker og en 16bit ADC, der sampler hvert 1us. Offset fra integratoren måles af ADC'en lige efter at den er sluppet ud af reset. Herefter trækkes den fra digitalt under måleforløbet. Målingerne gentages ca 1000 gange/sek og jeg stakker efterfølgende data, for at hente signalet op fra støjen. Derfor kan jeg måle så små spændinger.

Har netop afprøvet polypropylen kondensatoror og det ser en del bedre ud end med PPS. For at provokere, har jeg også testet polyester kondensatoren. Og her er det noget ringeret. Så det er tilsyneladende kondensatoren, der skal hygges om...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej,

test med teflon kondensatoren hvise ikke nogen væsentlig forbedring i forhold til polypropylen. TIl gengæld er den fysisk meget større, og den koster en formue.

Tak for hjælpen...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.